Chisinaul are "obligatia sa lupte pentru fiecare palma de pamant care ii apartine", indiferent de aranjamentele administrative din fosta URSS, afirma presedintele Traian Basescu intr-un interviu acordat postului Europa Libera inaintea vizitei pe care o face in Republica Moldova miercuri.

Intrebat, in contextul unei noi reuniuni in formatul 5+2 pe tema crizei din Transnistria, de ce negocierile care dureaza de multi nu au ajuns la niciun rezultat, Basescu a raspuns: "Pentru ca cei de care depinde rezultatul nu vor sa rezolve problema sau vor sa o rezolve altfel decat Chisinaul, actorul care trebuie sa decida: nici Federatia Rusa, nici Ucraina, nici SUA, UE nu pot decide in locul Chisinaului asupra integritatii teritoriale a Republicii Moldova. Or, pozitia Republicii Moldova nu este inca acceptata de toate partile".

La remarca reporterului Europa Libera, conform careia Transnistria nu ar fi un teritoriu istoric al Republicii Moldova, Basescu a adaugat: "Nu as intra in chestiuni istorice. Cand Republica Moldova si-a declarat independenta, Transnistria era parte a acesteia. Despre acest lucru discutam", anunta Mediafax.

Intrebat daca viitorul Republicii Moldova nu ar fi mai usor fara Transnistria, Traian Basescu a completat: "Eu nu fac analize pe teritoriul altui stat. Spun doar ca asa cum i s-a recunoscut, in mod international, independenta, asa ar trebui sa ramana".

"Chisinaul are obligatia sa lupte diplomatic pentru fiecare palma de pamant care-i apartine, indiferent care au fost aranjamentele administrative in interiorul fostei URSS", a insistat presedintele Romaniei, care nu considera ca Transnistria reprezinta o povara pentru integrarea Republicii Moldova in Uniunea Europeana.

Intrebat de ce ar abandona Rusia Transnistria in contextul in care lunar, pensionarii din Transnistria isi primesc banii de la Moscova, datoriile Transnistriei fata de Rusia se ridica la 4 miliarde de euro, si in aceasta enclava se afla peste 20.000 de tone de armament, Basescu a raspuns: "Din respect pentru dreptul international. Ori de cite ori intrebi un oficial rus, de orice nivel, vei afla ca Rusia sustine integritatea Republicii Moldova. E diferenta dintre vorba si fapta. Romania solicita de multa vreme aplicarea deciziei de la Istanbul din 1999, in baza careia Federatia Rusa trebuie sa-si retraga trupele si armamentul".

Intrebat daca vede integrarea Republicii Moldova in UE impreuna cu Transnistria si trupele rusesti de acolo, presedintele a raspuns: "Nu, categoric UE nu va mai repeta eroarea pe care a facut-o in cazul Ciprului, dar speranta ca problema transnistreana se va rezolva exista si nu am niciun motiv sa fiu pesimist, cu atat mai mult cu cat nu maine se pune problema integrarii Republicii Moldova. Este vorba despre un proces indelungat. Abia se parafeaza Acordul de Asociere, in Romania a durat 10 ani de la semnarea acestui acord si primirea in UE. Timpul lucreaza si sper ca lucreaza in favoarea Moldovei".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Traian Basescu va primi cetatenia Republicii Moldova