1 Martie 2013

Pricopie propune mentinerea clasei a IX-a in liceu. Ce spun sindicatele si parintii



Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, propune modificarea Legii educatiei in sensul mentinerii clasei a IX-a la liceu, demersul fiind agreat atat de sindicatelele din invatamantul preuniversitar si universitar, cat si de parinti.

Pricopie a declarat ca propunerea a fost avansata Comisiei de invatamant din Camera Deputatilor, urmand sa fie parcursi pasii necesari pentru legiferarea modificarii.

Potrivit ministrului, trecerea clasei a IX-a in ciclul gimnazial, prevazuta de Legea educatiei adoptata in mandatul lui Daniel Funeriu, ar bulversa sistemul de invatamant la fel cum au facut-o deja alte prevederi ale aceluiasi act normativ. In plus, considera Remus Pricopie, sistemul de invatamant romanesc este configurat, inclusiv din punct de vedere al infrastructurii, pentru un ciclu liceal de patru ani, si nu pentru unul de trei ani, care sa includa doar clasele a X-a, a XI-a si a XII-a.

Potrivit Legii educatiei nationale din 1 ianuarie 2011, masura introducerii clasei a IX-a in invatamantul gimnazial ar urma sa intre in vigoare incepand cu generatia de elevi care a inceput clasa a V-a in anul scolar 2011-2012, adica din 2015-2016.

Toate federatiile din invatamantul preuniversitar, dar si cele din mediul universitar, sustin masura mentinerii clasei a IX-a la liceu.
Astfel, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) sustine propunerea ministrului Remus Pricopie de a mentine clasa a IX-a la liceu, asa cum este in prezent. De altfel, FSLI s-a opus trecerii acestei clase la gimnaziu chiar inainte de adoptarea Legii educatiei nationale.

"Trecerea clasei a IX-a la gimnaziu ar fi bulversat sistemul de invatamant. Nu avem infrastructura necesara. Au fost foarte multe probleme atunci cand s-a introdus clasa pregatitoare. Ce s-ar fi intamplat cu inca o clasa introdusa in invatamantul obligatoriu?", spune presedintele FSLI, Simion Hancescu.

Un alt motiv pentru care mutarea clasei a IX-a la gimnaziu nu este o solutie buna il reprezinta, in opinia FSLI, faptul ca elevii care ar urma sa termine clasa a IX-a ar fi aruncati pe piata muncii fara niciun certificat de competente.

La randul sau, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret", Marius Nistor, spune ca si membrii organizatiei pe care o reprezinta s-a opus constant trecerii clasei a IX-a la gimnaziu.

"Eu spun de doi ani ca sunt cel mai aprig sustinator al mentinerii clasei a IX-a la liceu. Mutarea acesteia in gimnaziu ar crea haos si ar bulversa sistemul. Legea educatiei nationale nu a tinut cont de propunerea cadrelor didactice si ceea ce a rezultat a fost un abuz", a declarat Marius Nistor.

In opinia lui Nistor, propunerea ministrului Remus Pricopie este foarte buna si tine cont de intreresele elevilor si ale profesorilor.
Si liderul Federatiei "Alma Mater", Anton Hadar, considera drept corecta ideea pastrarii clasei a IX-a in liceu. "Vorbim de resursa umana si de instrastructura. In mediul rural, sunt multe probleme legate de infrastructura. Mutarea clasei pregatitoare a creat probleme, iar trecerea clasei a IX-a la gimnaziu ar bulversa definitiv sistemul", este de parere Hadar.

Presedintele Federatiei Asociatiilor de Parinti din Invatamantul Preuniversitar, Mihaela Guna, este si ea multumita de mentinerea clasei a IX-a in liceu, considerand ca, in actuala structura a scolii romanesti, o astfel de mutare ar bulversa sistemul, iar la clasa a IX-a ar ajunge sa predea cadre didactice necalificate.

"Un invatamant liceal de numai trei ani ar fi prea putin pentru pregatirea tinerilor. Apoi, de unde ar fi aduse cadre didactice pentru clasa a IX-a la gimnaziu? In mediul rural, situatia este si mai grava. Suntem multumiti de decizia ministrului Pricopie", a declarat Guna.



Citeste si