Statele Unite sunt pe deplin angajate pentru ca proiectul privind baza aeriana de la Deveselu sa se incheie la timp, a declarat, potrivit Mediafax, subsecretarul de Stat american pentru Controlul Armamentului si Securitate Internationala, Rose Gottemoeller.
"Apreciem faptul ca Romania a acceptat sa gazduiasca faza a doua (din cadrul Abordarii Adaptive in Etape privind Apararea Antiracheta din Europa - EPAA, n.r.) la Baza Deveselu si vrem sa colaboram indeaproape pentru a incheia constructia acesteia la timp", a declarat Gottemoeller, aflata in vizita la Bucuresti.

Utilizarea interceptorilor la Baza Deveselu pentru faza a II-a a scutului antiracheta al SUA din Europa trebuie sa devina operationala in 2015.
Ingrijorarile privind Baza Deveselu au aparut dupa ce administratia americana a decis sa ajusteze sistemul de aparare antiracheta din Europa, renuntand la faza a IV-a din cadrul proiectului. Aceasta ajustare are in vedere renuntarea la introducerea unor rachete interceptoare, urmand in schimb sa dezvolte masuri de protectie antiracheta pe teritoriul SUA ca urmare a amenintarilor din partea Coreei de Nord.

“Romania, un partener important”

"Banii pentru baza sunt deja prevazuti in buget si vrem ca proiectul de constructie sa mearga mai departe. Vom colabora, cred, foarte strans in urmatorii ani pentru ca aceasta baza sa devina operationala", a subliniat Rose Gottemoeller.

Ea a afirmat, de asemenea, ca, in opinia sa, "nu exista nicio imprevizibilitate privind Romania", care a fost un "partener foarte important" pentru Statele Unite.

Basescu: Exista un singur risc

Presedintele Traian Basescu afirma, in februarie, ca "exista un singur risc legat de Deveselu, daca se va constata ca Romania este un stat imprevizibil". Intrebata daca "imprevizibilitatea" de orice fel ar putea influenta planurile referitoare la Deveselu, Gottemoeller a raspuns: "Nu vad ca acest lucru sa se intample. Am prevazut resurse financiare in bugetul national si bugetul apararii in sprijinul proiectului".

Ea a subliniat ca fondurile au fost deja alocate si sunt disponibile, prin urmare, "nu exista nicio imprevizibilitate in ceea ce priveste Romania". "Ati fost un partener foarte important si consideram pozitiv sa colaboram cu voi", a adaugat Gottemoeller.

Intrebata daca aceasta cooperare in privinta apararii antiracheta ar putea fi un catalizator pentru includerea Romaniei in programul Visa Waiver, subsecretarul american de Stat a refuzat sa comenteze.

"Eu activez ca subsecretar de Stat pentru Controlul Armamentului si Securitate Internationala. Responsabilitatile mele se refera la aspectele legate de securitate. Este foarte inadecvat pentru mine sa comentez in privinta programului Visa Waiver. Dar pot spune ca relatiile bune pe care le avem cu Romania sunt evidente prin spectrul larg al cooperarii noastre - economic, politic si de securitate", a declarat Gottemoeller, exprimandu-si speranta intr-o continuare a cooperarii.

Romania se afla printre putinele state europene, alaturi de Polonia, Bulgaria si Cipru, care nu sunt incluse in programul Visa Waiver (VWP), ce permite calatoriile in Statele Unite, de pana la 90 de zile, fara viza turistica, principalul obstacol fiind rata ridicata de refuz a solicitarilor de viza ale cetatenilor romani. Aceasta a fost de 17% in 2012, in scadere fata de 22,4% in 2011. Rata de refuz ramane insa principalul obstacol in calea includerii Romaniei in VWP, in contextul in care limita maxima admisa de legislatia americana in vigoare este 3%
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri