Un politician francez a apreciat, duminica, ca o lege care interzice circulatia cailor pe drumurile din Romania ar putea sa fie de vina pentru amplificarea vanzarii frauduloase de carne de cal pe piata europeana a carnii de vita. Carutele trase de cai au reprezentat o forma de transport ce data de secole in Romania, insa sute de mii de animale au fost duse la abator dupa modificarea reglementarilor rutiere, scrie The Independent.
Potrivit publicatiei, aceasta lege a fost adoptata in urma cu sase ani, dar a fost pusa in aplicare recent, interzicand totodata circulatia carutelor trase de magari, ceea ce a condus la aparitia acestor speculatii in randul unor oficiali din domeniul industriei alimentare franceze, relateaza Mediafax.

Prin urmare, carnea care a ajuns pe rafturile supermarketurilor din Marea Britanie, Franta si Suedia ar putea fi de magar, potrivit unor speculatii care ar circula in randul unor oficiali din domeniul industriei alimentare din Franta, scrie The Independent in editia electronica.

"Caii au fost interzisi pe drumurile din Romania, iar milioane de animale au fost trimise la abator", a declarat Jose Bove, un vechi sustinator al micilor fermieri, vicepresedinte al Comisie pentru Agricultura din cadrul Parlamentului European (PE), citat, de asemenea, de publicatia britanica.

Dupa ce cazul carnii de cal a fost perceput timp de doua zile drept o problema britanica, scandalul a inceput sa fie luat in serios de catre ziarele si politicienii francezi in acest weekend, scrie publicatia, care il citeaza pe ministrul francez pentru Consum Benoit Hamon afirmand ca nu va ezita sa treaca la actiuni judiciare in cazul in care apar probe potrivit carora cele doua companii franceze care au manipulat carnea au stiut despre frauda.

Industria franceza se simte inselata

Industria a fost victima unei "inselatorii" din partea unui furnizor, dar nu este responsabila de criza care afecteaza Findus si intreaga distributie din cauza utilizarii carnii de cal in locul celei de vita in anumite produse, a declarat luni Jean-René Buisson, presedintele Ania, relateaza AFP.

"Nu suntem responsabili de frauda unuia dintre furnizorii nostri", a declarat Jean-René Buisson, presedintele Asociatiei Industriilor Agro-Alimentare (Ania), pentru postul Europe1.

"Findus, principalul vizat, a primit carne cu un certificat ce indica faptul ca aceasta carne era de vita. Este o problema de inselatorie", a apreciat el.

"Este dramatic in termeni de imagine", dar, in opinia lui Buisson industria franceza ramane "cea mai buna din lume". "Trasabilitatea produselor alimentare nu este pusa in discutie in acest caz; noi am creat cel mai bun sistem din lume, in urma crizei vacii nebune, lucru care ne va permite sa aflam foarte repede, in doua-trei zile" cine este responsabil, in opinia sa.

"Exista de 200 de ori mai putine incidente la un milion de locuitori in Franta decat in Statele Unite", a subliniat el.

Presedintele Ania va fi prezent, luni seara, la o reuniune guvernamentala la care participa ministri cooptati intr-o reuniune de criza.
Aproape toate marcile principale din domeniul distributiei franceze au procedat duminica la retrageri de produse litigioase, indiferent daca apartin marcii Findus sau marcii distribuitorilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri