“Parteneriat, colaborare, obiective si valori comune” - in mod surprinzator acestea au fost cuvintele care au predominat in discursul despre aderarea la spatiul Schengen pe care presedintele Traian Basescu l-a sustinut in fata Parlamentului. Cu o singura exceptie, seful statului nu a mai lansat niciun atac la adresa adversarilor politici, in ciuda declaratiilor provocatoare facute de liderii opozitiei in zilele precedente.
„Va propun sa facem din aderarea la Schengen un obiectiv national pe care sa ni-l asumam impreuna: Guvern - Parlament - Presedinte. Este o datorie fata de romani. Vreau sa va asigur de dorinta mea fara rezerve de a avea un parteneriat in vederea atingerii acestui obiectiv”, a declarat Basescu, aflat pentru prima data in fata noului Parlament desemnat de romani in cadrul alegerilor de la sfarsitul anului trecut.

Presedintele a subliniat Romania indeplineste toate criteriile tehnice pentru a intra in Schengen, insa procesul este impedicat de unele tari din UE care, in mod corect sau nu, conditioneaza aderarea de lupta anticoruptie.

„Cel mai important criteriu nu este neaparat economic, cat politic. Chiar daca suntem sau nu de acord, trebuie sa actionam in consecinta”, a spus Basescu.

Presedintele a inaintat un set de propuneri a caror aplicare ar urma sa faciliteze aderarea Romaniei la zona de circulatie libera din Europa.

Vin cu propunerea de a desemna cat mai rapid o conducere a Parchetului General si DNA. De asemenea ministri cu dosare penale in instante trebuie inlaturati din Guvern”, a declarat presedintele. „Eu nu acuz pe nimeni, dar unor state din UE le este greu sa inteleaga de ce este dificil sa aducem in afara Guvernului niste ministri care au dosare penale si apoi sa ii aducem inapoi imediat ce instantele dau o decizie cu privire la acestia. Eu propun indepartarea ministrilor care au astfel de dosare”, a continuat el.

Basescu a mai propus ca parlamentarii sa aiba un statut care „sa ii aseze pe picior de egalitate cu cetatenii” si ca acestia sa aiba un „Cod de conduita”.

Presedintele si-a incheiat cerandu-le politicienilor de la putere sa fie responsabili cu privire la declaratiile pe care le fac deoarece „nu aveti in spate 3% ci 60% din votanti, iar un discurs anti-european nu ar face decat sa ne intoarca in timp”. Basescu a concluzionat spunand ca nu ar vrea ca Romania sa fie in curand etichetata de catre partenerii europeni ca fiind o tara eurosceptica.

Cititi mai mult despre
sansele tot mai mici pe care Romania le are de a intra in zona Schengen

Basescu: Adoptarea euro in 2015 este nerealista


Anul 2015 nu mai reprezinta o tinta realista pentru adoptarea monedei unice europene de catre Romania, considera presedintele, care sustina insa ca „este esential ca in urmatorii trei-patru ani sa intram in zona euro”.

Basescu a aratat ca Romania este stabilizata macroeconomic si indeplineste in mare parte criteriile de la Maastricht necesare adoptarii monedei comune europene, aratand insa ca indeplinirea acestora nu garanteaza "succesul" economiei romanesti in zona Euro, fiind necesara o economie competitiva care depinde in primul rand de companiile de stat.

Reactia lui Ponta: Sustine in totalitate obiectivele despre care a vorbit Basescu in Parlament


La scurt timp dupa declaratiile presedintelui, premierul Victor Ponta a declarat ca sustine obiectivele despre care Basescu a vorbit in Parlament.

"Presedintele Basescu a vorbit in Parlament despre obiective importante ale Romaniei, pe care Guvernul le sustine in totalitate. Vorbim de apartenenta la UE, la NATO, parteneriatul strategic cu SUA, intrarea in spatiul Euro si in spatiul Schegen. Acestea sunt obictive fundamentale pe care Guvernul pe care-l conduc le sustine, le are in programul de guvernare", a spus Ponta, citat de Mediafax.

El a precizat faptul ca, in ciuda acestor lucruri, vor exista in continuare consilieri prezidentiali sau analisti care, fie din prostie, fie din ticalosie, vor vorbi despre cum se duce Romania inspre Rusia sau Kazahstan.

"E important sa auziti ce spune presedintele tarii, ce spune prim-ministrul. Evident ca asta nu inseamna ca nu o sa cititi in continuare tot felul de consilieri prezidentiali sau analisti care, fie din prostie, fie din ticalosie, vorbesc mereu de cum ne ducem noi nu stiu unde, in Rusia, in Kazahstan sau mai stiu eu unde", a spus Ponta.

Potrivit lui Ponta, obiectivele fundamentale ale Romaniei sunt foarte clare si insusite de presedinte, de prim-ministru si de Guvern.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri