In urma cu aproape 2 ani, organizatia pentru protectia animalelor Vier Pfoten oprea un TIR care transporta ilegal la abator cai salbaticiti din Letea. Potrivit organizatiei, nici pana in prezent vrun responsabil al Directiei Sanitar-Veterinare Tulcea nu a fost tras la raspundere.
In luna mai 2011, Vier Pfoten a oprit un TIR care transporta ilegal la abator 54 de cai salbaticiti prinsi prin metode extrem de dure la Letea. Imediat dupa scandalul national produs de acest incident, Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si Siguranta Alimentelor a emis un ordin prin care este strict interzis orice transport de cai salbaticiti din zona Letea catre abatoare. Acest ordin este valabil in continuare. „Investigatia noastra va arata daca animalele sacrificate pentru produsele implicate in scandal provind din Letea sau nu. O astfel de posibilitate ar reprezenta un important semnal de alarma pentru institutiile insarcinate cu aplicarea legii”, a declarat Gabriel Paun, director de campanii la Vier Pfoten.

In acest context, organizatia a atras atentia ca „nici un responsabil al Directiei Sanitar-Veterinare Tulcea nu a fost tras la raspundere pentru transportul de cai catre abator din 2011, in ciuda evidentelor incalcari ale legii”. Rezultatele analizelor efectuate in laboratorul DSVSA Tulcea aratau ca 19 cai sufera de anemie infectioasa ecvina (AIE), analizele ulterioare au aratat ca mult mai putin cai erau de fapt bolnavi.

De asemenea, desi a fost sesizata asupra situatiei cailor maltratati care urmau sa fie trasportati la abator, cei de la Directia Sanitar-Veterinara Tulcea nu au facut nicio verificare, desi era in atributiile de serviciu ale acestora sa se deplaseze la fata locului sa verifice situatia.

Organizatia internationala pentru protectia animalelor Vier Pfoten a demarat si propria investigatie in scandalul carnii de cal, pentru a vederea daca animalele sacrificate pentru produsele implicate in scandal provin din Letea.

„Doar in acest mod vom putea sa descoperim punctele slabe ale sistemului si sa imbunatatim conditiile de bunastare a animalelor si de protectie a consumatorilor. In prezent, Vier Pfoten monitorizeaza situatia cailor salbaticiti de la Letea, in Delta Dunarii”, a spus Gabriel Paun.

„Primele investigatii au condus doar catre abatoarele care ar fi furnizat carnea, insa in prezent nimeni nu are informatii despre provenienta animalelor sacrificate, despre cum au fost respectate conditiile de bunastare a animalelor in timpul cresterii, transportului si abatorzarii. Au fost cai proveniti din ferme, cai salbaticiti din Delta Dunarii sau cai din gospodariile oamenilor?”, mai spune Paun.

De aproape 2 ani, Vier Pfoten desfasoara un amplu proiect de protejare a cailor salbaticiti din zona, care anul acesta va avea doua mari obiective: lansarea unui ambitios program de control al reproductiei si obtinerea statutului de animal protejat pentru caii de la Letea. Organizatia a prezentat deja Guvernului si ANSVSA un proiect privind adoptarea acestui statut, care va asigura faptul ca nici un cal salbaticit nu va mai fi prins, maltratat si transportat ilegal de la Letea.

La nivel international, organizatia solicita Comisiei Europene sa intensifice controalele asupra productiei de carne si sa impuna o etichetare obligatorie pentru toate speciile de animale sacrificate, care sa includa ferma de provenienta si abatorul unde a avut loc sacrificarea.

“Acest scandal reprezinta o lovitura la adresa consumatorilor, a bunastarii animalelor si a modului in care sunt aplicate legile. Plecand de la acest caz, se poate spune ca lipsa sistematica a transparentei in acest proces a permis comiterea unor ilegalitati”, a declarat Gabriel Paun, director de campanii la Vier Pfoten International.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri