Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat, sambata seara, raspunzand unei intrebari legata de arborarea steagului secuiesc in Parlamentul ungar, ca asteapta o reactie din partea conducerii Parlamentului de la Bucuresti "in sensul unei demnitati a pozitiei".
"Astept si eu o reactie din partea conducerii Parlamentului Romaniei, nu in sensul de a fi mai incinsi la minte decat sunt cei de la Jobbik, sau cei care agita spiritele la Budapesta, dar in sensul unei demnitati a pozitiei si in sensul unui semnal foarte clar. Si aici sunt de acord cu ceea ce spunea domnul Nastase", a spus Corlatean, la Antena 3.

El a mai spus ca asteapta intalnirea cu omologul ungar, pe care o va avea in curand. Corlatean a precizat ca oficialul ungar este temperat si rational, putandu-se discuta cu acesta politic si diplomatic, scrie Mediafax.

Corlatean a subliniat ca el are un dialog cu omologul ungar, inclusiv pe subiectele in legatura cu care cele doua parti au opinii diferite.

Steagul secuiesc a fost arborat, vineri, pe Parlamentul Ungariei, ca "simbol al solidaritatii nationale", informeaza MTI.

Presedintele Parlamentului ungar, Laszlo Kover, a initiat ceremonia de arborare a drapelului cu ocazia sesiunii plenare a deputatilor de etnie maghiara din Bazinul Carpatic.

Vicepremierul Zsolt Semjen a declarat ca folosirea simbolurilor etnice ale oricarei comunitati constituie un drept fundamental al omului, multumind tuturor oraselor ungare care au arborat steagul secuiesc.

Referindu-se la recenta disputa dintre Ungaria si Romania privind arborarea drapelului secuiesc, Semjen a subliniat ca Budapesta "nu a dorit amplificarea tensiunilor cu Romania".

Fostul premier Adrian Nastase a scris, recent, pe blog, ca este nevoie de o reactie la gestul Parlamentului Ungar. "Da, dar calma. Gestul presedintelui Parlamentului ungar (si al parlamentarilor care au participat) este un gest neprietenesc. Din acest motiv, cred ca ar fi nevoie de o reactie a Parlamentului Romaniei, prin care sa se constate acest gest inamical si sa se decida inghetarea actiunilor parlamentare bilaterale (inclusiv ale “grupului de prietenie”) pana la revenirea la situatia de normalitate", a scris Nastase.

Si PDL va cere Parlamentului o pozitie oficiala


PDL va cere Parlamentului sa elaboreze o declaratie de presa prin care sa exprime pozitia oficiala fata de arborarea in Parlamentul Ungariei a steagului secuiesc, potrivit unui anunt facut duminica de prim-vicepresedintele PDL Cezar Preda.

"Vom cere Parlamentului Romaniei sa elaboreze o declaratie de presa, prin care sa aiba o pozitie oficiala in opozitie cu pozitia Parlamentului ungar", a declarat Cezar Preda, duminica, intr-o conferinta de presa.

El a explicat ca declaratia odata adoptata de plenul reunit, va fi adresata Parlamentului ungar.

"Noi maine (luni, n.r.), la Biroul Permanent National, vom face un draft de propunere, pe care il vom inainta Parlamentului si, in consens, toate partidele politice, va trebui sa iesim cu o declaratie de presa, o declaratie comuna, adresata Parlamentului ungar", a explicat democrat-liberalul.

Potrivit afirmatiilor sale, continutul acestei declaratii nu poate fi atributul numai al unui partid. "Noi vom face propunerile noastre, ce va iei din consensul partidelor politice in plenurile reunite vom vedea", a subliniat el.

Deputatul a mentionat ca Parlamentul Romaniei, asa cum este el contruit, "in spirit european", nu a reactionat pana in acest moment la ceea ce s-a intamplat in legatura cu acest subiect.

"A fost, din punctul meu de vedere, picatura care a umplut paharul pozitia Parlamentului ungar si, ca raspuns, Parlamentul Romaniei trebuie sa aiba o dezbatere de urgenta si sa pozitioneze la modul in care Romania, prin Parlamentul sau, vede rezolvarea acestei probleme", a declarat prim-vicepresedintele PDL.

Cezar Preda a aratat ca, in opinia PDL, tot ceea ce inseamna actiunea guvernamentala si a tuturor institutiilor statului trebuie sa se caleze pe o rezolvare corecta si in spitit european a acestui "derapaj".

"Ponta intai s-a infoiat, intai a vorbit din varful limbii, a crezut ca se adreseaza activului de partid si mai rau a inflamat. Balbele din zona Ministerului de Externe, reactiile intarziate ne-au condus la o noua escaladare a acestui conflict, iar in ceea ce priveste luarile de pozitie ale autoritatilor statului roman responsabile cu aplicarea legii, fiecare dintre noi a vazut ca ele au fost slabe si fara continut", a spus, pe de alta parte, Cezar Preda.

El a mentionat ca vinovati de toata aceasta situatie sunt prim-ministrul Romaniei, ministrul de Interne si ministrul de Externe care, "ocupati de ceea ce inseamna politica interna a Romaniei, au neglijat aspecte care pot sa strice, la un moment dat, si sa afecteze relatiile foarte bune dintre cele doua state vecine".

"Noi in Romania avem legi si legile trebuie respectate de toata lumea. Cine incalca legea romaneasca, plateste", a conchis Cezar Preda.

Steagul secuiesc a fost arborat, vineri, pe Parlamentul Ungariei, ca "simbol al solidaritatii nationale".

Presedintele Parlamentului ungar, Laszlo Kover, a initiat ceremonia de arborare a drapelului cu ocazia sesiunii plenare a deputatilor de etnie maghiara din Bazinul Carpatic.

Vicepremierul Zsolt Semjen a declarat ca folosirea simbolurilor etnice ale oricarei comunitati constituie un drept fundamental al omului, multumind tuturor oraselor ungare care au arborat steagul secuiesc.

Referindu-se la recenta disputa dintre Ungaria si Romania privind arborarea drapelului secuiesc, Semjen a subliniat ca Budapesta "nu a dorit amplificarea tensiunilor cu Romania".

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat, sambata seara, la Antena 3, raspunzand unei intrebari legate de arborarea steagului secuiesc in Parlamentul ungar, ca asteapta o reactie din partea conducerii Parlamentului de la Bucuresti "in sensul unei demnitati a pozitiei".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri