Instanta suprema a decis astazi in dosarul "Transformatorul" ca Relu Fenechiu, actualul ministru al Transporturilor, pe langa cei cinci ani de inchisoare cu executare primiti, sa plateasca alaturi de alti cinci inculpati din dosar, in solidar, suma de 6.327.390 lei, reprezentand daune materiale.
Relu Fenechiu (foto) devine astfel primul ministru aflat in functie care primeste o pedeapsa la inchisoare cu executare (de cinci ani in acest caz). La aceeasi pedeapsa au fost condamnati fratele ministrului Transporturilor, Lucian Fenechiu, si Mihai Bogdan Damian, potrivit Mediafax.

Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova in perioada 2002 - 2004, si Ion Marghidan, director general al SISEE Moldova in perioada 2004 - 2005, au fost condamnati la cate sase ani de inchisoare cu executare, pentru abuz in serviciu in forma calificata si continuata, in timp ce, Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova in perioada 2002 - 2005, a primit o pedeapsa de sapte ani de inchisoare cu executare, pentru abuz in serviciu in forma calificata si continuata.

In vara anului 2012, Relu Fenechiu a fost trimis in judecata de DNA in dosarul "Transformatorul", pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata si continuata si complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice. DNA a sustinut ca prejudiciul total se ridica la 6.406.976 lei fara TVA, in dosar fiind implicati si alti trei fosti directori ai Sucursalei de Intretinere si Servicii Energetice Electrice Moldova.

Relu Fenechiu are 48 de ani, este de profesie inginer specializat in tehnologia constructiei de masini, este lider al PNL Iasi si se afla la al patrulea mandat de deputat. Dupa ce a devenit parlamentar, a urmat cursuri de masterat in marketing, economia si managementul mediului, dar si un doctorat privind "Strategii de adecvare a organizatiilor la situatiile de risc si criza".

Conform declaratiei de avere, vicepresedintele PNL are trei case de locuit, doua in Iasi si una in Rosia Montana, doua case de vacanta in Iasi si Bacau, dar si un apartament in Abrud (Alba). Fenechiu mai detine 4.668 de metri patrati teren intravilan in Iasi, 4.500 de metri patrati in Darmanesti (Bacau) si 10.200 de metri patrati in Rosia Montana (Alba). El mai are trei autoturisme, Mercedes, BMW si Hyundai, dar si bijuterii si obiecte de arta in valoare de 80.000 de euro.

In ceea ce priveste economiile bancare, Fenechiu inregistreaza 42.272 de lei in doua conturi curente. Este actionar la doua societati comerciale, respectiv SC Fene Grup SA (96%) si SC La Rocca SRL (50%).

In acelasi timp, Fenechiu a contractat in 2006 un credit scandent la 20 de ani, din care mai are de achitat 43.666 de euro.

In ceea ce priveste veniturile realizate in ultimul an, pe langa indemnizatia de deputat, vicepresedintele PNL a mai obtinut din dividendele aferente anului 2011 – 1.531.841 de lei, iar in 2012 – 405.250 de lei, de la Fene Grup SA, societate care a inregistrat o serie de contracte cu societati de stat si autoritati publice. De asemenea, mai are de ridicat dividende de 195.869 de lei de la SC Tehnorom SRL.

Fenechiu a devenit membru al PNL in 1996, iar din 2004 este presedintele filialei PNL Iasi. In acelasi an a fost ales deputat, apoi reales in aceasta demnitate in 2008, dar si in 2012. El a obtinut pozitia de vicepresedinte al PNL in 2008 si si-a dovedit abilitatea, la inceputul lui 2009, de a schimba tabara in PNL, imediat dupa negocierile esuate intre Calin Popescu Tariceanu si PDL privind formarea unui noi Guvern. Primul semnal pentru organizarea congresului in care Tariceanu urma sa piarda sefia partidului il dadu-se indirect finul lui Fenechiu, Valerian Salavastru. Acesta ii reprosa presedintelui PNL, din postura de fost secretar coordonator al PNL Iasi, ca nu ar fi avut mandat din partea partidului in momentul in care a decis ca partidul sa ramana in opozitie.

Pana atunci, in guvernarea Tariceanu filiala PNL Iasi condusa de Fenechiu a beneficiat de doua posturi ministeriale, respectiv cel al lui Varujan Vosganian si Cristian Adomnitei.

La momentul Congresului din 2009, Fenechiu impreuna cu Ludovic Orban, Norica Nicolai, Radu Stroe au ales sa-l sprijine pe Antonescu impotriva lui Tariceanu, in perspectiva alegerilor prezidentiale.

Ulterior, Fenechiu s-a numarat intre cei care au ramas in echipa lui Antonescu si dupa pierderea alegerilor prezidentiale din 2009, fiind ales din nou vicepresedinte al PNL la congresul din 2010.

Totodata, liderul PNL Iasi s-a aflat intre cei care au finantat, pe datorie, campania la prezidentiale a presedintelui PNL. Firma detinta de Fenechiu, SC La Rocca SRL, a somat dupa alegeri PNL sa plateasca o datorie de 947.000 de euro, constand intr-o datorie a partidului pentru un contract de furnizare de materiale electorale.

Relu Fenechiu a fost coordonatorul campaniei PNL la referendumul din 2012 pentru demiterea lui Traian Basescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri