Agentia Centrala de Informatii din Statele Unite a recunoscut, in premiera, existenta poligonului militar secret Zona 51, intr-un document declasificat despre programul avioanelor de spionaj U-2, relateaza BBC News online, citat de Mediafax.

Documentele declasificate, obtinute de o institutie universitara americana, descriu achizitionarea, in 1955, a terenului din statul Nevada destinat testarii avioanelor de spionaj. Contractul de concesionare a terenului a fost semnat personal de presedintele SUA din acea perioada, Dwight Eisenhower.

Terenul desertic a fost ales pentru ca este situat in apropiere de un complex de teste nucleare.

"Programul avionului U-2 era strict secret", explica jurnalistul Chris Pocock, de la BBC. Avioanele de tip U-2, destinate spionarii URSS in timpul Razboiului Rece, sunt folosite in continuare de Fortele Aeriene americane.

Documentele, declasificate la cererea Universitatii George Washington, precizeaza ca "testarea avioanelor U-2, in anii 1950, la altitudini mult mai mari decat cele la care zburau aeronavele comerciale, a declansat numeroase sesizari referitoare la obiecte zburatoare neidentificate (OZN)".

"La acea vreme, nimeni nu credea ca un avion cu echipaj uman putea zbura la altitudini de peste 20.000 de metri", noteaza expertii Gregory Pedlow si Donald Welzenbach.

Sursa foto: http://www.bbc.co.uk/programmes/p01dyv9n

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Coronavirus: SUA deblocheaza 100 de milioane de dolari pentru China
Setari Cookie-uri