Presedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, saluta declaratia secretarului de stat ungar Nemeth Zsolt, potrivit caruia maghiarii din Ungaria ar trebui sa arbozeze steagul Tinutului Secuiesc, spunand ca daca secuii ar fi respectati in Romania drapelul lor ar fi arborat inclusiv in Parlament.
Presedintele organizatiei judetene a PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat ca opinia secretarului de stat in MAE ungar, Nemeth Zsolt este de salutat, adaugand ca partidul pe care il reprezinta a indemnat, inca de la infiintare, primariile din secuime sa arboreze steagul secuiesc, scrie Mediafax.

In opinia lui Kulcsar, daca drepturile comunitatii secuiesti ar fi respectate in Romania, steagul acesteia ar fi arborat si in Parlamentul Romaniei.

"Salut solidaritatea exprimata de Nemeth Zsolt si consider ca toata guvernele din Ungaria, nu numai cel actual, ar fi trebuit sa fie solidari cu maghiarii din afara granitelor Ungariei, pentru ca exista o singura natiune maghiara”, a spus liderul PCM Covasna.

In opinia lui Kulcsar Terza, politicienii romani nu au motive sa fie indignati de pozitia lui Nemeth Zsolt, deoarece si Romania este solidara cu romanii din Republica Moldova in problemele care privesc aceste comunitati.

"Cei din Bucuresti nu au niciun motiv sa fie indignati, si Romania sprijina romanii din Republica Moldova. Vreau sa subliniez ca noi nu asteptam ca Ungaria sa obtina pentru noi autonomia Tinutului Secuiesc, ci doar sa sprijine acest caz in forurile Uniunii Europene”, a spus presedintele PCM Covasna.

Secretarul de stat in MAE ungar, Nemeth Zsolt, a declarat, marti, ca maghiarii din Transilvania sunt supusi unei agresiuni simbolice si, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie sa raspunda, arborand steagul Tinutului Secuiesc.

Presa maghiara a relatat ca declaratia lui Nemeth Zsolt este o replica la scandalul steagului secuiesc. Oficialul maghiar, cunoscut pentru pozitiile sale pro-autonomie, a indemnat primarii din Ungaria sa arboreze in semn de solidaritate steagul Tinutului Secuiesc.

La finalul saptamanii trecute, la ceremonia de investire a noului prefect de Covasna, steagul Tinutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfasurat evenimentul.

In replica, premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe sa adopte o atitudine ferma si sa transmita ca Romania nu accepta de la nimeni din strainatate "obraznicii" si lectii privind functionarea autoritatilor locale si nici sfaturi privind arborarea steagurilor.

"Va rog, domnule ministru de Externe, inainte sa plecati la Bruxelles, sa dati un raspuns - nu dumneavoastra, ministerul - un raspuns foarte ferm si foarte clar ca nu acceptam niciun fel de - eu nu vreau sa folosesc un termen nediplomatic, as fi spus in mod normal «obraznicii» - dar nu acceptam niciun fel de lectii de la nimeni de cum se aplica in Romania legile, inclusiv cele privind functionarea autoritatilor locale. Cred ca avem cele mai inalte standarde din Europa de reprezentare a minoritatilor, de autonomie a structurilor locale. Cred ca, daca cineva vrea sa-si faca campanie electorala in Romania, vreau sa aveti o atitudine foarte ferma, fara sa ne lasam prinsi in capcane pe aceasta tema, dar nu cred ca cineva ne poate spune ce steaguri afisam pe aici si cum sa afisam steagurile. O sa rog si domnul ministru de Interne, prefectii, toate autoritatile statului sa-si faca datoria conform legii. Nu vreau sa cadem in capcana de a fi provocati, dar nici nu vreau sa para ca cineva ne da lectii de peste frontiera", a spus Ponta, in sedinta de guvern.

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, i-a spus premierului ca a dat deja dispozitie structurilor ministerului sa emita o reactie in acest sens.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri