Peste 80 la suta din parcelele agricole din Romania sunt "la limita incarcaturii" cu nitrati, sustine directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Dorel Benu, potrivit caruia nu exista, insa, "pericol de poluare" din aceasta cauza, conform Mediafax.
Directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Dorel Benu a afirmat ca 80% din parcelele agricole din Romania sunt la limita incarcaturii cu nitrati, atragand atentia celor peste o suta de fermieri prezenti sa aiba grija in ceea ce priveste fertilizarea solului.

"E un avertisment din partea mea. Studiind harta cu studiile pedologice din ultimii ani, vedem ca peste 80 la suta din parcelele agricole din Romania sunt la limita incarcaturii cu nitrati si trebuie verificat in fiecare an, de cate ori mergem la controlul pe teren, modul de administrare a ingrasamintelor si de gestionare a cerintelor minime. Concret, asta inseamna inclusiv aportul de la gunoiul de grajd, de nitrati in sol. Asta inseamna o buna si atenta gestionare a platformelor de gunoi, incarcatura pentru grajd pe care o au in gospodarii sa fie pentru numarul de capete pe care le au, perioada de administrare a gunoiului de grajd, grija fata de sursele de apa atunci cand se administreaza ingrasaminte chimice cu azot foarte aproape de sursele de apa, pentru zonele in panta. Sunt foarte multe conditii pe care colegii mei le au intr-un raport de control si pe care le verifica de cate ori au ocazia", a spus Benu.

Potrivit sefului APIA, fermierii trebuie sa fie constienti ca in anumite perioade ale anului nu trebuie sa imprastie ingrasaminte chimice pe terenuri, respectiv primavara, la topirea zapezilor, sau atunci cand sunt ploi abundente.

Benu a afirmat ca ultimul control a avut loc saptamana trecuta la doua ferme foarte mari, care "stiu sa isi gestioneze asemenea probleme" si la care exista un plan de fertilizare, rezultatele controlului fiind bune.

"Sunt insa si fermieri care au intre un hectar si 15 hectare si pe care de acum incolo trebuie sa avem grija sa ii informam. Suntem la limita, la cea superioara. Dar asa e in toata Europa", a spus Benu.

Acesta a precizat ca in intreaga Europa s-a impus controlul parcelelor cu privire la "impactul la nitrati si nitriti", intrucat "agricultura a fost acuzata ca este un poluator".

Seful APIA a spus, totodata, ca nu exista riscuri din cauza incarcaturii mari cu nitrati a solulului, si nici "pericol de poluare".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri