Traian Basescu a apreciat ca actuala majoritate ar trebui sa nu scrie "o Constitutie pentru o situatie de moment", el amintind ca "au mai fost unii care s-au pacalit: si-au scris mandatul de cinci ani crezand ca il scriu pentru ei", si a spus ca poporul nu va accepta sa nu-si aleaga presedintele, conform Mediafax.
Intrebat cum i se pare ideea republicii parlamentare si daca mandatul presedintelui trebuie sa fie de cinci sau de patru ani, Traian Basescu a raspuns: "Deja pentru mine nu mai are relevanta orice modificare din Constitutie, mie nu mi se poate aplica noua Constitutie. Am vazut si abordari naive legate de Constitutie, am vazut si abordari serioase. Voi sta sa le observ. Nu ma pot pronunta pe solutii".

El a mentionat ca romanii au dat un mandat unei majoritati de aproape 70%.

"Singurul lucru pe care trebuie sa-l faca aceasta majoritate: sa nu scrie o Constitutie pentru o situatie de moment, pentru ca ea se schimba. Au mai fost unii care s-au pacalit: si-au scris mandatul de cinci ani crezand ca il scriu pentru ei. E bine sa scrii Constitutia pentru tara, nu pentru un partid sau pentru unul sau doi oameni, iar raportul MCV atentioneaza de pe acum «atentie, vorbiti de revizuirea Constitutiei, atentie la respectarea principiilor». Deci, mai mult de atat nu pot comenta despre revizuirea Constitutiei. Am comentat pentru ca este in marja raportului, se fac referiri la revizuirea Constitutiei", a adaugat presedintele.

Intrebat care este opinia sa din perspectiva experientei sale de sef de stat, Traian Basescu a raspuns:

"Experienta mea de sef de stat imi spune ca mandatele ar trebui suprapuse, pentru ca in Romania nu se va putea trece la presedinte ales de Parlament. Poporul nu va accepta o asemenea solutie. Ei vor sa-si aleaga presedintele, ei il aleg, ei il scuipa pe urma, dar e al lor. Bun, rau, e al lor si nu vor accepta presedinte facut pe sforarii prin Parlament. Va aduceti aminte cum se alegeau presedintii de consilii judetene pana la introducerea votului pentru ei? Se plateau bani, se nu stiu ce, ca sa ii dea votul sa iasa presedinte. Nu vor accepta romanii o asemenea procedura riscanta in Romania, dar cred ca noua Constitutie trebuie sa rezolve doua lucruri fundamentale: sa faca statul mai functional si sa tina cont de referendumul din 2009, in care romanii au votat pentru Parlament unicameral. Si atat. Si in rest sa aiba in vedere principiile europene, eventual sa consulte Comisia de la Venetia".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri