Ministerul Educatiei va prezenta CE, inaintea aprobarii fondurilor structurale pentru perioada 2014-2020, o serie de strategii pentru a combate, printre altele, parasirea timpurie a scolii, intrucat aproximativ 100.000 de copii si adolescenti intre 6 si 16 ani nu sunt in scoala, desi ar trebui.
"Acum, lucram la o serie de strategii pe care sa le prezentam Comisiei Europene inaintea aprobarii fondurilor structurale pe perioada 2014-2020. Una dintre aceste strategii este legata de infrastructura, in care noi trebuie sa dam un raspuns legat de optimizarea retelei scolare, pe de o parte, legat de santierele care sunt incepute, campusurile scolare si multe altele incepute in urma cu mai multi ani si nefinantate dupa 2009. Numai in functie de aceasta planificare, noi vom putea sa accesam banii de la Bruxelles pentru infrastructura", a declarat ministrul Educatiei, Remus Pricopie.

O alta strategie a Ministerului Educatiei care va fi prezentata Comisiei vizeaza parasirea timpurie a scolii. "Pentru ca, din nou, ne gandim la clasa digitala, dar nu ne gandim la cei aproximativ 100.000 de copii sau persoane cuprinse intre 6 ani si 16 ani care nu sunt in scoala, desi ar trebui sa fie. Or investitia si politicile publice pe aceasta componenta sunt extrem de importante pentru a evita situatia in care, peste un anumit numar de ani, acesti oameni vor fi in imposibilitatea de a se intretine pe ei, nu mai vorbim de contributia la dezvoltarea societatii", a adaugat Pricopie.

Catre CE va fi inaintata si o strategie legata de educatia pe tot parcursul vietii. "Mergand mai departe pe lista provocarilor, avem educatia pe tot parcursul vietii, iar acest subiect se leaga de faptul ca noi, astazi, nu stim cum vor arata meseriile viitorului. Or singurul mod in care poti sa faci fata unei provocari de acest tip este sa asiguri conditiile ca un adult sa invete tot timpul. Poate sa para complicat, insa, de fapt, noi asta facem. Apare un nou tip - tabletele. Acum zece ani, noi nu aveam tablete, acum avem tablete, inveti cum sa folosesti tableta, inveti cum sa optimizezi activitatea la locul de munca folosind un soft, inveti, desi nu esti jurist, dar trebuie sa ai informatii de stiinte juridice, pentru ca altfel nu poti sa faci fata diferitelor contracte, diferitelor angajamente pe care le ai de realizat la birou", a mai spus ministrul Educatiei.

De asemenea, la Comisie va ajunge strategia ministerului pentru invatamantul superior, in conditiile in care Romania se afla sub media europeana a persoanelor cu studii superioare la suta de mii de locuitori.

"Desi spunem ca avem foarte multe universitati si foarte multi studenti, de fapt, noi suntem in continuare sub media europeana in ceea ce priveste numarul de persoane cu studii superioare la suta de mii de locuitori. Strategia pentru cercetare trebuie sa fie corelata cu strategia pentru investitii in infrastructura, de cercetare si infrastructura de invatamant superior, pentru ca, din nou, aici, Comisia Europeana vrea sa se asigure ca banii investiti pe fonduri structurale vor produce beneficii intr-un timp util si nu ne vom afla iar in situatia in care, dupa ce am investit in cateva mii de doctori, viitori cercetatori, am sperat noi, am blocat posturile si am redus bugetele institutelor de cercetare, deci practic acestia nu au avut unde sa se angajeze. Deci toate aceste elemente trebuie sa le punem cap la cap pe parcursul anului 2013, simultan cu ceea ce aveam de facut la inceput, pentru ca azi, maine, saptamana viitoare, lucrurile in educatie sa decurga normal", a conchis ministrul.

Sursa foto: Freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri