Directoarea Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala, unde exista suspiciuni de fraudare a bacalaureatului, la proba scrisa la Limba romana, a fost retinuta.
Directoarea Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala, Costica Varzaru, care a fost audiata de procurori la Politia Capitalei, fiind suspectata de fapte de coruptie, a fost retinuta, iar marti ar urma sa fie dusa la instanta cu propunerea de arestare preventiva.

Examenele scrise de la bacalaureat au inceput luni cu proba la Limba si literatura romana, la care s-au inscris peste 160.000 de candidati.

La cateva ore dupa sustinerea probei la Limba romana, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti a anuntat ca a fost schimbata Comisia de bacalaureat de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", din Sectorul 5 al Capitalei, iar directorul si directorul adjunct ai scolii au fost demisi, pentru presupuse fapte de coruptie, scrie Mediafax.

Potrivit ISMB, au fost schimbati cei cinci membri ai comisiei de bacalaureat, precum si cei 32 de profesori supraveghetori de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu".

Totodata, ISMB a dispus eliberarea din functiile de conducere a directorului si directorului adjunct ai Liceului "Dimitrie Bolintineanu, precum si a directorului Scolii Gimnaziale nr. 178, care indeplinea si rolul de vicepresedinte al comisiei din centrul de examen.

ISMB a precizat ca va numi, in cel mai scurt timp, o noua comisie la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", care "va asigura toate conditiile pentru ca absolventii de clasa a XII-a sa poata sustine toate probele scrise din cadrul Bacalaureatului iunie - iulie 2013".

Ulterior, Ministerul Educatiei a informat ca niciuna dintre variantele de subiecte la proba scrisa la Limba romana de la bacalaureat nu a fost publicata inainte de inceperea examenului, respectiv ora 9.00, iar STS a facut verificari si a asigurat ca nu a existat nicio bresa in reteaua informatica.

Inspectorul scolar adjunct Florin Lixandru, presedintele Comisiei de bacalaureat din Capitala, a declarat ca procurorii l-au informat doar ca in cazul Liceului "Bolintineanu" s-a deschis un dosar penal pentru presupuse fapte de coruptie, singurul document privind ancheta pe care l-a vazut fiind autorizatia de perchezitie.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti au inceput urmarirea penala "in rem" pentru fapte de coruptie privind proba scrisa la Limba romana de la bacalaureat care a fost sustinuta la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", fiind facute perchezitii la unitatea de invatamant cu sprijinul SRI, Directiei Generale Anticoruptie si Politiei Capitalei.

Anchetatorii au mers luni la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" pentru a ridica probe, fiind ridicate inscrisuri si unitati de calculator, care urmeaza sa fie expertizate din punct de vedere informatic.

Perchezitiile au vizat "o incercare de fraudare a examenului de bacalaureat desfasurat in aceasta perioada", a precizat Parchetul Capitalei intr-un comunicat de presa.

"Perchezitiile vizeaza ridicarea unor inscrisuri si obiecte relevante, fara perturbarea probei desfasurate in ziua curenta (accesul in salile de concurs realizandu-se ulterior finalizarii lucrarilor de catre participanti)", au mai aratat procurorii.

Aproximativ 20 de profesori supraveghetori la examenul de bacalaureat sustinut la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala au fost dusi, luni, la Politia Capitalei pentru a fi audiati, au declarat surse judiciare.

Sursele citate au precizat ca pana la acest moment nu a fost pusa sub invinuire in acest caz nicio persoana, iar profesorii supraveghetori vor da declaratii prealabile privind procedurile de supraveghere si modul in care s-a desfasurat examenul.
Potrivit acelorasi surse, la audieri nu au fost chemati pana in prezent membri ai conducerii Liceului "Dimitrie Bolintineanu" sau elevi care au sustinut proba scrisa la Limba romana.

Sesizarea privind fapte de coruptie in cazul examenului de bacalaureat sustinut la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala a fost facuta acum cateva saptamani, au declarat surse judiciare, precizand ca reclamatia nu a venit de la parinti sau elevi.
Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat dupa ce PDL a cerut reluarea probei, ca subiectele probei de Limba romana de la bacalaureat au fost transmise in conditii de securitate, nu exista niciun indiciu de frauda, iar examenul va continua asa cum a fost stabilit.

"Vreau sa precizez faptul ca nu exista niciun indiciu privind fraudarea subiectelor la proba de Limba romana scris a examenului de bacalaureat. Subiectele au fost transmise in conditii de securitate, proba de luni s-a desfasurat in conditii bune in toate centrele de examen, cu exceptia Liceului «Dimitrie Bolintineanu»", a spus ministrul Educatiei.

Pricopie a precizat ca examenul de bacalaureat va continua conform calendarului stabilit, marti fiind programata proba la limba si literatura materna, miercuri proba obligatorie a profilului si vineri proba la alegere a profilului si specializarii.

"Proba de luni s-a desfasurat in conditii normale, cu exceptia de care am vorbit. Va continua cu proba pentru minoritati si apoi miercuri potrivit programului. Vreau sa precizez faptul ca ieri (duminica, n.r.), in videoconferinta pe care am avut-o cu presedintii comisiilor de bacalaureat, am precizat toleranta zero la coruptie, sa avem un examen de bacalaureat fara procuratura", a mai spus Remus Pricopie.

Ministrul Educatiei a adaugat ca este nemultumit de faptul ca membrii comisiei de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" nu i-au inteles mesajul.

"Din pacate, cei de la «Bolintineanu» nu au inteles acest mesaj. Atrag atentia ca vom face acelasi lucru ori de cate ori se va repeta situatia de luni. Am cerut ca examenul sa se desfasoare in bune conditii pentru a avea o reala radiografie a ceea ce avem astazi in sistem. De aceea tin sa multumesc celor care si-au facut datoria si precizez ca ne detasam total de cei care nu au inteles sa-si faca datoria", a declarat ministrul Educatiei.

Pricopie a mai spus ca decizia luata de Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti privind schimbarea comisiei de bacalaureat de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" si eliberarea din functii a directorului si directorului adjunct ai scolii sunt masuri corecte, luate imediat ce organele de ancheta au descins in unitatea de invatamant.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri