Presedintele CNAS, Cristian Busoi, doreste desfiintarea listei de asteptare pentru bolnavii de cancer care au nevoie de tratamente scumpe, dar nu stie cand s-ar putea face acest lucru, precizand ca pe aceasta lista sunt acum circa 1.200 de persoane, care asteapta cel mult trei luni pentru aprobare.
"Avem in jur de 100.000 de pacienti care se trateaza in Romania prin fondurile Casei de afectiuni oncologice, dintre care vreo 5.200 sunt in acest moment in tratament prin aprobarea Casei Nationale, este vorba de tratamentele acelea scumpe care necesita aprobarea Casei Nationale. Sunt tratamente care pot fi prescrise direct fara nicio aprobare, sunt cateva care tin de casa judeteana si cele foarte scumpe, este o comisie de oncologie la nivel national formata din cei mai buni specialisti care aproba dosar cu dosar si care se intruneste o data pe luna. Si avem in acest moment cam 1.200 de oameni pe lista de asteptare, care asteapta aprobare, trei luni este termenul maxim in care cineva primeste aprobare",a declarat Cristian Busoi, joi, intr-o conferinta de presa sustinuta la Constanta.

El a explicat ca exista cazuri care sunt respinse de catre comisia respectiva, dar numarul acestora este mic, noteaza Mediafax.

"Exista si anumite dosare, cinci la suta estimez eu, din ce-am discutat cu colegii, care nu se justifica, adica sunt tratamente care... nu sunt neaparat greseli medicale, dar acel medicament nu se justifica medical vorbind si asta nu o decidem noi, o decid cei mai buni doctori care sunt in acea comisie, ca acel pacient sa primeasca acel tratament, poate merge mai bine pe alt tratament, mai scump, mai ieftin sau nu se poate face un tratament in acel caz", a mentionat presedintele CNAS.

El a precizat ca ia in calcul desfiintarea acelei liste, dar deocamdata nu exista posibilitati financiare pentru acest lucru, si nici nu a mentionat o data de la care acest lucru s-ar putea realiza.

"Desfiintarea listei este o problema care se afla in atentia noastra, tine de aceeasi constrangere bugetara. Daca vom avea posibilitati financiare sa acoperim toate cererile si sa nu mai existe un timp de asteptare, luam in calcul inclusiv faptul ca nu vom mai avea pacienti pe lista de asteptare. E una din problemele cele mai importante la care as vrea sa gasesc solutii", a mentionat Cristian Busoi.

El a mai spus ca suma necesara pentru desfiintarea acestei liste este estimata la aproximativ 15 milioane de lei.

Presedintele CNAS a declarat ca trebuie gasite solutii pentru cheltuirea eficienta a banului public si ca trebuie intarite zonele antifrauda din interiorul sistemului de sanatate.

"Trebuie sa gasim solutii sa eficientizam cheltuirea banului public, sa incepem cateva actiuni pentru a stopa cheltuirea ineficienta si cheltuirea incorecta, ilegala a banului din asigurari de sanatate, vor trebui intarite zonele de control si antifrauda din interiorul sistemului de sanatate si va trebui sa avem o cooperare mult mai buna si mult mai stransa cu institutiile care prin lege sunt abilitate sa urmareasca, sa ia masuri si sa pedepseasca toate cazurile de fraudare a sistemului de asigurari de sanatate din Romania", a mentionat Busoi.

El a spus ca daca in acest an vor fi platite toate datoriile atunci anul 2014 ar putea fi mai generos cu sistemul spitalicesc.

"Daca anul asta terminam cu arieratele pe medicamente, cu platile restante, cu datoriile si mentinem taxa claw care va pune o frana felului in care firmele de medicamente incurajeaza consumul prin metode specifice pentru ca tot ce va depasi bugetul il vor suporta din fonduri proprii, cred ca anul urmator va fi mai generos, fara sa putem acoperi toate nevoile, cu sistemul spitalicesc din Romania. Daca putem sa inchidem in acest an platile restante din anii trecuti, asa cum ne-am angajat si fata de FMI si asa cum ar fi normal sa o facem si pornim cu anul 2014 de la un moment zero in care ne concentram cum sa cheltuim cat mai eficient banii publici", a precizat presedintele CNAS.

Sursa foto: Agerpress

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri