Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu anunta ca a sesizat Politia Capitalei si ANSVSA, acuzand de omor din culpa Asociatia "Caleidoscop", care detinea unul dintre cainii care l-au ucis pe un baietel de 4 ani in zona Parcului Tei din Capitala.

"Am sesizat Politia Capitalei si Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara pentru a incadra fapta Asociatiei «Caleidoscop», reprezentata prin Carmen Secareanu - Presedinte, cu privire la infractiunea de omor din culpa, conform art. 178 C. Pen., respectiv pentru contraventia prevazuta la art. 14 lit. a din Ordonanta de urgenta nr. 155/2001, cu modificarile si completarile ulterioare privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan", precizeaza Bodu, citat de Mediafax.

El mentioneaza ca, potrivit art. 8 alin. 2 din ordonanta, adoptia cainilor de catre solicitanti se va face pe baza declaratiei-angajament al carei model este prevazut in anexele nr. 4 si 5 iar conform pct. 4 din angajamentul semnat, adoptatorul se obliga sa nu abandoneze cainele (in cazul in care nu il mai doreste, animalul trebuie predat Serviciului de gestionare a cainilor fara stapan).

"In fapt, cainele care a omorat prin muscaturi un copil de 4 ani si l-a ranit pe fratele acestuia, de 6 ani, in zona Parcului Tei din Bucuresti, fusese adoptat de asociatia mai sus mentionata iar lasarea lui in libertate, din orice motive, constituie o incalcare a angajamentului care prevede fie pastrarea, fie predarea lui. Odata adoptat, cainele intra in paza juridica a adoptatorului care raspunde contraventional, civil si penal pentru acesta. O astfel de iresponsabilitate crasa din partea reprezentantilor asociatiei nu poate ramane nesanctionata cu maxim de celeritate. Nu poti face adoptii fictive indiferent de motiv, mai ales unul pur mercantil, legat de contractele cu primaria. Cine adopta un caine trebuie sa stie ca raspunde pentru animal exact ca pentru propria fapta", subliniaza Sebastian Bodu.

Europarlamentarul PDL precizeaza ca responsabilitatea civila bazata pe paza juridica a adoptatorului este independenta de orice culpa.

"Asadar, raspunderea Asociatiei «Caleidoscop» este una obiectiva, nimic neputand inlatura raspunderea delictuala reglementata de art. 1375 si urm. C. Civ.", mai arata Bodu.

El ii incurajeaza pe parintii celor doi frati atacati de caini sa se indrepte impotriva Asociatiei "Caleidoscop" si a persoanei care a semnat formularul de adoptie cu o actiune in pretentii.

"Imi exprim compasiunea fata de familia copilului omorat intr-un mod salbatic si sper ca raspunderea contraventionala, civila si penala, chiar daca nu poate compensa pierderea unui suflet de om, sa aduca cel putin dreptatea pe care legea o poate face", mai arata Bodu.

O femeie care a fost membra a Fundatiei Caleidoscop si a semnat formularul prin care cainele care a ucis un copil a fost adoptat in 2008 de acest ONG, angajandu-se sa nu il abandoneze, spune ca ceea ce s-a intamplat a fost un accident, iar ea are constiinta curata.

Cainele, care a fost gasit luni, dupa moartea copilului, murdar de sange pe bot, fusese sterilizat de primarie si adoptat de Fundatia Caleidoscop in 2008, a spus, marti, coordonatorul de proiect al Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA), Razvan Bancescu.

Pe formularele de adoptie si revendicare scrie negru pe alb ca Fundatia Caleidoscop se angajeaza sa nu abandoneze cainele, iar in cazul in care nu il mai doreste sa il predea Administratiei pentru Supravegherea Animalelor.

Semnatura de pe formular ii apartine Laviniei Mirela Nica, care era pe atunci voluntar al ONG-ului Caleidoscop. Tot ea si-a asumat raspunderea in numele organizatiei pentru alti opt maidanezi.

"Teoretic trebuia sa am grija de el, practic nu. Pentru ca nu erau scosi pe nume propriu, ci pe numele asociatiei. Daca trebuie sa invinovatim pe cineva, trebuie criticata asociatia pentru ca nu si-a asumat responsabilitatea. Era o situatie de compromis, primaria stia, dar trebuia sa eliberam locurile. Am inteles ca s-a ajuns la moartea unui copil, dar asta a fost. A fost un accident. Eu am constiinta curata si ma ocup in continuare sa salvez animale", a declarat femeia.

Potrivit formularului de revendicare, societatea Caleidoscop a adoptat animalul pe 24 decembrie 2008, adica exact in Ajunul Craciunului, la adresa din formular - strada Brasov numarul 30, in Sectorul 6.

Reprezentantii de astazi ai ONG-ului sunt de negasit asa ca nimeni nu poate explica ce cauta cainele lor din Sectorul 6 in Parcul Tei, la 10 kilometri distanta. Mai mult, vecinii spun ca nu au auzit niciodata de organizatia Caleidoscop si nici de presedintele ei, Carmen Secareanu.

Un copil in varsta de patru ani a murit, luni, dupa ce a fost atacat de caini maidanezi, in apropierea Parcului Tei, din Sectorul 2, iar fratele acestuia, de sase ani, a fost muscat de un picior, dar a reusit sa fuga si sa-si anunte bunica.

Copilul de patru ani a murit din cauza hemoragiei externe, pe corpul acestuia fiind gasite sute de plagi, a declarat marti medicul care a facut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul National de Medicina Legala (INML).

Citeste si:

    Anchetatorii au prelevat probe de la sase caini ridicati luni de pe terenul din apropierea Parcului Tei din Capitala si le vor compara cu ADN-ul copilului ucis, pentru a se stabili care dintre animale l-au muscat, potrivit unor surse din Politie.

    Cainii pe blana carora se va gasi ADN care apartine copilului de patru ani vor fi supusi unei expertize, au precizat sursele citate.

    De asemenea, de la cei sase caini vor fi luate impresiuni dentare, pe baza carora se vor realiza mulaje, acestea urmand sa fie comparate cu ranile gasite de medicii legisti pe corpul copilului de patru ani.

    Sursele citate au spus ca rezultatul ADN este asteptat in cursul zilei de marti.

    Cazul este instrumentat de Serviciul Criminalistic si Serviciul Omoruri din Politia Capitalei, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti.

    Citeste si:

      Primaria Sectorului 2 a precizat, intr-un comunicat de presa, ca incidentul a avut loc pe un teren proprietate privata, de pe strada Tuzla nr. 50, apartinand SC Laguna Tei SRL.

      Bunica baiatului de patru ani ucis de caini in apropierea Parcului Tei din Capitala le-a spus anchetatorilor ca a sunat la 112 dupa 20 de minute de la disparitia nepotilor sai, timp in care i-a asteptat sa se intoarca de la joaca, au declarat, luni, surse din Politie.

      Femeia a fost audiata de politisti, ea sustinand ca luni a fost pentru prima data in Parcul Tei impreuna cu cei doi nepoti, in varsta de sase si, respectiv, patru ani, in conditiile in care parintii celor doi copii locuiesc in alt cartier.

      Aceasta le-a spus anchetatorilor ca a iesit cu cei doi nepoti in parcul de langa locuinta ei si s-a asezat pe o banca, lasandu-i pe cei mici sa se joace in apropiere. In jurul orei 12.00, femeia a constatat ca nepotii au disparut si a avut, initial, intentia sa-i caute. Ulterior, aceasta a renuntat, gandindu-se ca, daca acestia se intorc intre timp si nu o mai gasesc, vor intra in panica.

      Dupa aproximativ 20 de minute, baiatul de sase ani s-a intors singur si a anuntat-o pe bunica lui ca fratele sau mai mic a fost prins de niste caini.
      Femeia a sunat la numarul de urgenta 112 si a plecat in graba, impreuna cu nepotul ei, la locul indicat de acesta.

      Mai multe echipaje de politie venite la fata locului l-au cautat pe baietel, initial existand banuiala ca acesta a cazut in lacul din zona Parcului Tei.

      Cadavrul a fost descoperit pe terenul unei societati comerciale, de unul dintre politisti, care a cautat impreuna cu fratele baiatului de patru ani, acesta aratandu-i zona in care au atacat cainii.

      Potrivit politistilor, nici bunica celor doi copii si nici proprietarii terenului pe care s-a produs tragedia nu au fost pusi sub acuzare pana in prezent.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Social »



      Setari Cookie-uri