Contextul economic actual ii determina pe din ce in ce mai multi tineri sa isi doreasca un loc de munca in afara granitelor. Un studiu realizat de SmartDreamers arata ca 4 din 5 tineri vor sa plece peste hotare pentru mai multi bani, in pofida faptului ca premierul Victor Ponta este convins ca nu mai exista in acest moment un numar semnificativ de cetateni romani care vor sa mearga sa munceasca in strainatate.
Astfel, studiul releva ca 78% dintre tineri sunt determinati sa plece peste hotare din mai multe motive: fie pentru a-si mari veniturile, fie pentru a face diverse achizitii de bunuri sau chiar pentru a investi intr-o afacere.

"In strainatate, cel mai mare obstacol intalnit in cautarea unui loc de munca este faptul ca nu isi permit, din punct de vedere financiar, sa caute la fata locului. Urmatoarele doua dificultati semnalate sunt numarul mic al locurilor de munca si experienta profesionala redusa. O alta dificultate in gasirea unui loc de munca in strainatate, semnalata de 11% dintre respondenti este discriminarea. Si oferta salariala mica sau plafonarea profesionala reprezinta cele mai putin intalnite obstacole", se arata in comunicat.

Pe de alta parte, premierul Victor Ponta considera ca ridicarea restrictiilor din tarile UE pentru muncitorii romani nu va genera o crestere semnificativa a numarului de persoane venite in aceste tari, deoarece toate studiile independente releva ca nu mai exista in prezent un numar mare de romani care vor sa lucreze in strainatate.

"Cred ca nu este atat de important acest moment de 1 ianuarie, pentru ca in conformitate cu toate studiile independente pe care le-am facut, nu mai exista in acest moment un numar semnificativ de cetateni romani care vor sa mearga sa munceasca in strainatate, nu va exista o crestere semnificativa nici in Marea Britanie, nici in Spania, nici in alte parti", a spus Ponta.

Tinerii vor salarii intre 1.000 si 2.000 euro

"73% dintre respondenti au un nivel mediu al asteptarilor salariale, cuprinse intre 1.000 si 2.000 de euro pentru munca prestata in afara tarii", se arata in comunicat.

Cheltuirea / investirea economiilor si planuri de viitor

Dintre cei care ar reusi sa-si puna niste bani deoparte in urma muncii depuse in strainatate, 59% s-ar intoarce in tara, iar 41% s-ar stabili peste hotare. Jumatate dintre tineri ar opta pentru achizitia unui bun (casa sau masina) iar jumatate ar investi banii intr-o afacere. Dintre cei care s-ar intoarce in tara, sunt mai multi cu 11% cei care ar investi banii acumulati intr-o afacere, in detrimentul celor care i-ar investi intr-o casa sau o masina.

Rezultatele studiului releva faptul ca un numar dublu al tinerilor se asteapta ca afacerea pe care ar lansa-o cu banii castigati sa aiba succes mai degraba in Romania, decat in strainatate.

In perioada 01-10 iulie 2013, SmartDreamers a realizat un studiu pe un esantion format din 1500 de tineri, 500 cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani, iar 1000 dintre ei incadrandu-se in intervalul 24-30 de ani. Scopul studiului a fost identificarea obstacolelor si asteptarilor pe care le au tinerii privind piata muncii din Romania si din strainatate. Acestia si-au exprimat opinia pe teme ca: actualul loc de munca, asteptarile salariale, motivatii, dificultatile intampinate in gasirea unui loc de munca si modul in care ar cheltui banii economisiti.

1. Ati fi tentati de un loc de munca in strainatate?

2. Considerati ca in strainatate sansele de a gasi un job bine platit sunt mai mari?







Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri