Fostul consilier prezidential Eckstein Kovacs Peter spune ca nu i se pare "de bun augur" ca presedintele Traian Basescu "a aratat biciul" Ungariei si "a pus la punct" acest stat doar pentru ca un lider ungar a spus "trasnai", adaugand ca seful statului roman si-a exprimat opiniile "nediplomatic", scrie Mediafax.
"Eu vad cele intamplate si reactiile prin prisma statului de drept. Cred ca posibilitatea de a calatori a cetatenilor statelor UE este un drept neingradit. La fel, dreptul la opinie nu poate fi luat niciunui cetatean", a declarat fostul consilier prezidential si fostul senator UDMR Eckstein Kovacs Peter.

Acesta a spus ca afirmatiile liderului Jobbik, Vona Gabor, sunt dezavuate de UDMR si de Guvernul de la Budapesta.

"In aceste conditii, a arata biciul unei tari vecine si membre UE, sa fie pusa la punct pentru ca un lider al opozitiei spune trasnai, nu cred ca este de bun augur. Sa faci raspunzator Guvernul din Ungaria fata de cele spuse de Vona Gabor mi se pare excesiv si neeuropean. Daca ai o problema cu un vecin, discuti cu el. Dreptul presedintelui Traian Basescu de a avea o opinie si de a lua o pozitie nu il contesta nimeni, dar felul in care a facut-o mi s-a parut nediplomatic", a spus Eckstein.

Cu toate acestea, fostul consilier prezidential este de parere ca, daca organizatorii universitatilor de vara spun lucruri care exced cadrul legal romanesc, autoritatile trebuie sa ia pozitie.

"Astept din partea autoritatilor statului roman sa asigure domnia legii", a spus Eckstein Kovacs Peter.

Presedintele Traian Basescu a declarat, la Izvoru Muresului (Harghita), ca 2013 e ultimul an in care politicienii ungari au putut sa se plimbe atat de relaxat in Romania, el avertizand ca statul roman "isi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei".

Vorbind despre principiul general al tratamentului minoritatilor in Romania, Traian Basescu a afirmat: "Niciun prag constitutional nu poate fi nici luat in discutie, nici depasit. Poate sa se perinde prin Harghita si Covasna toata protipendada politicienilor maghiari. Cred ca e ultimul an in care au putut sa o faca atat de relaxat".

Seful statului roman a sustinut ca politicienii maghiari care au venit in Harghita si Covasna au depasit limita decentei.

"Anul asta au ajuns la limita la care le spun: e prea mult", a continuat presedintele Basescu.

El a sustinut ca Ungaria a devenit "in momentul de fata un focar de instabilitate din punct de vedere al tratarii minoritatilor in regiune, nu in Romania, in regiune", adaugand ca politica Budapestei a inceput sa creeze "dificultati".

"Romania isi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei", a continuat Basescu.

Liderul Jobbik, Vona Gabor, a declarat, sambata, la Tabara Tineretului Maghiar din Ardeal (Erdelyi Magyar Ifjak-EMI) de la Borzont, judetul Harghita, ca partidul pe care il conduce va apara drepturile si interesele maghiarilor din Transilvania, asumandu-si responsabilitatea unui conflict cu Romania.

MAE a transmis, duminica, printr-un comunicat, ca asteapta din partea Guvernului de la Budapesta sa se disocieze de declaratiile Jobbik facute sambata, ministerul mentionand totodata ca "dezavueaza orice manifestari sau declaratii extremiste care au loc pe teritoriul Romaniei".

Jobbik este un partid de opozitie care nu este implicat in activitatea Guvernului ungar si nu impartaseste responsabilitatile acestuia, a declarat Ministerul ungar de Externe pentru MTI, raspunzand unei solicitari din partea diplomatiei romane.

Guvernul ungar este angajat fata de principiile fundamentale si obiectivele parteneriatului strategic ungaro-roman, subliniaza ministerul ungar.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri