Grupul german Daimler va investi peste 300 milioane euro in Romania pentru extinderea productiei de cutii de viteze, destinate Mercedes-Benz, la subsidiara locala Star Transmission din Sebes, judetul Alba. Insa, gigantul auto nu este singurul investitor atras de potentialul orasului transilvanean.
Sebesul este un oras cu o economie dinamica, datorita in mare parte investitiilor externe facute in ultimul deceniu in domeniul prelucrarii lemnului, a confectiilor si marochinariei, care constituie principalele domenii ale industriei locale.

Situat in partea central-sudica a judetului Alba, la intersectia drumurilor nationale DN 7 si DN1, respectiv Sibiu - Cluj–Napoca si Sibiu - Arad, orasul Sebes a fost intemeiat de colonisti sasi veniti din zona Rinului si a Moselei, pe locul unde in antichitate s-a aflat o cetate dacica. Localitatea a devenit in anul 2000 unul dintre cele patru municipii ale judetului Alba, alaturi de Alba-Iulia - resedinte de judet, Aiud si Blaj. Sebes are o suprafata de 11.545 ha, iar populatia sa numara 32.000 locuitori.

Sebesul sasesc a fost unul dintre marile orase ale Transilvaniei medievale, devenind unul din cele sapte burguri ale tarii si important centru mestesugaresc, cultural si industrial, bazat pe prelucrarea lemnului, a pielariei si textila. Primele bresle fiind amintite in 1376.

Si in prezent, municipiul Sebes reprezinta un puternic centru economic in continua dezvoltare, in care investitiile straine reprezinta o pondere foarte importanta. Volumul acestora se cifreaza la aproximativ 500 milioane de dolari, acestea fiind favorizate de situarea oraului chiar pe un drum european si existenta unei platforme industriale moderne.

La nivelul principalelor sectoare si ramuri economice, ramura cea mai bine reprezentata este comertul, urmata de ramura serviciilor, dupa numarul de agenti economici. Dupa cifra de afaceri cel mai mare aport il au firmele din domeniul industrial. Importanti investitori straini in domeniul prelucrarii lemnului au ales Sebesul: Holzindustrie Schweighofer, Kronospan, Savini Due, Ciatti HT, Grande Arredo s.a.m.d..

Dintre acestia, Holzindustrie Schweighofer are investitii de peste 300 de milioane de euro si o cifra de afaceri de 300 de milioane euro anual in Romania si opereaza patru fabrici de prelucrare a lemnului, la Sebes, Radauti, Siret si Comanesti. Kronospan are de asemenea unitati importante de prelucrare in Romania si astepta anul trecut o majorare a afacerilor cu peste 10% comparativ cu nivelul de 300 milioane de euro din 2011. Kronospan opereaza fabrici la Brasov si Sebes, dar detine si firma Kronospan Sepal, cu activitati de leasing si inchiriere de echipamente si masini.

Un investitor intern, de data aceasta, Romaqua a investit in fabrica de bere de la Sebes, care a devenit cea mai moderna unitate de profil din punct de vedere al tehnologiei folosite, pe plan mondial. Cu o investitie de 40 de milioane de euro si un centru logistic de 4 milioane de euro, fabrica de bere are o capacitate de productie de un milion de hectolitri. Romaqua este unul dintre principalii jucatori din piata autohtona a apelor minerale, alaturi de Apemin, European Drinks si Perla Harghitei.

Municipiul Sebes s-a facut cunoscut, atat in tara cat si in strainatate, si datorita investitiilor autohtone. Astfel pe teritoriul urbei activeaza cu succes una dintre cele mai mari fabrici de inghetata din Romania, Alpin 57 Lux, precum si una de productie a berii Albacher, detinuta de Romaqua. Totodata, la Sebes, exista una dintre cele mai moderne fabrici de productie a hartiei, si anume Pehart Tec Petresti.

In regiune, intalnim si compania Pomponio, liderul segmentului de constructii industriale din judetul Alba, si unul din producatorii importanti de betoane si prefabricate din beton din Ardeal. Principalele activitati sunt: realizarea de lucrari de constructii (lider pe segmentul de constructii industriale in judetul Alba), producerea si comercializarea prefabricatelor din beton, producerea si comercializarea betoanelor, dezvoltare imobiliara. Potrivit Primariei Sebes, tendinta actuala este aceea de dezvoltare continua, existand numerosi investitori care studiaza potentialul economic al zonei.

Daimler investeste peste 300 milioane de euro la Sebes


In sprijinul ultimei afirmatii din paragraful anterior, vine decizia grupului german Daimler de a investi peste 300 milioane euro in Romania pentru extinderea productiei de cutii de viteze, destinate Mercedes-Benz, la subsidiara locala Star Transmission din Sebes, judetul Alba.

Star Transmission a fost infiintata in anul 2001 si are 800 de angajati la capacitatile de productie din localitatile Cugir si Sebes (judetul Alba), unde produc componente pentru motoarele si cutiile de viteze destinate Mercedes-Benz, atat pentru modele actuale cat si pentru modele mai vechi, asigurand disponibilitatea pieselor de schimb.

Compania producea in 2011 la Cugir (productie de serie mare, piese si componente), si Sebes (productie de serie mica, prototipuri si dispozitive, inclusiv montaj cutii de viteze). Productia de la Sebes a fost transferata anul trecut la Cugir.


Incepand de la jumatatea acestui an, Star Transmission (unde Daimler detine 78% din actiuni) va produce la Sebes cutii de viteze automate in cinci trepte. Din 2014, generatia actuala de cutii de viteze cu dublu ambreiaj va fi de asemenea asamblata la Sebes.

Angajatii romani vor urma un program special de calificare la fabrica din Stuttgart-Untertürkheim, pentru a asigura transferul de experienta din Germania in productie, asigurarea calitatii, intretinere si logistica.

Compania va investi in Romania peste 280 milioane euro pentru productia noii generatii de cutii de viteze automate, iar investitiile totale planificate depasesc 300 milioane euro. Daimler, proprietarul Mercedes-Benz Cars, va extinde capacitatea de productie a Star Transmission, deoarece fabrica de la Stuttgart functioneaza deja la capacitate maxima si nu mai exista spatiu pentru extindere.



Fabrica de la Stuttgart va ramane in continuare centrul de productie pentru cutii de viteze destinate autovehiculelor Mercedes-Benz si va actiona in calitate de centru de competenta pentru reteaua de productie de cutii de viteze.

Premierul Victor Ponta a anuntat la finele lunii martie ca a aprobat un memorandum de intelegere cu "una dintre cele mai mari si mai prestigioase companii din Germania, care va deschide o fabrica in Romania", fara a preciza insa numele investitorului.

El a precizat ca investitia va fi anuntata imediat ce board-ul companiei va aproba ultima decizie in acest sens.

In urma cu cinci ani, Guvernul s-a aflat in discutii cu grupul german Daimler, care hotarase sa construiasca o noua fabrica pentru productia de automobile Mercedes Benz in Europa de Est. In final, Daimler a decis insa sa deschida fabrica in Ungaria, la Kecskemét, oras situat la circa 80 de kilometri de Budapesta, cu o investitie de 800 milioane euro si 2.500 locuri de munca asigurate.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri