Primarul din Sibiu, Klaus Iohannis, afirma, referitor la constatarea ANI privind un conflict de interese in cazul unui contract semnat ca edil-sef cu SC Tipografia Honterus SRL, ca "nu e niciun conflict de interese dupa legea din aceasta republica" si ca el se afla in "perfecta legalitate".
Klaus Iohannis a fost intrebat, joi, intr-o conferinta de presa, cum comenteaza anuntul facut de ANI referitor la conflictul de interese in care s-ar afla. "Nu e niciun conflict de interese dupa legea din aceasta republica", a raspuns Iohannis (foto), potrivit Mediafax.

Intrebat in continuare de ce a fost declansata cercetarea, el a spus: "Asta sa ii intrebati pe ei".

Primarul din Sibiu a adaugat ca nu este insa surprins de anuntul facut de ANI.

"Nu ma surprinde. Este o - sa nu zic ceva ce poate fi interpretat - este o interpretare excesiva a legislatiei. Sigur ca am fost presedinte al Forumului (FDGR-n.r.), dar nu am fost nici macar reprezentant in AGA la societatea Honterus, nici membru in AGA si, ca si presedinte al Forumului, am avut cu totul alte atributii decat de a ma ocupa de Honterus, iar ca si primar am semnat actele, evident, in baza unor documente care au rezultat din licitatii publice. Deci nu poate sa fie (conflict de interese - n.r). Sa nu vorbim de faptul ca legea ANI nici nu prevede aceasta speta. Este prevazuta in alta legislatie si conflict de interese ar fi putut sa apara in masura in care as fi putut sa am un beneficiu in urma acestui contract, or nici nu poate fi vorba de asa ceva fiindca nu am fost in niciun fel implicat in activitatea societatii Honterus. Deci o noua speta discutabila", a afirmat Iohannis.

El a mai spus ca se afla in "perfecta legalitate".

"Nu pledez in niciun fel. Eu sunt in perfecta legalitate. Va dati seama ca aceste chestiuni le-am discutat cu juristii inainte sa mergem pe varianta Tipografiei Honterus si am constatat ca nu este niciun fel de conflict de interese, asa ca...", a adaugat Iohannis, mentionand ca actiunea ANI ar putea fi definita "ca un exces de zel".

Intrebat daca crede ca aceasta este comandata de cineva, Iohannis a raspuns: "Nu pot sa afirm asa ceva, fiindca nu am niciun fel de dovezi, dar nici contrariul nu l-as afirma".

El a mai spus, raspunzand unor intrebari, ca nu se simte hartuit, ca nu este surprins si ca se asteapta sa mai urmeze astfel de actiuni ale ANI.
"Vor tot cauta pana cand tot vor gasi ceva", a afirmat el.

Intrebat care ar fi miza acestor actiuni ale ANI, Iohannis a spus: "Asta cred ca puteti sa ii intrebati pe cei de la ANI, care e miza lor. Miza mea este evident sa arat ca au gresit".

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat ca primarul municipiului Sibiu, Klaus-Werner Iohannis, a incalcat regimul juridic al conflictului de interese in materie administrativa si penala.

Potrivit ANI, Iohannis a semnat, in 23 decembrie 2010, un contract de prestari servicii incheiat intre Primaria Sibiu si SC Tipografia Honterus SRL, detinuta de Forumul Democrat al Germanilor din Romania (FDGR). Iohannis a fost presedinte al FDGR in perioada 2002-2013.

"Obiectul contractului semnat cu incalcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ si penal de catre Klaus-Werner Iohannis constituie servicii de informare si publicitate in vederea implementarii Proiectului (cod SMIS: 4915) finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), Programul Operational: Cresterea Competitivitatii Economice 2007 - 2013 (POS CCE), Axa Prioritara 3 «Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (TIC) pentru sectoarele privat si public»", se arata, joi, intr-un comunicat de presa al ANI.

Inspectorii de integritate au mai stabilit ca Iohannis a aprobat, in perioada ianuarie - iunie 2011, trei facturi fiscale in vederea efectuarii platilor catre prestator, respectiv Tipografia Honterus.

Potrivit ANI, Klaus-Werner Iohannis nu a respectat dispozitiile art. 75, lit. b) si f) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, potrivit carora "alesii locali au un interes personal intr-o anumita problema, daca au posibilitatea sa anticipeze ca o decizie a autoritatii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: (…) b) orice persoana fizica sau juridica cu care au o relatie de angajament, indiferent de natura acestuia […] f) o asociatie sau fundatie din care fac parte".

Primarul municipiului Sibiu a incalcat, conform ANI, si dispozitiile art. 2531 din Codul Penal, potrivit carora "fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material (...) pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica pe durata maxima".

Astfel, ANI a sesizat Parchetului cu privire la posibila savarsire de catre Klaus Iohannis a infractiunii de conflict de interese.

ANI a precizat ca Iohannis a fost informat despre declansarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum si drepturile de a fi asistat sau reprezentat de un avocat si de a prezenta date sau informatii pe care le considera necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.
Klaus Iohannis a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, in exercitarea dreptului la aparare, sustine ANI.

In 24 aprilie, Agentia Nationala de Integritate anunta ca a constatat ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se afla in stare de incompatibilitate, intrucat are si calitatea de reprezentant al municipiului in Adunarea Generala a Actionarilor de la SC Apa Canal SA Sibiu, din 5 august 2010, si la SC Piete SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

In 16 mai, Iohannis spunea ca "nu a intrat bine" in PNL, ca ANI "si-a amintit" de el si "iar a gasit o speta de incompatibilitate", mentionand ca, in opinia sa, este o confuzie pe care o face ANI.

"Exista societatea Piete, care a fost infiintata de noi acum cativa ani. ANI spune ca sunt incompatibil pentru ca reprezint municipiul Sibiu in Adunarea Generala a Actionarilor, lucru total fals. Nu am avut niciodata un astfel de mandat, deci nu exista cauza. A doua se refera la Societatea Apa Canal, societatea care, dupa infiintarea Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara (ADI), a devenit operator regional. Toti primarii comunitatilor care sunt in ADI Apa sunt si reprezentantii comunitatilor lor in Adunarea Generala a Actionarilor la Apa Canal, care este operator regional, avand comunitati din judetele Sibiu si Brasov", explica Iohannis, care adauga ca legea incompatibilitatilor prevede ca primarul nu poate fi actionar in AGA a unor societati de interes local, fara a face referire la societatile regionale.

Klaus Iohannis a contestat decizia ANI in 31 mai, la Curtea de Apel Alba Iulia.

In 2 iulie, ANI a depus o cerere la Inalta Curte de Casatie si Justitie, de stramutare a dosarului de incompatibilitate, de la Curtea de Apel Alba Iulia la o alta instanta egala in grad. Cererea va fi judecata de instanta suprema in 20 septembrie.

Klaus Iohannis este prim-vicepresedinte al PNL si exercita al patrulea mandat consecutiv de primar al municipiului Sibiu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri