Incepute in urma cu noua zile, protestele anti Rosia Montana ce au cuprins intreaga tara capata noi valente. Daca la inceput zecile de mii de persoane scandau aproape exclusiv lozinci impotriva anumitor parti ale proiectului, dupa o saptamana diversele frustrari ale romanilor au iesit la suprafata, acestia ridicand mai multe probleme cu care se confrunta societatea romaneasca.

Mergand alaturi de protestatari cateva ore este suficient pentru a-i observa, a le studia gesturile, a le auzi frustrarile. Din punct de vedere jurnalistic, wall-street.ro a participat, activ, la marsurile miilor de bucuresteni, vorbind cu ei, ascultandu-i, simtindu-le nevoia de a exprima probleme din ce in ce mai diverse.

Practic, romanii au simtit ca protestele stradale din ultima saptamana reprezinta “o oportunitate de aur” sa isi strige problemele asa cum nu puteau inainte.

In a doua zi de proteste, majoritatea scanda si protesta impotriva distrugerii naturii si a folosirii de cianuri in procesul de exploatare a aurului. In zilele ce au urmat, sprijiniti de o parte a presei dar mai ales de informatiile aparute pe canale alternative (in special retelele sociale, subiect atins si de Wall-Street.ro) , implicatiile mai complete ale proiectului au reusit sa extinda “gama” de solicitari catre Guvern.

(Jandarmii s-au aratat in general deschisi si intelegatori)

Este doar picatura care a umplut galeata frustrarilor noastre. Nu mai protestam de mult doar pentru Rosia Montana!”, spune unul dintre cei mai ferventi sustinatori ai protestantilor, cu vocea ragusita.

Alfred Bulai, conferentiar universitar doctor la Catedra de Sociologie a Facultatii de Stiinte Politice, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, sustine parerea aceasta, plusand.

"Vorbim, in mod clar, de nemultumiri de fond, se aduna «capital» negativ care trebuie dat afara. Oamenii de pe strazi nu sunt nemultumiti doar de Rosia Montana cat si de esecurile si balbele acestui Guvern - vezi balbele CFR Marfa, esecul Oltchim si asa mai departe", spune Bulai. "Mai mult, oamenii au iesit atat de multi in strada deoarce au simtit nesiguranta conducatorilor. Daca Ponta ar fi iesit si ar fi spus, clar, DA sau NU semnam, ar mai fi avut loc proteste dar nu atat de vehemente. Insa atunci cand te balbai si iti dai cu stangul in dreptul nu faci decat sa pui paie pe foc", considera sociologul, contactat de wall-street.ro.

El considera ca doar masuri politice ferme vor detensiona situatia, disparand, practic, obiectul principal al nemultumirilor. "Cele doua minute de ura" din romanul 1984, vor lua sfarsit. Cel mai probabil, manifestarile nu vor deveni violente atata timp cat nu se va repeta istoria din iarna, atunci cand Guvernul de la acea data si-a batut joc de oameni, agravand prin decizii contrare opinia publica si, mai mult, jandarmeria interveniind violent. "De obicei violenta naste din violenta", puncteaza Alfred Bulai.

In final, sociologul considera ca nemultumirile protestantilor sunt diverse, adunandu-se de-a lungul timpului.

Intr-adevar, mergand pe strada, se pot auzi tot felul de opinii, mai mult rostite decat scandate. “Am vrea sa strigam lucruri mai ample, precum abrogarea legii si a proiectului de lege ce sustin proiectul Rosia Montana, sa semnalam neregulile clare, lipsa de transparenta dar…ne lovim de o problema oarecum hilara – nu gasim rime sau ritmuri potrivite!”, spune un alt protestatar, zambind. “Asa ca ne multumim cu a striga «Uniti, salvam Rosia Montana!»”.

Sambata s-a ales o forma diferita de protest – mii de biciclisti aproape au blocat circulatia pe cateva strazi din Bucuresti, pornind din toate sectoarele Bucurestiului si unindu-se la Universitate. “Blocam circulatia pentru ca guvernantii dar si Primaria sa inteleaga ca suntem multi cei ce merg pe doua roti si este cazul sa gaseasca solutii care sa nu ne puna in pericol pe noi si pe ceilalti participanti la trafic. Nu e normal sa nu existe benzi speciale pentru biciclete!”.

(Calea Victoriei, ocupata de protestatari)



In dreapta, o femeie de varsta a doua merge alaturi de copilul sau, purtand, in tacere, o pancarta pe care era scris “NU cainilor vagabonzi”. Un barbat imbracat in costum, usor prafuit de mers ce este drept, spune ca mediul de business este dezastruos, ca nu se mai poate asa ceva. In stanga, o tanara ii explica unui jandarm de ce protesteaza. Fara sa aud ce se vorbeste, observ intelegere pe chipul jandarmului si un zambet intelegator, calm.

Multi protestatari duceau pancarte care tratau o problema si mai mare, a gazelor de sist.

Incet-incet, scandarile protestatarilor s-au centrat asupra Guvernului, clasei politice, dar, si mai tintit, asupra lui Victor Ponta, Premierului cerandu-i-se sa aiba curaj sau, in caz contrar, sa isi dea demisia.

Per total, initial o iesire in strada impotriva proiectului minier de la Rosia Montana, protestele s-au transformat intr-unele impotriva clasei politice, subliniaza si consultantul politic Cozmin Gusa. “Oamenii au fost adusi in strada de «instinctul Rosia Montana», dar in mod clar au si alte frustrari”, puncteaza el.

Protest impotriva jurnalismului. Indiferent de publicatie sau post TV

Masa protestatarilor ajunge in fata TVR, pe Bulevardul Aviatorilor. Este un subiect spinos dar care este “in topul preferintelor” celor ce au iesit pe strazi. “Presa romana, plina de cianura”, “Suntem aici, filmati-ne!”, “Suntem multi, suntem aici!”, se striga, in fata Televiziunii Nationale.

Tacere. Nicio miscare din partea angajatilor Televiziunii Nationale.

Huiduieli. Protestatarii ridica bicicletele deasupra capetelor si huiduie, puternic, presa romaneasca.

Tac. Apoi, puternic, strig “Parte din presa romana, plina de cianura”. Privesc in jur, vad zambete. Incerc sa inteleg de ce este bagata toata presa din Romania intr-o singura galeata, de ce este denigrata si calcata in picioare in mod sistematic, pe principalele bulevarde din Bucuresti.

(protestatari in fata TVR)

Citeste si:

    “TVR, Antena 3, EVZ si alte canale media denatureaza in mod clar adevarul sau chiar MINT! Presa a preluat informatii gresite din Mediafax!”, spun unii protestatari.

    Nu se incearca, si probabil ar fi greu, sa tintesti doar o parte a presei din Romania, “cumparata”, asa cum spun protestatarii. “Canalele TV au primit sute de mii de euro din partea Gold Corporation! Au fost practic cumparati! E normal sa fim furiosi pe presa!”

    Per total, astfel de scandari dauneaza increderii in presa romana care a incercat si incearca sa relateze cat mai complet astfel de evenimente. Ca jurnalist, m-am simtit incoltit si judecat pe nedrept. Ca simplu cetatean, am simtit latura negativa pe care ar putea-o avea scandarile de tipul “Presa romana, plina de cianura” asupra increderii pe care oamenii o vor avea in a patra putere in stat. Mai mult, astfel de scandari ar putea dauna, daca vor continua, intregii industrii.
    Este adevarat, unele canale media importante au ales sa nu prezinte aproape deloc protestele ce au aprins Romania – vezi Televiziunea Nationala care ieri seara, in loc sa prezinte imagini cu cei peste 10.000 de protestatari, au ales un meci de box complet neinteresant, sunt convins, pentru viitorul economic al tarii. Cu o zi inainte, tot un meci de box. EVZ alege sa prezinte rapoarte cel putin indoielnice care subliniaza ca protestele din strada nu au facut decat sa intareasca convingerea ca proiectul Rosia Montana este unul…pozitiv. Articolul este aspru criticat de cei ce comenteaza.

    Citeste si:

      Exemplele de jurnalism indoielnic pot continua, insa nu isi are sensul. Ce este important si trist este faptul ca presa din Romania “a iesit in fata” in cadrul protestelor, si, din pacate, nu ca un exemplu de verticalitate, acest lucru putand afecta negativ institutia jurnalismului, per total.

      “Este vorba de o generalizare intr-adevar, prin care noi dorim sa tragem un semnal de alarma asupra modului in care presa este controlata, nu sa ii jignim pe cei care isi fac meseria in mod profesionist. Noi am nominalizat de fiecare data, inclusiv prin plangeri la CNA, institutiile media care nu reflecta in mod corect problema Rosia Montana”, a declarat, pentru wall-street.ro, Eugen David, presedinte al Alburnus Maior, ONG cu sediul in Rosia Montana si care se opun proiectului Rosia Montana de la inceputul anilor 2000.

      Protestele se apropie de tinta: contractul aproape de reziliere

      Luni, primele semne ale “cutremurului” din strada, s-au facut simtite. Crin Antonescu, presedintele Senatului si al PNL-ului iese pe post si spune ca proiectul Rosia Montana trebuie respins.

      La cateva minute distanta, Premierul Victor Ponta iese si el la rampa si spune “respingem proiectul Rosia Montana si cu asta, basta”.

      Analistii politici dar si economistii subliniaza in presa ca, desi proiectul cel mai probabil nu va trece de Parlament si Camera Deputatilor, asa cum s-a intamplat si in trecut este posibil sa “renasca din propria cenusa” cand spiritele se vor mai linisti.

      “Daca acest lucru se va intampla si proiectul va fi doar amanat, protestele in strada vor continua pana la respingerea de catre Parlament a legii si pana la solutionarea tuturor revendicarilor noastre”, mai spun reprezentantii Alburnus Maior.

      Premierul Victor Ponta a avertizat asupra faptului ca, urmare a rezilierii proiectului comun Gold Corporation, romanii vor trebui sa acopere despagubirile pe care, fara indoiala, canadienii le vor cere. "Vom plati erorile Guvernului Boc care, ca un las, a ascuns contractele cu Gold Corporation la sertar. Basescu le-a oferit canadienilor asigurari continue ca proiectul se va derula deci sunt sigur ca acestia din urma vor cere despagubiri pe care le vom plati noi toti, romanii", a declarat Victor Ponta.

      Un lucru este aproape sigur – fara protestele din strada este putin probabil ca guvernantii sa se fi razgandit si proiectul Rosia Montana sa fie sistat. Un alt rezultat, extrem de important dar totodata previzibil al protestelor, este scoaterea in evidenta (inca o data) a incompetentei si a balbelor clasei politice.

      Ministerul Justitiei nu aprobase initial proiectul apoi, intr-o scurta declaratie, Ministrul Justitiei Robert-Marius Cazanciuc a subliniat ca, de fapt, contractul a fost aprobat. Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a dat din colt in colt incercand sa se spele pe maini si sa fuga de responsabilitate. Ea nu a avizat proiectul, declarand luni ca o va face “in functie de decizia Parlamentului”. Premierul Victor Ponta a fost acuzat de dualism, semnand in prima faza proiectul, in Guvern, apoi, in Parlament, spunand ca il va respinge.

      Subiectul este unul extrem de amplu, practic imposibil de acoperit intr-un singur articol. Cel mai probabil, ecourile proiectului Rosia Montana, a protestelor, a balbelor politicienilor, a declaratiilor confuze mai mult sau mai putin pertinente sau impertinente, a declaratiilor duplicitare si, speram, a gasirii vinovatilor (daca exista) din spatele prefiguratului esec Rosia Montana vor persista si se vor mai scrie multe despre aceasta lectie.

      Ce opinii ai privind miscarile din strada ce au avut loc in ultimele zile? Consideri ca acestea se vor indrepta, din ce in ce mai mult, si catre alte probleme ale romanilor, sau se vor axa preponderent pe proiectul de la Rosia Montana? wall-street.ro te incurajeaza sa comentezi.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Alex Goaga
      Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Social »



      Setari Cookie-uri