Cel putin 19 persoane au murit, iar alte patru sunt in stare critica, dupa ce autocarul in care se aflau, inmatriculat in Romania, a cazut intr-o prapastie, in Muntenegru, relateaza site-ul postului B92.
Alti 27 de pasageri au suferit rani moderate. Un copil muntenegrean care a fost martor la accident a fost ranit usor. Autoritatile din Muntenegru au confirmat ca toate victimele din autocar sunt cetateni romani, potrivit Mediafax.

Directorul firmei de transport Gregory Tour, Stefan Grigore, care opera autocarul prabusit in Muntenegru, spune ca autovehiculul avea toate verificarile tehnice la zi, iar soferii aveau experienta de cel putin zece ani, fara niciun incident pana acum.

Ambasadorul roman in Muntenegru, Mihail Florovici, a declarat duminica seara in fata spitalului in care sunt internati ranitii ca autocarul transporta 46 de pasageri, care mergeau din Romania catre Budva cu o agentie de turism romaneasca.

Accidentul a avut loc duminica dupa-amiaza, imediat dupa ce autocarul a iesit dintr-un tunel, a derapat pe un asfalt alunecos, a rupt balustrada de siguranta in partea stanga a drumului si a cazut 30-40 de metri in prapastie. Cauza accidentului nu a fost stabilita, dar se pare ca soferul nu a adaptat viteza la acel segment de drum alunecos.

Imediat dupa informatia privind producerea accidentului, Centrul Clinic din Muntengru a strans, la propria initiativa, in trei ore, peste 100 de persoane care sa doneze sange pasagerilor raniti.

Potrivit agentiei de stiri MINA, acesta este cel mai grav accident rutier din istoria Muntenegrului. Tragedia a avut loc in zona canionului Moraca, unde, in 1998, un autocar sarb a avut un accident similar, soldat cu 20 de morti.

Guvernul anunta ca va initia rapid toate verificarile necesare pentru a se constata daca firma implicata in organizarea transportului din Muntenegru, unde au decedat mai multi romani, a respectat toate prevederile legale de siguranta.

STIRE INITIALA
Cel putin 18 romani au murit in urma unui accident de autocar in Muntenegru, informeaza MAE, care a anuntat ca a deschis doua linii telefonice pentru familiile celor care se aflau in autocarul prabusit.

Celula de criza a pus la dispozitie doua linii telefonice, in regim de permanenta: un tel-verde gratuit 0800800407 (apelabil doar din Romania) si un numar apelabil si din strainatate - 0214311259.

Ministerul Afacerilor Externe monitorizeaza permanent evolutia celorlalte persoane implicate in accident, urmand sa acorde intreaga asistenta necesara.

Totodata, personalul MAE aflat la fata locului acorda asistenta consulara victimelor accidentului si pentru repatrierea corpurilor neinsufletite.

Si Consulul Romaniei la Tirana a plecat in Muntenegru, pentru a sprijini membrii misiunii diplomatice, in acest caz.

Treisprezece persoane au murit si alte 32 au fost ranite in Muntenegru intr-un accident de autocar, cu numar de inmatriculare de Romania, care s-a rasturnat intr-o prapastie, a anuntat ministrul muntenegrean de Interne, Rasko Konjevic, citat de AFP.

Ministrul a precizat ca autocarul avea placute de inmatriculare de Romania si nu de Ucraina asa cum declarase politia anterior.
"Intr-un accident deosebit de grav, 13 persoane au murit si alte 32 au fost ranite. Viata a sapte raniti este in pericol", a declarat ministrul pentru presa de la locul accidentului.

Ministrul a precizat ca zeci de membri ai echipelor de salvare continua sa incerce sa scoata alti pasageri din caroseria autocarului in aceasta locatie foarte dificil de accesat. El nu a precizat nationalitatea victimelor.

Accidentul s-a produs la Grlo, pe o sosea dintr-o regiune montana la 30 de kilometri nord de Podgorica, capitala Muntenegru.
Ranitii au fost spitalizati la Podgorica.

"Majoritatea ranitilor au rani foarte grave. Printre ei se numara si un copil", a declarat un medic de la un spital din Podgorica, Vladimir Dobricanin pentru televiziunea de stat muntenegreana RTGC.



Autocarul a derapat pe un pod din Zdijelo, in apropiere de manastirea Moraca, si a cazut in gol 40 de metri. Accidentul s-a produs in jurul orei 18.00, ora Romaniei.

Acest drum ingust care duce spre coasta adriatica a Muntenegru este foarte periculos si este cauza a numeroase accidente de masina.

O aeronava a MApN va pleca in Muntenegru pentru a aduce ranitii

O aeronava militara pusa la dispozitie de MApN este pregatita sa plece in Muntenegru pentru a aduce cetatenii romani raniti in accidentul in care un autocar romanesc cu turisti s-a prabusit intr-o prapastie, a declarat ministrul Mircea Dusa.

Ministrul Apararii a precizat ca, data fiind distanta mare, aceasta este singura posibilitate de a aduce in tara ranitii.

Mircea Dusa a spus ca aeronava este pregatita ca, la solicitarea Celulei de criza, sa efectueze zborul catre Muntenegru.
Conform lui Dusa, la bordul aeronavei se va afla si secretarul de stat Raed Arafat, care face parte din Celula de criza convocata de MAE in cazul accidentului din Muntenegru.

"Eu am pus la dispozitie un avion care se va deplasa in aceasta noapte impreuna cu reprezentantii de la Directia consulara si cu doctorul Arafat si cu alti specialisti pentru a evalua situatia", a declarat Dusa.

El a spus ca, in prima etapa, vor fi adusi in tara ranitii, iar apoi, cu un alt zbor, trupurile celor decedati in urma accidentului.

"O sa aducem si ranitii, si victimele, dar nu cu acelsai transport, pentru ca nu se poate face acest lucru. Daca e de adus, se aduc ranitii in prima etapa, urmand ca sa-i aducem in etapa a doua si pe cei decedati", a explicat Dusa.

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a convocat Celula de criza a MAE pentru accidentul din Muntenegru in care un autocar cu numere de inmatriculare romanesti s-a prabusit intr-o prapastie.

Anuntul a fost facut de catre purtatorul de cuvant al MAE, Brandusa Predescu.

Potrivit acesteia, o echipa consulara mobila de la Bucuresti se va deplasa in scurt timp la Podgorica, pentru a acorda asistenta cetatenilor romani raniti in accident.

Anterior, Ministerul roman de Externe a informat ca un autocar cu turisti s-a prabusit duminica intr-o prapastie de 30 de metri din Muntenegru, iar din primele cercetari "se pare ca printre victimele accidentului se afla si cetateni romani".

MAE a revenit in cateva minute eliminand formula "se pare" din anuntul privind victimele accidentului.

Conform MAE, Ambasada Romaniei la Podgorita a fost informata cu privire la tragicul accident, iar o echipa consulara s-a deplasat la fata locului.

De asemenea, ambasadorul Romaniei se afla la spitalul la care sunt internati o parte dintre cetatenii romani raniti in accident.
MAE mentioneaza ca reprezentantii misiunii diplomatice se afla in permanenta legatura cu autoritatile locale si sunt pregatiti sa ofere asistenta si protectie consulara.

Turistii erau intr-un circuit de 6 zile in Muntenegru si Croatia


Marius Usturoi, directorul Maree Travel, agentia de turism care a organizat circuitul, a precizat, pentru Mediafax, ca in autocarul, operat de Gregory Tour, care s-a prabusit intr-o prapastie in Muntenegru se aflau 47 de persoane, cetateni romani, intre care un minor.

Usturoi a precizat ca intre cele 47 de persoane se aflau si cei doi soferi si un ghid.

El a relatat ca era vorba despre un circuit turistic in Muntenegru si Croatia de sase zile. Turistii au plecat sambata dimineata din Bucuresti, seara au ajuns la Belgrad, unde au innoptat, iar duminica dimineata au plecat mai departe in circuit.

Marius Usturoi a precizat ca agentia de turism a contactat Ambasada Romaniei din Muntenegru, careia i-a transmis lista cu numele tuturor celor care se aflau in autocar. El a spus ca, pana la ora transmiterii acestei stiri, nu cunoaste numarul victimelor, reprezentantii agentiei nefiind contactati de catre autoritati.

Agentia de turism este in legatura cu familiile celor aflati in autocar.

Usturoi a precizat ca agentia sa a mai lucrat cu Gregory Tour, care opereaza pe numeroase circuite, si ca nu a existat nicio problema pana acum. El a spus ca nici transportatorul nu isi explica cum s-a produs accidentul, sustinand ca autocarul si soferii erau in cea mai buna stare.

Atat agentia de turism, cat si operatorul de transport vor trimite reprezentanti in Muntenegru.

Usturoi a spus insa ca agentia va renunta la serviciile firmei de transport, intrucat este fara precedent ceea ce s-a intamplat.

Marius Usturoi a precizat ca, in 15 ani de activitate, agentia nu a avut nici cel mai mic incident. El a explicat ca, atunci cand este ales operatorul de transport, se au in vederea calitatea autocarelor, licentele de transport, experienta soferilor si toate celelalte elemente prevazute de legislatie.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri