Vicepresedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat, sambata, la Congresul Uniunii de la Miercurea Ciuc, ca provocarea cea mai mare a formatiunii este ca in urmatorii doi ani sa elaboreze viziunea proprie privind formele de autonomie din Transilvania
Borbely a declarat la Congresul UDMR de la Miercurea Ciuc, ca viziunea formatiunii privind formele de autonomie din Transilvania va trebui eleborata si prezentata, apoi, comunitatii maghiare.

"In urmatorii doi ani cea mai mare provocare pentru noi este sa formulam, sa elaboram viziunea noastra privind formele de autonomie din Transilvania si sa o prezentam comunitatii maghiare. Asta este marea provocare pentru noi, sa formulam cum sa mergem mai departe", a spus Borbely, scrie Mediafax.

Potrivit acestuia, UDMR ar trebui sa urmeze modelul din Tirolul de Sud, comunitatea germana din aceasta regiune a Italiei avand nevoie de 37 de ani pentru obtinerea autonomiei.

Cel de-al XI-lea Congres al UDMR are loc, sambata, la Miercurea Ciuc, fiind cel mai mare din istoria Uniunii. La congres au participat, ca invitati, presedintele PSD, premierul Victor Ponta, liderul PNL, Crin Antonescu, presedintele PDL, Vasile Blaga, liderul Partidului Forta Civica, Mihai Razvan Ungureanu, precum si politicieni din Ungaria.

Congresul UDMR a fost deschis de primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert, care a afirmat ca "a venit momentul ca Romania, in final, sa solutioneze situatia secuimii", spunand ca pentru maghiari "autonomia ramane in continuare singurul tel si singura solutie".

"A venit momentul ca Romania, in final, sa solutioneze situatia secuimii, asa incat sa ne linistim si noi. (...) Trebuie sa ne reintoarcem la declaratia de la Alba Iulia. Autonomia ramane in continuare singurul tel si singura solutie. In spiritul de la Alba Iulia, asigurarea autonomiei este o solutie de onoare. Noi vrem autonomie culturala si autonomie teritoriala. Nu sau autonomie teritoriala, ci si autonomie teritoriala. Autonomie culturala pentru toti maghiarii din Transilvania, autonomie teritoriala pentru secuime", a afirmat Raduly Robert, scrie Mediafax.

La randul sau, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, la Congresul Uniunii, ca autonomia este "zalogul mentinerii comunitatii maghiare", iar pentru realizarea acesteia trebuie gasiti "democrati romani" care sa se inteleaga cu liderii UDMR.

"Vedem posibilitatea dezvoltarii comunitatii in autonomie, autonomia este zalogul mentinerii noastre, este importanta elaborarea unor planuri amanuntite si inaintarea acestora catre Parament. Consideram ca telurile noastre inseamna si dezvoltarea pentru secuime, dar nu putem astepta miracole si sa ne refugiem in retorici pompoase, ci trebuie sa cautam democrati romani cu care sa ne intelegem. Autonomia nu este indreptata impotriva romanilor si tarii, nu vrem sa ne rupem, ci sa decidem noi in mod direct, nu vrem sa luam nimic de la nimeni, nu vrem sa inselam pe nimeni. Trebuie sa demontam peretele neincrederii si sa explicam ca ceea ce cerem pentru maghiari nu difera cu nimic de ce functioneaza in Europa", a spus Kelemen.

El a aratat ca autonomia nu trebuie folosita ca o arma de alte formatiuni politice maghiare, deoarece utilizarea autonomiei unii impotriva altora va duce comunitatea maghiara mai departe de acest tel.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri