Corectarea lucrarilor de bacalaureat se desfasoara in conditii normale, urmand ca rezultatele sa fie afisate luni, conform Calendarului privind examenele nationale de Bacalaureat 2013, aprobat de Ministerul Educatiei Nationale (MEN), informeaza institutia.
Ministerul Educatiei precizeaza ca procesul de corectare a lucrarilor realizate de absolventii de clasa a XII-a, din cadrul Bacalaureatului 2013, sesiunea iunie - iulie, se desfasoara in conditii normale, conform graficului anuntat, cu corectorii din centrele de evaluare stabilite la nivelul comisiilor judetene/al municipiului Bucuresti, noteaza Mediafax.

Absolventii vor putea sa afle rezultatele, in cursul zilei de luni, conform Calendarului privind examenele nationale de Bacalaureat 2013, aprobat de MEN.

Potrivit Metodologiei de bacalaureat, pana la data de 1 octombrie, inspectoratele scolare vor alcatui un raport special despre examenul national de bacalaureat din anul in curs, ce va cuprinde informatii despre monitorizarea desfasurarii acestui examen, inclusiv date despre esantioanele de lucrari reevaluate la decizia comisiei nationale sau judetene. Comisia judeteana va decide reevaluarea de lucrari la cel putin trei discipline de examen, pentru examenul de bacalaureat. Numarul minim de lucrari reevaluate la o disciplina va fi de 50, iar criteriile de selectare a lucrarilor vor fi stabilite de inspectoratul scolar. Inspectorii scolari de specialitate vor coordona evaluarea lucrarilor selectate si vor prezenta in scris inspectorului scolar general concluziile acestei reevaluari.

In prezent, sunt in desfasurare anchete privind fraudarea examenului de bacalureat la mai multe centre din tara.

Parchetul Tribunalului Bucuresti anunta luni ca a fost inceputa urmarirea penala "in rem" pentru fapte de coruptie privind proba scrisa la limba romana de la bacalaureat la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala, fiind facute perchezitii la unitatea de invatamant cu sprijinul SRI, Directiei Generale Anticoruptie si Politiei Capitalei. In timpul perchezitiilor, s-au gasit sume de bani in salile de examen, inclusiv asupra unor profesori. Elevii au fost perchezitionati de anchetatori la iesirea din sala, la multi dintre acestia fiind gasite fituici.

Cinci profesori din comisia de examen si 32 de profesori supraveghetori la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiati luni la Politia Capitalei, in cazul suspiciunilor de frauda la proba de limba romana a examenului de bacalureat.

Directoarea Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala, Costica Varzaru, demisa luni din functie, a fost arestata preventiv pentru 29 de zile, marti, de Tribunalul Bucuresti, fiind acuzata de trafic de influenta in scopul fraudarii examenului de bacalaureat.

Sapte candidati la bacalureat de la Liceul "Bolintineanu" au fost eliminati din examen, dupa ce asupra lor au fost gasite dovezi care indica tentativa de frauda, "copiute, carti cu rezolvari, telefoane mobile", la proba de limba si literatura romana, a anuntat marti Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.

Vineri au inceput audierile elevilor care au sustinut examenul de bacalaureat la Liceul Bolintineanu.

Si in Sibiu sunt suspiciuni de frauda, presedintele comisiei de bacalaureat de la Centrul zonal de evaluare Sibiu, un functionar al unui colegiu din oras si un candidat la bacalaureat fiind cercetati penal de procurorii DNA pentru trafic de influenta, dupa ce ar fi primit 2.200 de lei de la un elev pentru a-l promova la Limba romana.

Intreaga comisie de bacalaureat de la Centrul Zonal de evaluare din Sibiu a fost demisa, dupa invinuirile de trafic de influenta aduse de catre DNA presedintelui acesteia, Sorin Joanta, a declarat, joi, purtatorul de cuvant al ISJ Sibiu, Livia Cretulescu.

Totodata, mai multi elevi si profesori de la Liceul "Lazar Edeleanu" din Navodari au fost audiati de ofiterii anticoruptie, dupa ce a existat o plangere ca unii elevi ar fi strans bani pe care i-ar fi dat supravegetorilor ca sa ii lase sa copieze la bacalaureat
.

Potrivit unor surse judiciare, zece persoane - cadre didactice si elevi de la Liceul "Lazar Edeleanu" din Navodari - au fost audiate, vineri seara, la DGA Constanta, dupa ce o eleva a depus o plangere penala la Politie in care sustinea ca unii elevi ar fi strans bani pe care i-ar fi dat supraveghetorilor ca sa ii lase sa copieze la bacalaureat.

Sursele citate spun ca in plangerea depusa la Politie eleva sustinea ca unii copii ar fi dat sume cuprinse intre 50 si 100 de lei, banii fiind stransi de o eleva care urma apoi sa ii dea supraveghetorilor, la toaleta unitatii de invatamant, unde nu exista camere de supraveghere.

Ancheta in acest caz este coordonata de Parchetul Tribunalului Constanta, fiind facute cercetari pentru dare si luare de mita, iar audierile vor continua, pana in prezent nefiind inceputa urmarirea penala impotriva vreunei persoane.

Eleva care a depus plangerea la Politie a fost eliminata de la proba scrisa la matematica a examenului de bacalaureat, pentru tentativa de frauda, dupa ce asupra ei a fost gasit un telefon mobil. Fata a sustinut apoi ca a dat bani pentru a promova examenul.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Constanta, Cristina Ivan, a declarat, sambata, ca "institutiile abilitate au fost sesizate in acest caz, iar ISJ va incepe o ancheta interna".

Vineri, la Liceul "George Calinescu" din Constanta au fost gasiti intr-o clasa, in timpul ultimei probe a bacalaureatului, bani ascunsi intr-un pachet de servetele, in timp ce la un liceu din Mangalia au fost gasite fotocopii cu subiecte rezolvate.

Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Constanta, la centrul de examen de la Liceul Teoretic "George Calinescu", intr-o sala de examen, un membru al comisiei si un inspector scolar care monitorizau desfasurarea examenului de bacalaureat au gasit un pachet de servetele in care se aflau mai multe bancnote de 50 de lei.

In momentul in care a fost gasit pachetul de servetele cu bani, in clasa respectiva erau 23 de candidati, opt care sustineau examenul la fizica si 15 care dadeau proba la chimie, precum si cei doi supraveghetori.

"Ancheta Politiei este in desfasurare pentru stabilirea cu exactitate a tuturor aspectelor sesizate, urmand a fi facute propuneri legale in consecinta", afirma purtatorul de cuvant al IPJ Constanta, Gelu Manolescu.

Liceul Teoretic "George Calinescu" a fost desemnat centru de examen, alaturi de absolventii acestei unitatii de invatamant sustinand examenul de bacalaureat si candidati de la Colegiul National Pedagogic "Constantin Bratescu" din Constanta si de la Liceul Tehnologic "Ion Podaru" din Ovidiu.

Totodata, la Liceul Tehnologic "Ion Banescu" din Mangalia au fost gasite, tot in timpul desfasurarii examenului, pe bancile a doi candidati, subiecte rezolvate si fotocopiate.

Si in acest caz Politia a declansat o ancheta pentru a stabili cine le-a dat celor doi elevi rezolvarea subiectelor de examen.

"Urmeaza sa stabilim mai intai despre ce este vorba exact, daca este un caz penal ori va fi cercetat de o comisie a Inspectoratului Scolar", au spus reprezentanti ai Politiei Mangalia.

La Liceul Tehnologic "Ion Banescu" au sustinut probele de la bacalaureat si absolventii Liceului Teoretic din Negru Voda.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri