"Recensamantul face o situatie a populatiei care locuieste in Romania, nu a celor milioane de majori care sunt in afara frontierelor", a precizat Basescu.

El a aratat ca nu este vorba de o scadere ingrijoratoare a populatiei, intrucat recensamantul a fost boicotat.

Intrebat daca cifra populatiei este ingrijoratoare si daca apreciaza ca aceasta a scazut dramatic, seful statului a raspuns: "Nu, pentru ca referendumul, daca va aduceti aminte, a fost si boicotat. Aduceti-va aminte de apelul de a nu da actele, de a nu participa la acest recensamant".

Presedintele a mentionat ca recensamantul este foarte important pentru ca functie de el Romania are numarul de locuri in Parlament, are numarul de voturi in Consiliul European si in Consiliile Uniunii Europene, dar a subliniat ca, deocamdata, se merge pe cifrele anterioare acestui recensamant.

Basescu a admis, insa, ca Romania a inregistrat "cu certitudine" o scadere a populatiei.

"Cu certitudine insa avem o scadere de populatie, chiar daca la evidenta populatiei populatia majora este intr-o usoara crestere, daca ati observat, in ultimii ani, pentru ca au intrat asa-numitii decretei la varsta de peste 18 ani. Dar pe fond populatia scade ca urmare a natalitatii scazute", a spus Basescu.

Populatia stabila a Romaniei la 20 octombrie 2011 era de 20.121.641 de persoane, in scadere cu 1.559.300 de persoane, fata de recensamantul anterior, din 2002, conform rezultatelor definitive privind populatia ale Recensamantului 2011, anuntate joi de Institutul National de Statistica.