Presedintele Traian Basescu a declarat, raspunzand unei intrebari, ca cele 20 de zile pentru consultarea Parlamentului in privinta declansarii referendumului "au inceput sa curga de ieri".

Seful statului a precizat ca a trimis de marti la Parlament scrisorile privind declansarea procedurii convocarii referendumului, moment din care au inceput sa curga cele 20 de zile prevazute pentru consultarea Legislativului.

"Le-am trimis de ieri (...) Au inceput sa curga de ieri, pentru ca inainte de a face declaratia, scrisorile erau la Parlament", a afirmat Basescu, fiind intrebat daca a trimis conducerii Parlamentului scrisorile pentru consultarea in privinta organizarii referendumului.

Textul scrisorilor trimise de catre seful statului presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, potrivit Mediafax, este urmatorul:
"In temeiul dispozitiilor art. 2 si art. 90 din Constitutia Romaniei si al dispozitiilor art. 2 si art. 11 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, doresc sa solicit poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa suverana cu privire la urmatoarele probleme de interes national:

1.
Trecerea la un Parlament unicameral

2. Reducerea numarului total de parlamentari la maximum 300

Avand in vedere dispozitiile legale enuntate, doresc sa consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum national pe problemele sus-mentionate".

Organizarea referendumului se poate face doar dupa consultarea Parlamentului, care poate emite un punct de vedere in 20 de zile, la terminarea acestui interval procedura considerandu-se indeplinita chiar daca Legislativul nu si-a exprimat pozitia.
Conform articolului 11 din Legea referendumului, "presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa isi exprime vointa prin referendum cu privire la probleme de interes national".

"Problemele care se supun referendumului si data desfasurarii acestuia se stabilesc de Presedintele Romaniei, prin decret", se arata la alineatul 2 al articolului.

Punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului initiat de Presedintele Romaniei urmeaza sa fie exprimat, printr-o hotarare adoptata in sedinta comuna a celor doua Camere, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor prezenti, in termen de cel mult 20 de zile calendaristice de la solicitarea presedintelui.

Daca Parlamentul nu isi transmite punctul de vedere in termenul de 20 de zile, seful statului emite decretul privind organizarea referendumului dupa expirarea acestui termen, procedura constitutionala de consultare a Parlamentului considerandu-se indeplinita. Limitarea la 300 a numarului de parlamentari implica modificarea Legii privind alegerea Camerei Deputatilor si Senatului, in timp ce instituirea Parlamentului unicameral implica modificarea Constitutiei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
Băluță anunță că a semnat ordinul de începere a lucrărilor pentru un nou parc
Setari Cookie-uri