Presedintele Traian Basescu a facut publica scrisoarea transmisa premierului Victor Ponta si presedintilor Camerelor Parlamentului, el acuzandu-i de "minciuna" in aceasta privinta pe Victor Ponta si Crin Antonescu.
Basescu a subliniat, in conferinta de presa de marti seara, ca el nu a facut nicio relatie cauzala in scrisoare intre progresele pe MCV si aderarea la Schengen, insa aceasta este facuta de unele state membre si de aceea Guvernul si majoritatea parlamentara trebuie sa ia, pana la 3 martie, inainte de Consiliul JAI din 7-8 martie, masuri care sa raspunda recomandarilor din raportul din 30 ianuarie al Comisiei Europene, potrivit Mediafax.

"Deci, nu stiu de ce, si domnul Ponta, si domnul Crin Antonescu fac ochii mari cand le spui: uitati-va si la MCV, chiar daca nu ii recunoastem interconexiunea. Dar voi, reprezentantii Guvernului, acceptati ca atunci cand se dezbate MCV-ul pentru Romania, in Consiliul Uniunii Europene, toate legaturile, cu putinta si fara putinta, legate de justitie. Minciuna trebuie sa inceteze", a afirmat Basescu.

Potrivit textului scris al documentului transmis jurnalistilor, Basescu le-a cerut celor trei "actiuni ferme imediate" privind desemnarea procurorului general si procurorului-sef al DNA si indepartarea imediata din Guvern a ministrilor care au dosare penale, presedintele aratand ca in aceasta situatie este numai ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.

Presedintele ia luat apararea lui Macovei

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca atacul premierului Ponta la adresa Monicai Macovei este nejustificat si jenant, precizand ca poate garanta ca aceasta este un om care nu poate fi condus de nimeni, mai ales pe bani.

Raspunzand unei intrebari, Basescu a spus ca primul afectat de declaratiile premierului este chiar Victor Ponta insusi. "Monica Macovei are o imagine exceptionala", a spus Basescu, precizand ca nu se poate spune ca aceasta este condusa de cineva.

"Va garantez ca Monica Macovei nu este un om care sa poate fi condus de nimeni, cu atat mai putin pe bani", a spus Basescu, afirmand ca declaratia premierului este "jenanta".

Potrivit lui Basescu, atacul lui Ponta nu este justificat.

"In Romania e veselie mare cand lumea e distrata cu declaratiile domnului prim-ministru. Sa vedem cum stam cu tragerea de fonduri, cu TVA la alimente, cu Oltchim", a spus Basescu.

Premierul Victor Ponta a raspuns, luni, atacurilor lui Laszlo Tokes, el acuzandu-l pe acesta de limbaj horthyst si de faptul ca, impreuna cu Monica Macovei, reprezinta de 20 de ani interese antiromanesti.

"Eu vad atacurile domnului Laszlo Tokes si ma bucur pentru ca domnul Tokes, ca si doamna Monica Macovei, au reprezentat in ultimii 20 de ani interesele straine indreptate impotriva Romaniei. Atacurile lui Tokes impotriva stabilitatii Romaniei si a reprezentantilor legitimi ai minoritatii maghiare, anume UDMR, au legatura cu faptul ca de ani de zile Tokes si Macovei sunt reprezentantii intereselor antiromanesti", a spus Ponta.

Fenechiu, un alt mar al discordiei

Presedintele a declarat, marti, ca premierul Victor Ponta a avut o reactie "necinstita" cand a spus ca decretul de numire in functia de ministru pentru Relu Fenechiu a fost semnat de seful statului, precizand ca el, ca presedinte, poate respinge un ministru doar la remaniere.

Basescu a spus, la Cotroceni, ca vrea sa vorbeasca despre "scrisoarea pierduta de «adrisanti»".

Conform sefului statului, liderii majoritatii parlamentare, adica premierul Victor Ponta si presedintele Senatului, Crin Antonescu, au incercat sa utilizeze scrisoarea pentru dezinformarea populatiei si pentru a incerca sa ascunda un eventual esec legat de intrarea in Schengen.

"Nu sunt la stadiul la care sa fiu total pesimist, dar daca ar fi tinut cont de opinia mea, am fi avut o sansa in plus", a spus Basescu.

El a mentionat ca este "intr-o situatie dificila fata de ceilalti membri ai Consiliului European".

Seful statului a spus ca a cerut, in scrisoare, desemnarea pentru numirea procurorului general si a procurorului sef al DNA si mentionam ca acestia ar trebui sa fie recunoscuti din punct de vedere al competentei profesionale, al integritatii si al rezultatelor inregistrate impotriva coruptiei.

"Nu ceream nici nume, nici prieteni, nici nimic altceva", a spus Basescu.

Presedintele a spus ca in scrisoare a cerut si indepartarea din Guvern a oricarui ministru care se afa intr-un proces penal aflat pe rol.

"Am vazut ieri o reactie necinstita, poate specifica modului de a face pol a domnului prim-ministru, ca decretul l-a semnat presedintele, uitand sa spuna ca nominalizarea a facut-o dansul, ca Relu Fenechiu a primit un vot in Parlament si eu nu am posibilitatea legala sa resping un ministru", a spus Basescu, precizand ca el poate sa respinga un ministru doar in cazul remanierii, pe relatia presedinte-premier.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri