Reprezentantii clinicii private din Capitala racolau tinere, de regula studente, cu situatii materiale precare, carora le dadeau intre 600 si 800 de lei pentru ovulele prelevat, pe care le vindeau apoi cu 3.000 - 4.000 de euro cuplurilor care apelau la servicii de fertilizare in vitro.
Politistii si procurorii DIICOT au facut, marti, sase perchezitii in Capitala, intr-un caz in care 11 reprezentanti ai unei clinici private din Capitala si cetateni israelieni specialisti in domeniul reproducerii asistate sunt suspectati de trafic de celule de origine umana, pentru fertilizare in vitro, scrie Mediafax. Surse au declarat ca este suspectata clinica Med New Life.

"In urma cercetarilor efectuate s-a stabilit ca membrii gruparii s-au implicat in organizarea acestor activitati, in cadrul unei clinici din Bucuresti, racoland tinere cu varste cuprinse intre 18 si 30 ani, de regula studente din provincie, cu situatii materiale precare, pe care le-au determinat sa doneze ovocite umane contra unor sume cuprinse intre 600 si 800 de euro, celule ce ulterior au fost vandute pentru sume intre 3.000 si 4.000 de euro, unor cupluri care apelau la serviciile de fertilizare in vitro oferite de aceasta clinica", arata Politia Romana intr-un comunicat de presa.

Gruparea infractionala actiona pe relatia Romania-Israel, membrii acesteia fiind medici, asistenti medicali, embriologi si manageri de unitati medicale, cetateni romani si israelieni.

"Majoritatea cuplurilor beneficiare sunt din Israel, deplasandu-se periodic in Romania, in mod special pentru efectuarea inseminarilor artificiale mentionate", a precizat Politia Romana.

Pe parcursul investigatiilor au rezultat si date conform carora personalul clinicii a derulat si activitati de recoltare si vanzare a celulelor ovocite in conditii interzise de etica medicala, sursele de recoltare fiind frecvent aceleasi pentru mai multe cupluri solicitante.

Anchetatorii fac cercetari in acest caz pentru trafic de celule de origine umana si constituire a unui grup infractional organizat.

In urma perchezitiilor domiciliare au fost duse la audieri 30 de persoane.

Actiunea a fost realizata de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Serviciul Teritorial Bucuresti, impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate si BCCO Bucuresti. Suportul informativ a fost asigurat de catre Directia de Informatii si Protectie Interna.

Intr-un alt caz, mai multi medici de la clinica privata Sabyc au fost acuzati ca ar fi racolat din strainatate cuplurile care doreau sa fie beneficiarele tehnicilor de reproducere asistata.

Seful clinicii Sabyc, Harry Mironescu, medicii israelieni Natan Lewit si Genia Ziskind, secretara clinicii Cecilia Borza si Yair Miron au fost condamnati in 14 noiembrie 2012, de Tribunalul Bucuresti, la cinci ani de inchisoare cu executare, Victor Zota, fost director executiv al Agentiei Nationale de Transplant (ANT), a primit o pedeapsa de trei luni de inchisoare cu suspendare, iar Rosana Maria Cristina Turcu, fost coordonator regional Bucuresti al ANT, a fost condamnata la sase luni de inchisoare cu executarea pedepsei. Decizia a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Potrivit procurorilor, patronii si angajati ai clinicii Sabyc racolau femei cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani, care consimteau sa fie supuse unor proceduri medicale avand drept scop stimularea ovariana, unii dintre acuzati supraveghind procedura de stimulare ovariana si de prelevare de ovocite.

Femeile israeliene care au apelat la serviciile lui Harry Mironescu, la clinica Sabyc, au declarat ca au venit in Romania pentru ca aceasta procedura era ilegala in Israel si ca ii dadeau medicului 3.500 de euro pentru o interventie, potrivit procurorilor.

Sursa foto: Agerpress

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri