Circa 75-80% dintre companiile de panificatie au redus pretul painii, cu 15%, dupa diminuarea TVA la acest produs, la 1 septembrie, micii producatori in general au mentinut preturile, iar zece firme au scumpit produsele, potrivit premierului Victor Ponta.

"Sunt vesti bune si vesti proaste. Adica 75-80% dintre producatori, si vreau sa multumesc in mod special marilor retaileri, lanturilor de magazine mari, au aplicat scaderea pretului painii cu un procent de aproximativ 15%, adica cu cat s-a scazut si TVA. Avem insa si zece situatii in care pretul painii a crescut. Daca tot am scazut TVA, sunt zece comercianti (...) care au profitat de ocazie sa mai mareasca pretul la paine si, in general, cei foarte mici care n-au schimbat cu nimic, nici in sus, nici in jos", a spus Ponta la inceputul sedintei de Guvern, citat de Mediafax.

El i-a cerut totodata ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, sa anunte public ce firme au majorat preturile.

La sfarsitul lunii iulie, Guvernul a avizat reducerea taxei pe valoarea adaugata la paine de la 24% la 9%, de la 1 septembrie, impactul negativ al masurii urmand sa fie compensat prin cresterea tot din septembrie a accizelor la alcool si introducerea de accize la bunuri de lux.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale estima ca reducerea TVA va creste productia de faina si paine fiscalizata cu circa 1,4 milioane tone, la 2,8 milioane tone, va creste numarul angajatilor legali cu circa 8.500 persoane, iar pretul painii la raft va scadea.

Seful misiunii FMI in Romania, Andrea Schaechter, a anuntat ca autoritatile romane vor evalua impactul reducerii TVA la paine la 9% pentru a vedea daca a scazut evaziunea fiscala si, in functie de rezultat, masura s-ar putea mentine sau se va reveni la TVA de 24%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri