Analiza unui fragment din nuvela "Budulea Taichii" a lui Ioan Slavici, scrierea unui text argumentativ despre importanta comunicarii pentru succesul muncii in echipa si redactarea unui eseu dintr-o comedie studiata au fost subiectele la Limba romana din sesiunea a doua a examenului de bacalaureat.
Candidatii au avut de rezolvat varianta de subiecte cu numarul opt la proba scrisa la Limba si literatura romana sustinuta luni.

La primul subiect, pe un fragment din nuvela "Budulea Taichii" a lui Ioan Slavici, candidatii au avut de rezolvat mai multe cerinte vizand cunostinte de vocabular, limba romana si gramatica, scrie Mediafax.

Cerinta de la punctul 1 al primului subiect a fost sa fie dat cate un sinonom potrivit pentru sensul din text al cuvintelor "stiam" si "uimirea".

La punctul 2 al primului subiect s-a cerut explicarea rolului cratimei in secventa "dar se-ntelege".
Candidatii au avut, la punctul trei, de facut un enunt in care sa foloseasca o locutiune sau expresie care sa contina substantivul "nume".

La punctul patru, candidatii trebuiau sa mentioneze tipul de perspectiva narativa din textul dat si apoi sa precizeze doua motive literare identice din acelasi fragment.

In plus, elevii au avut de selectat doua secvente din text care fixeaza dimensiunea temporala, apoi sa prezinte rolul verbelor la timpul imperfect, sa ilustreze cu exemple doua trasaturi ale genului epic si sa comenteze in 60-100 de cuvinte, respectiv 6 sau 10 randuri, o secventa din textul: "De-mi parea bine? Dar se-ntelege ca-mi parea bine. Cand mi-l aduc aminte pe dansul, mi se desfasoara inaintea ochilor intreaga lume a tineretelor, cu toate farmecele ei, acuma perdute pentru totdeauna; si niciunul dintre noi toti, care impreuna am trecut prin acea lume, nu poate sa se gandeasca la tineretele sale fara ca sa-i treaca, asezat, retras si intotdeauna intelept, Budulea Taichii de dinaintea ochilor, pentru ca Budulea nu era numai al Taichii, ci si al nostru al tuturora".

La al doilea subiect la Limba si literatura romana, cerinta a fost scrierea unui text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte, respectiv 15-30 de randuri, despre importanta comunicarii pentru succesul muncii in echipa.
Subiectul al treilea a vizat redactarea unui eseu de 600-900 de cuvinte, respectiv doua - trei pagini in care trebuia prezentata relatia dintre doua personaje dintr-o comedie studiata.

Pentru fiecare subiect rezolvat corect candidatii primesc cate 30 de puncte, 10 puncte fiind acordate din oficiu.
Absolventii de liceu au sustinut luni prima proba scrisa din sesiunea a doua a examenului de bacalaureat, la Limba si literatura romana.

Examenul va continua marti 27 august cu proba scrisa la limba si literatura materna, miercuri 28 august cu proba obligatorie a profilului si vineri 30 august cu proba la alegere a profilului si specializarii.

Primele rezultate vor fi afisate in 2 septembrie, pana la ora 12.00, iar contestatiile vor fi depuse intre orele 12.00 si 16.00. In 3-4 septembrie vor fi solutionate contestatiile, iar in 5 septembrie vor fi afisate rezultatele finale.
Promovabilitatea la bacalaureat in prima sesiune a fost de 55,4 la suta inaintea contestatiilor si de 56,4 la suta dupa solutionarea acestora.

Procentul de promovabilitate in cea de-a doua sesiune de bacalaureat din 2012 a fost de 24,3 la suta inaintea contestatiilor si 25,49 la suta dupa solutionarea contestatiilor.

Procentele de promovare a bacalaureatului au scazut considerabil incepand din 2011, odata cu introducerea sistemului de supraveghere video in scoli.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri