O molecula din creier care regleaza modul in care organismul percepe decalajul orar a fost descoperita de cercetatorii britanici, fapt care ar putea ajuta la punerea la punct a unui tratament pentru combaterea efectelor neplacute ale acestui fenomen, informeaza lexpress.fr.
Cercetatorii de la Universitatea Oxford spun ca oamenii care se simt rau in urma schimbarilor de fus orar patesc acest lucru din cauza unei molecule din creier, potrivit Mediafax

In studiul lor, publicat in revista Cell, acestia spun ca se pot pune la punct tratamente care ar permite "reducerea semnificativa" a efectelor perturbatoare ale decalajului orar.

Mai precis, aceste tratamente ar impiedica molecula "vinovata" din creier sa isi efectueze activitatea de reglare a perceptiei timpului si luminii.

Ceasul biologic determina ciclul veghe/ somn, influentand si senzatia de foame, dispozitia si presiunea arteriala. Lumina actioneaza ca un buton de resetare, dar, in timpul calatoriilor in diverse zone ale lumii, ceasul biologic are nevoie de mai mult timp pentru a se regla. Astfel, din cauza decalajului orar, organismul se simte obosit, senzatie care poate dura mai multe zile.

Echipa de cercetatori britanici, al carei studiu a fost finantat de The Wellcome Trust, a analizat sectiuni ale ADN-ului care si-ar putea modifica activitatea ca reactie la influenta luminii.

Cercetatorii au descoperit ca un numar urias de gene erau activate in acest proces, insa proteina numita SIK1 era cea care actiona ca o "frana", limitand efectele luminii.

Experimentele efectuate pe soareci, care au avut ca scop limitarea activitatii SIK1, au aratat ca organismul acestora se putea adapta foarte rapid daca era supus unui decalaj orar de sase ore - o zi, fata de sase zile in cazul soarecilor care nu fusesera supusi experimentelor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri