Dupa ce in ultima luna guvernul Marii Britanii a aratat ca nu isi doreste sa mai primeasca romani la munca, paradoxal, unele universitati britanice au anuntat ca sprijina financiar orice roman care alege sa studieze in aceste institutii.
Guvernul britanic anunta la sfarsitul lunii ianuarie ca ia in considerare, intre alte optiuni, lansarea unei campanii publicitare negative in Romania si Bulgaria, in incercarea de a-i convinge pe potentialii imigranti sa nu vina in Marea Britanie dupa anularea restrictiilor.

Avantaje financiare pe pana la 4.000 lire sterline pentru romani

"Politicile universitatilor din Marea Britanie sunt neschimbate si nu sunt afectate de controversele aparute in Anglia cu privire la problema emigrarii si permiselor pentru dreptul de munca al cetatenilor romani si bulgari. Mai mult, multe dintre universitati au reactionat si chiar au conceput burse speciale pentru studentii romani", a declarat Svetlan Danev, din partea firmei de consultanta educationala Integral Group.

De exemplu, doua universitati din Marea Britanie, Salford si Bradford, au anuntat ca acorda sprijin financiar suplimentar pentru fiecare candidat admis din Romania.

Universitatea Salford din Manchester va acorda o bursa sociala speciala de 1.500 de lire sterline in numerar pentru fiecare student din Romania inscris la studii universitare si o bursa suplimentara de 2.000 de lire sterline pentru studentii cu rezultate remarcabile. Mai mult, institutia de invatamant va acorda cate 1.500 de lire si 4.000 de lire sterline reducere din taxele de studiu pentru masterate si MBA.

Universitatea Bradford acorda burse speciale pentru toti solicitantii din Romania, cu diplome notate cu nota 9.00, acestia urmand sa primeasca 3.500 de lire sterline in primul an si alte 1.000 lire sterline in anul 2 si 3, daca vor pastra performatele academice. Toti ceilalti tineri admisi vor primi 500 de lire sterline in momentul inscrierii.

Cati romani aleg sa studieze in Marea Britanie


In Regatul Unit al Marii Britanii studiaza in total 480.000 de studenti straini, dintre care 130.000 sunt din tarile membre ale Uniunii Europene.

Pana in prezent, in conditiile in care inscrierile la institutiile de invatamant din Marea Britanie s-au incheiat la 15 ianuarie, insa nu toate universitatile au finalizat procedurile de admitere, un numar de 2.112 romani au aplicat pentru studii in Regatul Unit.

La sfarsitul anului 2012, in Marea Britanie se inregistrau 4.600 de studenti romani, iar dupa sesiunea de admitere 2013 este de asteptat ca numarul lor sa depaseasca 5.500 de studenti.

"Din aceste cifre reiese ca exista un interes crescut al romanilor pentru universitatile din Marea Britanie, in special pentru facultati specializate in domeniile Afaceri si Administratie sau Computer Science si Media. Cu toate acestea, numarul studentilor romani din Marea Britanie este foarte diferit de milioane de imigranti de care se tem anumite cercuri politice britanice", a adaugat Danev.

El a adaugat ca interesul romanilor pentru universitatile britanice reiese si din numarul mare de studenti la masteratee de aici, care sunt printre cele mai scumpe din Europa (4.000-15.000 euro).

Studentii romani au drepturi depline in Marea Britanie

"Se intampla ca britanicii sa ignore uneori ca studentii romani nu sunt imigranti, insa statutul acestora este de studenti cu drepturi depline", a adaugat Svetlan Danev.

Potrivit acestuia, tinerii care vor sa isi ia un loc de munca in Marea Britanie trebuie sa obtina permisele speciale de munca pentru studenti, procedeu care dureaza cateva luni de zile, si au legal voie sa lucreze 20 de ore pe saptamana.

Alte optiuni din Europa

Cele mai interesante oferte privind programele educationale puse la dispozitia romanilor vin din Danemarca si Suedia, tari in care nu sunt percepute taxe de scolarizare pentru studiile superioare.

In aceste state insa tinerii trebuie sa isi asigure cheltuielile de intretinere, care ajung si la 1.000 euro, insa sunt sustinuti de companii, care ofera un numar important de internship-uri si posibilitatea de a fi angajati.

Intre tarile preferate de romani se numara si Olanda, unde taxele de scolarizare se ridica la 1.800 de euro pe an, precum si Franta (cateva sute de euro).

Reprezentantii a peste 60 de univestitati si licee de elita din Europa vor participa la targurile sub marca "Saptamana Educatiei in strainatate", care se va desfasura in perioada 2-9 martie in Romania.

Programul va pune la dispozitia celor interesati sa studieze la institutii de invatamant din strainatate trei targuri specializate, respectiv pe 2 si 3 martie, 8 si 9 martie in Bucuresti si pe 7 martie in Constanta.

De asemenea, evenimentul va oferi o a doua sansa celor interesati sa studieze in Marea Britanie, unde sesiunea de admitere s-a incheiat oficial la 15 ianuarie, prin procesura denumita "on spot admission", care consta intr-un interviu de 15 minute.

Intre participantii la eveniment se numara universitati si licee din Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Elvetia, Franta, Germania, Grecia, Italia, Spania, Statele Unite ale Americii si Turcia.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri