Ministerul Educatiei a fost amendat de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), cu 1.000 de lei, in urma refuzului unui colegiu din Capitala de a transfera la clasa sportiva trei elevi, ai caror parinti nu doreau sa ii inscrie si in clubul sportiv al liceului.

Colegiul National "Emil Racovita" din Capitala si Ministerul Educatiei Nationale (MEN) au fost reclamate la CNCD de parintii a trei elevi care studiaza in unitatea de invatamant.

Colegiul director al CNCD a discutat cele trei sesizari, ce au avut drept obiect refuzul transferului copiilor petentilor, care fac sport de performanta, la clasa sportiva a Colegiului National "Emil Racovita" din Bucuresti, deoarece parintii nu vor sa ii inscrie si in clubul sportiv al liceului, elevii fiind deja legitimati la un club sportiv privat, scrie Mediafax.

Colegiul director a constatat ca acest refuz incalca dreptul la educatie si constituie o fapta de discriminare potrivit articolului 2, alineatul 1, coroborat cu articolul 11, alineatul 1, din Ordonanta Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare.

Astfel, CNCD a aplicat Ministerului Educatiei Nationale sanctiunea amenzii contraventionale in valoare de 1.000 lei.

Articolul 2, alineatul 1, din OG nr. 137/2000 defineste discriminarea drept "orice deosebire, excludere, restrictie sau preferinta, pe baza de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, sex, orientare sexuala, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare HIV, apartenenta la o categorie defavorizata, precum si orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrangerea, inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii, in conditii de egalitate, a drepturilor omului si a libertatilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, in domeniul politic, economic, social si cultural sau in orice alte domenii ale vietii publice".

Potrivit articolului 11, alineatul 1, din ordonanta, constituie contraventie "refuzarea accesului unei persoane sau unui grup de persoane la sistemul de educatie de stat sau privat, la orice forma, grad si nivel, din cauza apartenentei acestora la o anumita rasa, nationalitate, etnie, religie, categorie sociala sau la o categorie defavorizata, respectiv din cauza convingerilor, varstei, sexului sau orientarii sexuale a persoanelor in cauza".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Uniqa Asigurari de Viata, amendata de catre ASF cu 40.000 lei