Delia Davidescu pregateste de mai bine de 20 de ani olimpicii internationali la fizica si spune ca si-ar dori ca in Romania sa se schimbe perceptia despre excelenta, iar tinerii cu capacitati deosebite sa fie mai mult cautati. Ea vorbeste intr-un interviu acordat wall-street.ro despre satisfactiile si provocarile tinerilor cu care tara noastra se mandreste oriunde in lume.
Delia Davidescu este profesor titular la Colegiul National „ I.C. Bratianu” din Pitesti si inspector de specialitate la Centrul National pentru Curriculum si Evaluare in Invatamantul Preuniversitar – M.E.C.T.- Bucuresti.

In 2004 a primit Ordinul Meritul pentru Invatamant in grad de Comandor acordat de Presedintele Romaniei, pe langa celelalte 15 diplome de excelenta in activitatea de profesorat. Tot din 2004 este team leader al echipei Romanei pentru Olimpiada Internationala de Fizica si membru in board-ul Olimpiadei.

"Domeniul fizicii m-a pasionat intotdeauna, iar dupa ce am terminat facultatea am ales sa lucrez in Colegiul National Bratianu din Pitesti, unde am inceput sa pregatesc olimpici. Asa mi s-a trezit aceasta pasiune pentru excelenta, pasiune care m-a condus de-a lungul timpului la statutul de conducator al lotului olimpic, pe care il am din anul 2004", a spus Davidescu.

In cei peste 20 de ani, ea a pregatit circa 200 de tineri pentru concursurile internationale de fizica, carora li se adauga participantii la olimpiadele nationale.

"Ii atrag spre fizica prin pasiunea mea pentru acest domeniu"

Delia Davidescu spune ca desi fizica este considerata unul dintre cele mai dificile materii, reuseste sa ii atraga pe tineri catre acest domeniu tocmai datorita pasiunii sale.

"Le arat pasiunea mea pentru studiul fizicii si ii pregatesc meticulos si foarte in profunzime in problemele fundamentale de fizica teoretica si experimentala. Reusesc sa ii atrag, iar efortul depus este deosebit, dovada si rezultatele", a afirmat ea.

Copiii antrenati de aceasta au obtinut sapte medalii la Olimpiadele Internationale si 15 premii la Olimpiadele Nationale de Fizica.

Delia Davidescu spune ca pe parcursul anilor olimpiadele au devenit din ce in ce mai grele, iar tinerii muncesc multe ore in plus pentru rezultatele pe care le obtin.

"Probele din olimpiadele de fizica au devenit de-a lungul anilor din ce in ce mai dificile, iar faptul ca toti elevii nostri obtin medalii, arata ca si ei au evoluat in sistemul acesta de pregatire. Elevii de acum 20 de ani erau mai dedicati studiului teoretic, cei de acum sunt foarte inclinati si pe partea practica. Pregatirea pe care noi o facem cu elevii pentru olimpiade vine sa completeze toate lipsurile de pregatire din scoala regulara", a explicat Davidescu.

Denis Turcu (18 ani), elev pasionat de fizica si astronomie, cu un palmares incarcat de recunoasteri, spune ca in perioadele de dinainte de olimpiade invata 10 ore pe zi, sase zile pe saptamana.

Datorita efortului depus, elevul pregatit de Delia Davidescu a obtinut in acest an medalie de argint la concursul "Romanian Masters of Physics", medalie de argint la Olimpiada Internationala de Fizica si medalia de aur la Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica.

Premiile nu sunt pe masura muncii depuse

Delia Davidescu recunoaste ca premiile pe care le ofera autoritatile romane olimpicilor sunt destul de mici, insa sansele pe care le au in viitor in cariera ii multumesc mai mult pe tineri.

"Daca ne raportam la sumele acordate sportivilor pentru rezultate, olimpicii nostri internationali pe discipline sunt in dezavantaj, ei primesc mai putin. Ei au insa cu siguranta toate caile deschise in cariera si nu depind cu nimic de faptul ca la 35 de ani nu mai pot, de exemplu, practica un anumit sport. (...) Societatea in care traim progreseaza continuu, iar acest progres este datorat in primul rand stiintei. Nu ne putem imagina cum va arata societatea peste 30-50 de ani fara sa ne gandim la contributia substantiala pe care o aduce stiinta. Pregatirea acestor elevi le ofera cele mai mari oportunitati ca in viitor sa lucreze in domenii de cercetare", a adaugat Davidescu.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Educatiei la solicitarea wall-street.ro in 2012, tinerii care obtin rezultate bune la competitiile internationale primesc pentru mentiune - 2.300 lei, pentru premiul al treilea - 2.650 de lei, premiul al doilea - 3.200 lei, premiul intai - 8.750 de lei si pentru premiul special pentru medalia de aur si punctaj maxim primesc suma de 11.300 de lei.

Davidescu isi doreste ca in Romania sa se schimbe perceptia despre excelenta si tinerii sa fie apreciati la adevarata lor valoare.

"Sunt tari cu traditie de sute si mii de ani in cultivarea excelentei, in cautarea si gasirea tinerilor cu capacitati deosebite, in promovarea lor in functii de raspundere. Aceste lucruri au condus de-a lungul timpului la evolutia tarilor respective. La noi acest lucru nu este foarte bine pus la punct. Ar fi o nevoie de o schimbare totala a conceptiei despre excelenta in Romania", a incheiat Delia Davidescu.








Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri