Presedintele Traian Basescu a promis ca va discuta cu premierul Victor Ponta si cu ministrul Educatiei despre posibilitatea ca si tinerii romani care invata in afara granitelor sa poata participa la olimpiadele scolare organizate in Romania.

Seful statului a fost intrebat cu privire la aceasta posibilitate de o tanara eleva din Republica Moldova, participanta la tabara ARC de la Sulina, pentru tinerii romani din afara granitelor tarii, scrie Mediafax.

"Buna intrebare. Iti marturisesc ca nu sunt pregatit, dar convingerea mea este ca se poate si te asigur ca o sa discut cu premierul si cu ministrul Educatiei sa puteti participa la olimpiadele nationale din Romania (…) Deci cred ca se va putea, nu ne-a venit ideea pana acum, dar e o idée buna", i-a raspuns seful statului.

De asemenea, Basescu a tinut sa ii felicite pe studentii bursieri din Republica Moldova la universitatile din Romania pentru ca reusesc performanta sa termine studiile ca sefi de promotie.

"As vrea sa felicit pentru performanta in universitati a studentilor din Republica Moldova care pe unde sunt, termina sefi de promotie. E extraordinar, felicitari", a spus el.

Basescu le-a spus tinerilor din tabara ca se bucura ca au sentimentul ca se afla acasa atunci cand vin in Romania, adaugand ca si el are acelasi sentiment de fiecare data cand merge la Chisinau si ca pentru a descrie aceasta realitate se potriveste dictonul "sangele apa nu se face".

"Ma bucur ca incepeti sa aveti sentimentul ca sunteti acasa cand veniti in Romania. Toti am trecut prin 50 de ani cand ni s-a spus ca este altfel, dar aici se potriveste foarte bine vorba romaneasca ca ‘sangele apa nu se face’. Nu ai cum sa schimbi lucrurile", a spus Basescu.
El a mai aratat ca Guvernul va mari numarul de burse pentru tinerii din Republica Moldova de la 5.500 in acest an la 6.000 in anul scolar 2014-2015.

Presedintele a mai aratat ca e la curent cu plangerile unor tineri romani din Republica Moldova sau Ucraina carora le este intarziata acordarea cetateniei romane la terminarea studiilor de liceu sau facultate in Romania. "Stiu ca sunt mici probleme birocratice, dar sa nu ne credeti perfecti, nu am venit sa va spun ca suntem o tara cu o birocratie perfecta", le-a spus Basescu tinerilor.

Seful statului le-a promis tinerilor ca va continua si in anii urmatori acest program de tabere de la Sulina, el interesandu-se si daca e buna mancarea in tabara, unde fac plaja tinerii si daca li se ofera si program la discoteca. "Cum e mancarea? Program, discoteca va organizeaza seara? Si competitii sportive (…) Unde faceti plaja? Aici? Nu mergeti la Gura Portitei sau pe undeva?", a dialogat Basescu cu tinerii, cu care a facut apoi mai multe fotografii.

El a sosit la Sulina in jurul orei 10.00 cu un elicopter si le-a spus jurnalistilor ca se va intoarce apoi la Neptun, unde a ajuns vineri seara. Basescu si sotia sa Maria au mers vineri seara si la restaurantul Ciresica din statiunea Olimp, petrecandu-si seara in compania Elenei Basescu si a sotului acesteia, dar si a fratelui presedintelui si a sotiei acestuia.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Romanii investesc de 17 ori mai mult in bautura decat in cultura