Cererea de audiere a presedintelui Traian Basescu si a fostilor ministri ai Agriculturii Dacian Ciolos si Ilie Sarbu in dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), formulata marti de avocatii lui Dan Voiculescu, a fost respinsa de Tribunalul Bucuresti.

Avocatul Gheorghita Mateut a precizat, pentru Mediafax, ca instanta a admis, in schimb, proba cu inscrisuri, audierea a trei martori si reaudierea lui Voiculescu.

Avocatii lui Dan Voiculescu au cerut Tribunalului Bucuresti, marti, audierea ca martor a lui Basescu in acest proces, in legatura cu o autorizatie de constructie semnata in perioada in care actualul sef al statului a fost primar general al Capitalei.

Aparatorii lui Voiculescu au precizat ca Traian Basescu poate da detalii privind o autorizatie de constructie la ICA, semnata in perioada in care a fost primar al Capitalei, dupa ce institutul a ajuns in posesia lui Voiculescu.

Totodata, avocatii lui Voiculescu au solicitat instantei Tribunalului Bucuresti care judeca dosarul privind privatizarea ICA audierea in calitate de martori a fostilor ministri ai Agriculturii Dacian Ciolos si Ilie Sarbu. Acestia au aratat ca Dacian Ciolos si Ilie Sarbu ar putea sa faca precizari in legatura cu emiterea unei note de fundamentare privind privatizarea ICA.

Procurorul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a solicitat instantei sa respinga solicitarile avocatilor lui Voiculescu.

Urmatorul termen al procesului a fost stabilit pentru 28 mai.

La inceputul lunii decembrie 2008, presedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis in judecata alaturi de alte 12 persoane in dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie sustin ca privatizarea frauduloasa a ICA ar fi fost facuta in folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizata prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro

Dan Voiculescu, actionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu si Compania (Grivco) SA Bucuresti, membru al Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) si al Consiliului de Administratie (CA) al Institutului de Chimie Alimentara, membru al AGA si director general al SC Bioprod SA Bucuresti, este acuzat de "folosire, de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite si spalare de bani, ambele in forma continuata".

Potrivit procurorilor, prejudiciul produs in urma acestei privatizari se ridica la peste 60 de milioane de euro.

Alaturi de Voiculescu, procurorii DNA i-au trimis in judecata pe Corneliu Popa, Catalin Sandu Jean, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantis, Vlad Nicolae Savulescu, Marian Gheorghe Domnisoru, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Marinescu Grigore, Vica Ene si Flavius Adrian Pop. Toti acestia sunt acuzati de complicitate la stabilirea, cu intentie, a unei valori diminuate fata de cea reala a bunurilor apartinand agentilor economici la care statul este actionar, comisa in actiunea de privatizare in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata.

Gheorghe Mencinicopschi a fost membru al PC, director general si membru al AGA si, ulterior, al CA al ICA SA Bucuresti. El este acuzat si de abuz in serviciu contra intereselor publice, precum si de fals in inscrisuri sub semnatura privata.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Basescu ii critica pe Raluca si Barna pentru "lasitate" fata de UDMR