Eforturile depuse pentru a face fata dificultatilor materiale epuizeaza capacitatile mintale ale persoanelor sarace, care, de cele mai multe ori, nu mai au suficienta energie cognitiva pentru a-si dedica timpul formarii profesionale si educarii, potrivit unui studiu publicat in SUA, informeaza AFP.
Mobilizarea capacitatilor cerebrale pentru depasirea situatiilor stresante - de exemplu, asigurarea traiului familiei sau obtinerea banilor pentru chirie - poate provoca o scadere de pana la 13 puncte a coeficientului de inteligenta, adica o scadere de 10% a mediei inregistrate in randul populatiei, noteaza Mediafax.

O astfel de diminuare a capacitatilor mintale echivaleaza cu cea provocata de o noapte alba, precizeaza autorii studiului, publicat in revista Science.

"Pentru numeroase persoane sarace, aceste probleme devin atat de apasatoare incat le este dificil sa se concentreze asupra altor chestiuni, precum formarea profesionala sau organizarea timpului", spune Sendhil Mullainathan, profesor de economie la Universitatea Harvard, unul dintre principalii autori ai studiului.

"Acest lucru nu inseamna ca persoanele sarace sunt mai putin inteligente decat celelalte, ci ca saracia mobilizeaza mult din energia mintala", a spus acesta. "Este similar unui computer care functioneaza lent pentru ca descarca o inregistrare video prea lunga", a mai spus acesta.

"Saracia este adesea vazuta ca rezultatul unui esec personal sau al unei consecinte a cresterii intr-un mediu defavorabil, insa studiul nostru arata ca lipsa de resurse financiare poate chiar afecta functiile cognitive", a spus si Jiayingt Zhao, profesor de psihologie la British Columbia University (Canada).

La studiu au participat 400 de persoane alese aleatoriu intr-un centru comercial din New Jersey, in 2010 si 2011, cu un venit mediu anual de 70.000 de dolari. Cel mai mic venit inregistrat in randul participantilor la studiu a fost de 20.000 de dolari pe an.

Subiectii au fost impartiti in doua grupuri - bogati si saraci - si supusi mai multor scenarii, de exemplu, necesitatea de a plati o reparatie mare la masina (1.500 de dolari), dar si o factura mai mica (150 de dolari). In acelasi timp, subiectii au fost supusi unor teste cognitive si privind autocontrolul.

Confruntati cu o problema financiara care putea fi depasita, persoanele cu venituri modeste au avut la aceste teste rezultate comparabile cu cele ale subiectilor mai bogati. Insa, atunci cand problema financiara a devenit omniprezenta, persoanele sarace au inregistrat rezultate semnificativ mai proaste, cu o scadere de pana la 13 puncte a coeficientului de inteligenta.

Rezultatele acestui studiu ar putea avea implicatii in domeniul politicilor sociale, provocand la gasirea unor solutii pentru problemele asociate saraciei, fara a creste sumele alocate ajutoarelor financiare.

"In SUA, o mare provocare pentru familiile cu venituri modeste este de a gasi o cresa pentru copiii lor", a dat un exemplu Eldar Shafir, profesor de psihologie la Universitatea Princeton, coautor al studiului. "Este o povara grea pusa asupra capacitatilor mintale, care, daca ar fi inlaturata, ar permite acestor oameni sa munceasca si sa-si creasca nivelul de inteligenta", a mai spus acesta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri