Patru fosti ambasadori americani in Romania pledeaza, intr-un articol publicat in pagina de opinii a Washington Post, pentru modificarea criteriilor de accedere in Programul Visa Waiver, care le-ar putea oferi mai multe sanse de aderare Romaniei, Poloniei, Croatiei si Bulgariei, conform Mediafax
Articolul este semnat de Jim Rosapepe, ambasador in Romania in administratia Clinton, de J.D. Crouch si Michael Guest, ambasadori in administratia George W. Bush, si Mark Gitenstein, ambasador in administratia Obama.

Cei patru fosti ambasadori militeaza pentru o revizuire a Programului Visa Waiver (VWP), care le permite cetatenilor din tarile incluse in program sa calatoreasca fara viza in Statele Unite timp de 90 de zile.

Programul este deschis pentru cetatenii ai caror tari au o rata de respingere a vizelor mai mica de 3 la suta. "Acest (criteriu) invinovateste toti cetatenii unei tari, pana la dovedirea contrariului, ca ar vrea sa incalce termenii vizelor. Procedand asa, acest sistem descurajeaza turistii de bunacredinta, oamenii de afaceri si studentii", afirma ei.

Senatul a adoptat o masura prin care tarile cu o rata de depasire a duratei de sedere mai mica de 3 procente vor putea adera la VWP daca au, in acelasi timp, o rata de refuz de 10 la suta. Schimband criteriile in acest fel, masura va incuraja tarile sa coopereze pentru ca cetatenii lor sa respecte termenii duratei de sejur, pentru a nu-si prejudicia participarea la program.

Sa descurajezi cetatenii care respecta legea si care provin din natiuni proamericane sa calatoreasca in mod legal aglomereaza inutil birourile consulare care ar trebui sa se concentreze pe teroristi si infractori. De asemenea, aceasta masura costa Statele Unite miliarde de dolari si lasa tara in dezavantaj, in special in fata tarilor europene, afirma ambasadorii.

Potrivit unui declaratii din 2012 a U.S. Travel Association, vizitatorii din tarile participante la program au cheltuit 61 de miliarde de dolari in Statele Unite in 2010, generand noua miliarde de dolari venit din taxe si sustinand 433.000 de locuri de munca americane.

Extinderea si recentrarea programului vor determina mai multi calatori sa isi viziteze familiile, sa faca afaceri si sa cheltuiasca bani.

Reformarea programului va ajuta, de asemenea, Statele Unite sa fie mai sigure. Tarile participante trebuie sa indeplineasca anumite conditii privind securitatea. Imbunatatirea securitatii, afirma ei, este unul dintre motivele pentru care reforma are sustinatori in ambele partide americane.

Cei patru diplomati isi explica sprijinul fata de aceasta reforma prin convingerea ca actualele legi privind vizele restrictioneaza in mod nedrept vizitatorii pe care Statele Unite ar trebui sa ii primeasca. "Cu totii am fost ambasadori in Romania. In aceasta calitate, fiecare dintre noi s-a intalnit cu numerosi romani care impartasesc valorile americane si respecta aceasta tara pentru libertatile pe care le reprezinta si care sunt impiedicati sa viziteze Statele Unite, de obicei pentru ca venitul lor este scazut dupa standardele americane.

Prezumtia ca ei vor incerca sa ramana ilegal aici - lasand in spate confortul culturii, familiei si prietenilor - a fost deseori gresita", afirma ambasadorii.

Sursa foto: http://www.washingtonpost.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri