Presedintele comisiei parlamentare britanice care se ocupa de probleme alimentare a cerut, duminica, un moratoriu privind importurile de carne provenind din UE, pana la clarificarea originii carnii de cal descoperite in produse care ar fi trebuit sa contina carne de vita, relateaza AFP, preluat de Mediafax.

"Cred ca ar trebui sa existe un mortatoriu pentru toata carnea" ce provine din Uniunea Europeana "pana la determinarea sursei contaminarii", a declarat Anne McIntosh pentru BBC.

Deputata, membra a Partidului Conservator al premierului David Cameron, a inaintat deja aceasta cerere saptamana trecuta, la inceputul scandalului, cand a fost descoperita carne de cal in carne vanduta in Marea Britanie si Irlanda.

"Trebuie sa restauram foarte rapid increderea consumatorilor si, repet, nu este nicio problema cu carnea de vita britanica. Exista un sistem de trasabilitate in functiune (...). Cumparati carnea de vita de la supermarket sau de la macelarul vostru", a adaugat Anne McIntosh.

Basescu despre scandalul carnii de cal: Daca se constata nereguli vom fi decredibilizati multi ani

Romania va fi decredibilizata pentru "multi ani" daca se vor constata "nereguli la expeditor", a declarat, duminica, presedintele Traian Basescu, comentand problema importurilor de carne de cal posibil din Romania in Marea Britanie.

"E o mare problema. Vreau sa stiti ca de se va constata ca au existat nereguli la expeditor, deci in Romania, Romania va fi decredibilizata pentru multi ani. Vreau sa cred, sper, ca nu se va intampla acest lucru. Vad ca institutiile statului s-au pus in miscare in acest caz. Sper sa nu fie de la noi o etichetare falsa.
Chiar daca nu discutam de un produs toxic, carnea de cal este la fel de comestibila ca si cea de vita, dar o etichetare falsa pentru obtinerea unui castig ilegal va decredibiliza Romania pentru o lunga perioada de timp si riscurile sa avem restrictii la export sunt foarte mari", a declarat presedintele Basescu.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anuntat, sambata, ca a solicitat Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) un raport in problema carnii de cal pentru lasagna, posibil importata din Romania, pentru a fi identificata cat mai repede sursa acesteia.

"Eu am cerut un raport si nu as vrea sa ma exprim inainte de raportul pe care il va prezenta presedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare. Cred ca il voi primi chiar astazi si dupa aceea voi fi in masura sa va dau mai multe detalii. Eu sper sa identificam cat mai repede (sursa-n.r.), tine pana la urma de trasabilitatea produselor si de modalitatea in care ele sunt controlate pe mijlocul acesta de transport, de aici catre celelalte piete din Uniunea Europeana", a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa la Pitesti, ministrul Agriculturii, Daniei Constantin.


Importante cantitati de carne de cal - pana la 100 la suta - au fost descoperite in Marea Britanie in carnea pentru friptura, apoi in lasagna si spaghete bolognese care ar fi trebuit sa contina 100 la suta vita.
Carnea pentru friptura (steaks) a fost furnizata de companii britanice si irlandeze, iar lasagna si spaghetele bolognese de compania franceza Comigel.

Aceasta din urma s-a aprovizionat de la compania franceza Spanghero, care afirma ca a cumparat carne din Romania. Dar asociatiile profesionale romanesti din domeniul alimentar au respins duminica aceste acuzatii, afirmand ca originea problemei nu este in Romania.

Opozitia laburista britanica sustine ca un moratoriu privind carnea ce provine din UE ar fi o "reactie instinctiva" care nu ar raspunde problemei.

"Trebuie sa fim foarte prudenti inainte de a pune in aplicare masuri protectioniste", a declarat Mary Creagh, care se ocupa de problemele alimentare in cadrul partidului laburist.

"Abatoare britanice exporta in Europa cal contaminat cu fenilbutazona", un medicament folosit pentru tratarea durerii la cai, a afirmat ea pentru postul de televiziune Sky News. Or aceste animale sunt considerate ca improprii consumului din cauza "riscului pentru sanatate", potrivit autoritatilor sanitare britanice.

"Nu se stie daca abatoarele in cauza furnizeaza carne in Marea Britanie. Prin urmare, un moratoriu risca sa nu fie raspunsul adecvat", a apreciat Mary Creagh.

La randul sau, ministrul britanic al Sanatatii, Jeremy Hunt, a reafirmat duminica faptul ca produsele incriminate nu prezinta, in acest stadiu al anchetei, niciun risc pentru sanatate.

"In prezent, nu credem ca exista probleme pentru sanatate. Dar daca va fi cazul, va fi evident o sursa grava de ingrijorare", a declarat el pentru BBC.

Caricaturistul Sunday Times s-a delectat cu ramificatiile franceze ale acestui scandal, duminica, prezentandu-l pe Cameron la masa, uluit sa gaseasca in farfurie un cap de cal cu figura presedintelui francez François Hollande. Pe capul animalului este scris "cheval à la sauce hollandaise" ("cal cu sos olandez"), in franceza.

Sase mari supermarketuri franceze au retras din magazinele lor din Franta produse furnizate de Findus si Comigel, care ar putea contine carne de cal, a anuntat duminica Federatia de afaceri ale comertului si distributiei (FCD), relateaza AFP.

Este vorba despre grupurile Auchan, Casino, Carrefour (sub marcile Carrefour si Grand Jury), Cora, Monoprix si Picard, potrivit unui comunicat. Produsele au fost retrase "din cauza neconformitatii cu etichetarea referitor la natura carnii", potrivit federatiei, care reuneste o mare parte din distribuitorii francezi.

Londra exclude, pentru moment, un moratoriu privind carnea importata din UE

Guvernul britanic a exclus duminica posibilitatea de a impune un moratoriu asupra carnii importate din UE, asa cum a cerut o deputata a Partidului Conservator, aflat la putere, avand in vedere amploarea scandalului privind carnea de cal descoperita in produse ce ar fi trebuit sa contina vita.

"Masuri arbitrare" precum interzicerea importului de carne din Uniunea Europeana "nu vor ajuta" la rezolvarea problemei, a apreciat Owen Paterson, ministrul britanic al Mediului, citat de AFP.

"Mai intai, suntem constransi sa respectam regulile pietei europene", a explicat el pentru Sky News. Apoi, "la momentul actual, nu avem dovezi ca produsele incriminate reprezinta o amenintare pentru sanatatea umana", a adaugat el.

"Este vorba despre o problema de etichetare falsa, aceasta nu poate fi o baza solida pentru interzicerea importurilor", a adaugat el.

"Nu exista motive sa luam o astfel de masura dictata de panica si care ar incalca normele ce guverneaza piata europeana", a apreciat el.

In schimb, "daca exista dovezi" ca produsele in cauza "reprezinta o amenintare pentru sanatate umana, nu voi ezita sa iau masuri", a asigurat el, fara alte detalii.

Paterson a reactionat la cererea formulata duminica de presedintele comisiei parlamentare britanice pentru probleme alimentare, Anne McIntosh, de a interzice in Marea Britanie carnea importata din UE.

Cantitati importante de carne de cal - pana la 100 la suta - au fost descoperite in Marea Britanie in carne pentru friptura, apoi in lasagna si spaghete bolognese care ar fi trebuit sa contina vita.

Carnea pentru friptura a fost furnizata de companii britanice si irlandeze, iar lasagna si spaghetele bolognese de compania franceza Comigel.

Aceasta din urma s-a aprovizionat de la compania franceza Spanghero, care afirma ca a cumparat carne din Romania. Dar asociatiile profesionale romanesti din domeniul alimentar au respins duminica aceste acuzatii, afirmand ca originea problemei nu este in Romania.

MADR: Ancheta la cel de-al doilea abator nu este finalizata; nu sunt date suplimentare din Franta

Ministerul Agriculturii precizeaza ca ancheta la cele doua abatoare indicate de serviciile veterinare franceze drept surse ale carnii de cal este in derulare, una dintre unitati fiind "aproape exclusa" de sambata in privinta suspiciunilor, in timp ce la cealalta se fac in continuare verificari.

Precizarea vine dupa ce tot Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) informa, sambata, cu referire la originea carnii de cal ce a declansat un scandal in Marea Britanie, ca serviciile veterinare franceze au confirmat faptul ca este vorba despre doua abatoare din Romania.

Ancheta demarata sambata este in continuare in derulare, avand in vedere "volumul mare si complexitatea documentelor referitoare la asigurarea trasabilitatii", potrivit unui comunicat de duminica al ministerului.

"Pana in prezent, in urma derularii anchetei, rezulta ca una din unitati este aproape exclusa urmare a faptului ca a livrat pe piata Uniunii Europene numai carne de cal. Pentru cea de-a doua unitate, in momentul de fata, se verifica listele de trasabilitate cu locurile de descarcare si documentele aferente, ancheta nefiind inca finalizata din cauza volumului mare de activitate al acestei unitati, precum si din lipsa elementelor de identificare solicitate autoritatilor franceze", se mai arata in comunicatul de duminica al MADR.

Reprezentantii MADR mai amintesc ca "nu este vorba de o alerta europeana ca urmare a unui potential pericol cu implicatii asupra sigurantei alimentare, de natura sa puna in pericol sanatatea publica, ci de o notificare privind fraudarea prin substitutie a carnii de vita cu cea de cal" si estimeaza ca, in cursul zilei de luni, prin intermediul Comisiei Europene si al serviciilor veterinare din Franta, vor fi obtinute informatii suplimentare de natura sa clarifice gradul de implicare al unitatilor romanesti.

Totodata, MADR "condamna astfel de practici menite sa induca in eroare consumatorul si se angajeaza alaturi de autoritatile din celelalte state ale UE sa-i identifice si sa-i pedepseasca, in conformitate cu legea, pe cei care vor fi gasiti vinovati".

Grupari mafiote poloneze si italiene s-ar afla in spatele scandalului privind carnea de cal

Grupari mafiote poloneze si italiene sunt suspectate ca ar juca un rol major in scandalul privind carnea de cal descoperita in mai multe produse din Marea Britanie care ar fi trebuit sa contina carne de vita, relateaza The Observer, in editia electronica.

Surse apropiate Ministerului Mediului, Alimentatiei si Afacerilor Rurale si Agentiei pentru siguranta alimentara (FSA) au declarat ca burgerii de vita, lasagna si celelalte produse contaminate cu carne de cal sunt rezultatul unei fraude care are o "dimensiune internationala".

Experti din industria sacrificarii cailor au declarat pentru The Observer ca exista dovezi ca grupari mafiote poloneze si italiene desfasoara scheme frauduloase de milioane de euro pentru a substitui carnea de vita cu cea de cal in timpul procesarii alimentelor. Exista informatii potrivit carora veterinarii si alti oficiali care lucreaza in abatoare si fabricile alimentare sunt intimidati sa eticheteze carnea ca fiind vita, cand de fapt aceasta este o alternativa mai ieftina, precum porcul sau calul.

Atentia se concentreaza in prezent pe estul Europei, un furnizor major de carne de cal pentru Franta si Italia. O parte din carnea care a mers in Irlanda provine de la furnizori din Polonia, care exporta anual aproximativ 25.000 de cai pentru sacrificare. Surse din cardul industriei au sugerat pentru The Observer ca grupuri infractionale care opereaza in Rusia si statele baltice joaca un rol in comertul fraudulos cu carne.

Agentia pentru siguranta alimentelor din Suedia ar putea depune plangere la politie impotriva Findus

Agentia nationala pentru siguranta alimentelor din Suedia ar putea depune o plangere la politie impotriva Findus, gigantul alimentar suedez, care a vandut pachete de lasagna congelata contaminata cu carne de cal, relateaza postul de radio suedez SR, in pagina electronica.

"Am convocat o intalnire maine (luni) cu reprezentanti din toate diviziile Agentiei pentru a stabili ce s-a intamplat si ce putem face in legatura cu aceasta, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung", a declarat Mona-Lisa Dahlom-Wiedel de la Agentia nationala pentru siguranta alimentelor, pentru agentia de presa TT.

La reuniunea de luni se va verifica daca exista si alte companii care au incalcat normele de etichetare.
Acest incident nu este primul de acest fel din Suedia. In toamna s-a descoperit carne de porc colorata artificial si vanduta drept carne de vita.

Findus a anuntat ca se pregateste sa initieze un proces, desi nu este clar impotriva cui anume. Furnizorul de carne al Findus, compania franceza Spanghero, a sugerat ca ar putea da in judecata furnizorul sau roman.
Etichetarea necorespunzatoare a pachetelor de lasagna congelata marca Findus a fost descoperita in Marea Britanie, iar sambata ministrul britanic al Mediului Owen Paterson a avut o intalnire cu membrii industriei alimentare.

The Sun: Cai salbatici supusi unor rele tratamente in Romania au fost sacrificati pentru export

Cai salbatici supusi relelor tratamente in Romania ar fi fost sacrificati, iar carnea lor ar fi fost transportata catre furnizorii supermarketurilor britanice pentru a fi vanduta drept carne de vita, sustine The Sun, in editia electronica de duminica.

Anchetatorii din Romania verifica registrele de vanzari ale companiilor dupa ce s-a descoperit ca animalele au suferit tratamente crude in timp ce erau transportate catre abatoare. Intr-unul dintre cele mai groaznice incidente, 54 de cai salbatici furati au fost gasiti in stare deplorabila la bordul unui camion care se indrepta catre un abator.

Unii dintre ei aveau urme de taieturi si fusesera batuti cu rangi si bate. Acestora nu li s-a dat mancare sau apa timp de cateva zile inaintea calatoriei de 28 de ore catre abator. Patru cai zaceau deja morti printre celelalte animale slabe si infometate. Camionul se indrepta catre un abator din Sfantul Gheorghe, in centrul Romaniei, care ar fi exportat carne.

Caii au fost ridicati de un grup infractional din Padurea Letea, in Delta Dunarii. "Carnea din aceasta escrocherie a fost aproape sigur trimisa in strainatate si nu se poate spune unde a ajuns", a declarat noaptea trecuta o sursa apropiata investigatiei. "Trebuie doar sa te uiti la starea bietelor animale pentru a realiza ca aceasta carne va fi de o calitate ingrozitoare si posibil necorespunzatoare pentru consumul uman", a adaugat sursa citata.

Guvernul roman a ordonat o ancheta privind traficul de carne de cal salbatic in mai 2011, in urma difuzarii unor imagini televizate cu animale supuse unor rele tratamente.

Carnea de cal romaneasca etichetata drept carne de vita se afla in centrul unui scandal in Marea Britanie.

Cai sacrificati in M.Britanie pentru consum in UE, contaminati cu fenilbutazona


Agentia pentru siguranta alimentara (FSA) din Mare Britanie nu a reusit sa opreasca exporturile catre Europa de carcase de cal care ar putea contine fenilbutazona, un medicament interzis si periculos pentru om, relateaza The Independent on Sunday, in editia electronica.

Esantioanele prelevate din 1,6 la suta din cele peste 9.000 de carcase de cal britanic exportate catre pietele europene au aratat ca cinci au fost contaminate cu fenilbutazona, dezvaluie The Independent on Sunday.
Extrapoland, carcasele contaminate ar fi una din 30, respectiv aproximativ 313 cai. Dar dupa izbucnirea scandalului, FSA a inceput sa testeze toata carnea de cal britanica.

Dar, in pofida testelor la scara mare, carne de cal potential contaminata inca este exportata catre continent pentru a fi folosita in produsele alimentare si care ar putea sfarsi pe mesele britanicilor sub forma de alimente procesate. FSA nu a putut raspunde de ce inca permite exportul de carne de cal inainte de a primi rezultatele testelor, care dureaza trei saptamani.

Fenilbutazona este un medicament antiiflamator folosit pentru tratarea durerii sau febrei la cai si care in doze mari in timp poate cauza anemie aplastica sau alte probleme.

O sursa bine plasata a confirmat ca aceasta carne contaminata nu poate fi impiedicata sa intre in lantul alimentar.

Cinci abatoare din Marea Britanie au autorizatie de sacrificare a cailor. Pana saptamana trecuta, doar o mica parte din carcase au fost testate de fenilbutazona. Unele dintre carcasele testate pozitiv au fost destinate pietei franceze, dar una a fost cumparata si consumata in Lancashire si Yorkshire, potrivit ministrului Mediului in Cabinetul din umbra, Mary Creagh.

In ultimii zece ani, 23 de esantioane de carne de cal britanica au fost testate pozitiv cu fenilbutazona, a declarat Veterinary Residues Committee, care sustine ca a transmis informatia FSA si Departamentului pentru Mediu, Alimente si Afaceri Rurale (Defra). Anul trecut, UE a emis o alerta in care avertiza ca a fost gasita fenilbutazona in carnea de cal congelata exportata din Marea Britanie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri