Fostul ambasador american Mark Gitenstein revine de cate ori poate la Bucuresti si recunoaste ca ii este dor de romani si de zona rurala a Romaniei, apreciind totodata ca, dupa criza din 2012, imaginea tarii se imbunatateste si ca increderea romanilor in DNA e o premisa pentru democratia adevarata.

Prezent la Bucuresti pentru a participa la Bucharest Forum, Mark Gitenstein a povestit ca a pastrat legaturi puternice cu Romania, unde revine de cate ori e posibil, noteaza Mediafax.

De la incheierea mandatului de ambasador, in decembrie 2012, Gitenstein a mai fost in Romania in aprilie si in iunie. Si se va intoarce in noiembrie. Chiar daca de fiecare data a revenit cu treburi, sustine ca ii lipsesc unele lucruri din Romania.

"Imi lipsesc romanii si zona rurala. Din pacate nu am mai avut ocazia sa vizitez zonele rurale. Imi pare rau ca atunci cand vin aici nu am suficient timp sa vizitez tara, Romania fiind una dintre cele mai frumoase tari in care am fost. Dar ma intorc in noiembrie", a spus Mark Gitenstein.

Chiar daca nu mai reprezinta statul american si nu le mai da "lectii" politicienilor romani, continua sa fie interesat de soarta Romaniei.

Fostul ambasador considera ca Romania se afla inca intr-un proces de revenire dupa criza politica de anul trecut, declansata de suspendarea presedintelui Traian Basescu, dar sta mult mai bine decat la plecarea sa.

"Mediul politic s-a mai calmat, faceti progrese reale. Criza politica de anul trecut a avut consecinte, dar cred ca Romania isi revine. Perceptia asupra romanilor in strainatate se imbunatateste, dar sunt inca probleme care trebuie rezolvate", spune Gitenstein.

In opinia sa, sunt vizibile progrese si in ceea ce priveste statul de drept, respectarea conditiilor FMI si a cerintelor Uniunii Europene cuprinse in raportul MCV.

La fel ca in vremea mandatului de la Bucuresti, investitorii americani aflati in cautarea unor oportunitati de afaceri i se plang de lipsa de transparenta si de predictibilitate din Romania.

"Sunt in continuare ingrijorati de chestiuni precum transparenta, predictibilitatea, statul de drept sau sistemul juridic", sustine Mark Gitenstein.

Fostul ambasador este multumit de faptul ca romanii au o foarte mare incredere in DNA, o premisa pentru a avea o democratie adevarata.

"Am fost cat se poate de multumit sa vad un sondaj recent, potrivit caruia romanii au o foarte mare incredere in DNA, dupa biserica si armata. Ceea ce e bine, inseamna ca romanii inteleg ca aceasta este o institutie in care pot avea incredere. E adevarat, politicienilor nu le place DNA, dar romanilor da, si de asta este nevoie pentru a avea o democratie adevarata", este de parere fostul ambasador al SUA la Bucuresti.

Dupa incheierea mandatului de ambasador, Mark Gitenstein a revenit in cadrul firmei internationale de avocatura Mayer Brown, in calitate de consilier special.

Bunicul sau din partea tatalui, Israel Gitenstein, a emigrat in Statele Unite din Republica Moldova, pe vremea cand aceasta era parte a Romaniei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri