Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, intr-o emisiune a Pro TV, ca vrea sa isi pastreze o pozitie de neutralitate in proiectul exploatarii miniere de la Rosia Montana.

"N-as vrea sa intervin acum, sunt un sustinator al relansarii acestei industrii. Sunt convins ca, daca eu m-as pronunta, 70% din clasa politica ar avea un punct de vedere contrar. Vreau sa stau intr-o poziaie neutra in aceasta dezbatere pro si contra Rosia Montana. Voi incerca sa informez corect, si cu plusuri si cu minusuri", a spus presedintele Basescu, citat de Mediafax.

Basescu a spus ca aceasta pozitie a fost determinata de "ce se intampla in Bucuresti si alte zone ale tarii".

El a a mai spus ca in Bucuresti exista "un protest curat" si la Rosia Montana unul "fabricat".

"Eu sunt absolut de acord ca ceea ce se intampla in Bucuresti si in multe alte orase ale tarii m-a facut sa adopt o pozitie netru fata de proiect, sa nu mai spun: il sustin sau nu il sustin, dar am obligatie sa dau informatie corecta si, in timp ce sunt de acord cu dreptul acestor oameni de a se manifesta, cum sunt cum sunt de acord si cu cei de la Rosia Montana, dar am un comentariu pentru ce fac cei de la Rosia Montana, aici este un protest curat, acolo este unul fabricat, chiar daca pe fond au dreptate: oamenii aceia vor locuri de munca", a spus el.

"Nu-mi place sa ne facem ca intram in galerii turistice si sa spunem ca noi suntem minerii de subteran. Ce fac minerii din subteran este reabilitarea galeriilor", a spus presedintele Basescu.

"Fenomenul Rosia Montana a generat doua abordari, ambele mincinoase – locuri de munca versus crima utilizarii cianurilor. Fiecare are doar un minim de adevar, marele adevar nu este acesta", a comentat seful statului intrebat despre proteste din Bucuresti fata de acest proiect.

Potrivit afirmatiilor sale, "problema majora este tinuta undeva intre sloganul ne otravim cu cianura si sloganul vrem locuri de munca, ambele, pe fond, mult mai putin importante decat sunt in realitate".

El a aratat ca Proiectul Rosia Montana nu creaza locuri de munca incat "sa se simta consistent" in buget pe perioada de investitii, acesta adaugand ca, ulterior, in exploatare, raman 600 pana la 800 de lucratori.

Seful statului a mentionat ca este o abordare mincinoasa ca acest proiect rezolva problema locurilor de munca, Basescu mentionand ca acesta rezolva problema populatiei din Rosia Montana, "ceea ce nu este de neglijat", in conditiile in care orice stat trebuie sa priveasca la fiecare comunitate.

"Pe de alta parte, utilizarea cianurilor – crima cea mare, ceea ce iarasi nu este adevarat. Daca este un reactiv care se distruge usor, aceasta este cianura. Trebuie sa va spun, pentru a mai demonta din minciuni, ca, dincolo de nivelul de concentratie al cianurilor in lacul de colectare care este proiectat la Rosia Montana, cianura este distrusa de razele soarelui, de razele ultraviolete. In cea mai mare parte, ultravioletele lucreaza la distrugerea cianurii", a tinut el sa precizeze.

Intrebat despre riscul pe care il presupune aceasta exploatare, Presedintele a raspuns: „Riscul acesta exista si cand te urci in avion. Este un risc sa te urci in avion, este un risc sa te urci in masina. Este un risc.

Potrivit afirmatiilor sale, in acest caz exista exemplul de la Baia Mare, care a aratat ce inseamna un risc ecologic.

"Daca se va decide ca aceasta exploatare sa se faca, vor trebui sa ia masuri exceptionale din punct de vedere al rezistentei barajelor, masuri de mediu", a aratat Traian Basescu.

Basescu a mai spus ca nu are informatii despre vreun politician care sa fi "primit bani" de la Rosia Montana.

El a mai spus ca decizia finala in privinta proiectului trebuie luata de guvern, care a facut o "greseala" transferand responsabilitatea Parlamentului.
De asemenea, presedintele a mai spus ca nu exclude un referendum in aceasta problema.

Intrebat despre faptul ca se ducea, in 2011, la Rosia Montana, si ca afirma ca este un sustinator al proiectului si le recomanda celor de la Rosia Montana sa investeasca mai mult in transferul de informatie, Basescu a raspuns: "Nu in propaganda. Eu cred ca ei gresesc fundamental. Au cheltuit o groaza de bani ca sa ne spuna despre locuri de munca si cat de greu muncesc minerii in galerii, acum, in ultima vreme".

Intrebat despre existenta unei schimbari in pozitia publica fata de acest proiect, fiind un sustinator convins al proiectului de la Rosia Montana, nu al tipului de investitie, el a raspuns: "Nu am spus ca nu raman un sustinator al proiectului, dar obligatie mea, in momentul in care s-a creat o falie in societate este sa am o abordare neutra".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri