Omar Hayssam a declarat vineri, in fata unui judecator de la Tribunalul Bucuresti, ca dosarele sale sunt rezultatul faptului ca s-a luat "de bun" ca el este terorist si ca apoi toata lumea a tinut cont de asta, fara sa vada si binele facut de el - "5.000 de locuri de munca".
Sirianul a refuzat sa dea o declaratie in fata judecatorului care a dezbatut propunerea de arestare preventiva facuta pe numele sau de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), in dosarul de inselaciune si delapidare, scrie Mediafax.

Totusi, el a aratat, fara sa se consemneze la dosar, ca nu a refuzat sa primeasca rechizitoriul prin care a fost deferit justitiei in acest caz, ci doar a vrut ca acesta sa-i parvina in prezenta unui avocat ales.

Hayssam a mai spus ca in cursul zilei de joi a primit vizita unor membri ai familiei sale, dar ca tot nu s-a reusit gasirea unui "avocat specializat".

Sirianul a explicat ca, in opinia sa, pentru aflarea adevarului "trebuie muncit, trebuie reluata aceasta cercetare" si trebuie vazut in ce conditii au fost luate declaratiile martorilor din dosar.

"Trebuie vazut in ce conditii au fost luate declaratiile. Declaratiile au fost luate sub presiunea faptului ca Omar Hayssam este terorist. Eu nu am nicio participatiune in acest dosar. Trebuie confruntate persoanele ce au dat declaratii. Grupul infractional nu a fost condus de mine", a declarat el, in fata instantei.

Omar Hayssam a mai aratat ca anchetatorii i-ar fi pus in spate firme-fantoma, care ar fi avut legatura cu el pentru simplu fapt ca a fost declarat teroristul numarul 1 al Romaniei. "Unde s-a gasit o firma-fantoma, hai s-o punem la teroristul asta. Dar sa se vada daca am contractat eu vreun credit", a declarat Hayssam.

Sirianul a mai spus ca in anii de sedere in Romania s-a comportant ca orice cetatean normal, a fost om de afaceri prosper si nu intelege cum se face ca, peste noapte, a devenit terorist si cel mai mare infractor al tarii. "Pana acum, in toate dosarele, am fost cercetat pentru ca asa au spus X si Y, s-a luat de bun tot ce s-a spus rau despre mine pana acum. De ce nu ne uitam si la cele cinci mii de locuri de munca existente cat am fost eu si la cele cinci mii de familii care au trait bine. Ma doare sufletul ca se spune de mine «teroristul»", a mai spus Hayssam

Procurorul DIICOT prezent vineri la Tribunalul Bucuresti, pentru judecarea propunerii de arestare a lui Omar Hayssam in dosarul de inselaciune si delapidare, a aratat in fata instantei ca sirianul a fost seful grupului infractional si ca se impune masura preventiva in cazul acestuia.

Tribunalul Bucuresti a ramas in pronuntare in acest caz, urmand sa stabileasca daca emite sau nu un mandat de arestare pe numele lui Hayssam.

Instanta ar urma sa anunte, de asemenea, daca admite propunerea de arestarea formulata de DIICOT si pe numele lui Mohamad Omar - fratele lui Omar Hayssam.

Judecarea propunerii de arestare preventiva a avut termen si miercuri, cand Hayssam a aparut pentru prima oara in fata instantei dupa ce a fost adus in tara. El a aratat ca solicita atat justitiei romane, cat si autoritatilor internationale, sa-i fie redeschise toate dosarele, pentru "aflarea tuturor adevarurilor". Tot atunci, Omar Hayssam a cerut timp sa-si angajeze un avocatul, in locul celui din oficiu, iar Tribunalul Bucuresti i-a acordat doua zile pentru asta.

Omar Hayssam a fost trimis in judecata de procurorii DIICOT, in acest dosar, in octombrie 2012, alaturi de fratele lui, Mohamad Omar, cumnatul sau, Mihai Nasture, si doi parteneri de afaceri, Viorel Vasile Mafteuca si Doina Farladanschi, fiind acuzati de inselaciune si delapidare.

Mai multe imobile, terenuri si instalatii industriale, precum si peste un milion de euro sunt puse sub sechestru de catre procurorii DIICOT, in acest dosar.

Hayssam a fost condamnat definitiv, in lipsa, in trei dosare, la 20 de ani, 16 ani si, respectiv, trei ani, pentru rapirea celor trei jurnalisti, inselaciune in cazul "Volvo" si fraude in cauza "Foresta Nehoiu".

El este judecat si pentru trecerea frauduloasa a frontierei de stat, alaturi de fratii acestuia, Mukhles si Mahmoud, si de omul de afaceri Mustafa Tartoussi.

In acest dosar, in 8 octombrie 2012, Omar Hayssam a fost condamnat de Curtea de Apel Oradea la doi ani de inchisoare cu executare pentru trecerea frauduloasa a frontierei, in timp ce Mustafa Tartoussi, Mukhles si Mahmoud Omar, acuzati ca i-ar fi inlesnit fuga din tara, au fost achitati.

Condamnarea dispusa in cazul lui Hayssam a fost contopita cu cea de 20 de ani primita anterior pentru terorism, urmand sa execute pedeapsa cea mai grea, de 20 de ani de inchisoare.

Sentinta nu este definitiva, fiind atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Instanta a stabilit urmatorul termen in dosar la 12 septembrie.

Hayssam este vizat si intr-un dosar de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), privind privatizarea IPRS Baneasa, cauza vizand depunerea mai multor inscrisuri false referitoare la experienta si capacitatea financiara a firmei reprezentate de sirian, pentru a putea participa la procedura.

Omar Hayssam a fost predat Politiei Romane in dimineata zilei de 19 iulie, anunta purtatorul de cuvant al sefului statului, Bogdan Oprea.

In 23 iulie, Politia Romana arata ca Omar Hayssam a fost transferat dintr-un centru de retinere si arest preventiv al IGPR, in care a stat de la aducerea lui in tara, intr-o unitate din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP).

Reprezentantii ANP au precizat ulterior ca Omar Hayssam se afla din 23 iulie in custodia Penitenciarului Bucuresti Rahova si este cazat intr-o camera cu "profil de carantinare-observare".

In martie 2005, jurnalistii Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian au fost rapiti la Bagdad.
In 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost retinut si, desi presedintia anunta atunci ca este acuzat de implicare in rapirea jurnalistilor Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, la Bagdad, el a fost arestat preventiv pentru infractiuni economice, intr-un alt dosar.

La aproape un an si o luna de la plasarea lui in arest, instanta a acceptat sa il elibereze, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse si arestarea sirianului. Eliberarea a fost ceruta pe motiv ca starea de sanatate a lui Hayssam s-a degradat, dupa operatia pentru cancer la colon. Hayssam a fost operat in 17 ianuarie 2006, la Spitalul Penitenciar Rahova.

In 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din Romania la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din functii a sefilor SRI, SIE si DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga si Virgil Ardelean, dar si a procurorului general al Romaniei Ilie Botos, in 20 iulie 2006.

Omar Hayssam a fost dat in urmarire generala la nivel national si international, in baza unui mandat de arestare preventiva emis in lipsa de catre Curtea de Apel Bucuresti, in iulie 2006.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri