Studentii de anul I s-au inghesuit sa asiste la festivitatile de deschidere organizate la facultatile pe care si le-au ales, multi dintre ei spunand ca isi urmeaza astfel visul si ca se gandesc deja unde vor lucra dupa studii, optiunile fiind impartite intre Romania si strainatate.

"Bobocii" de la Politehnica vor la eoliene sau sa faca soft-uri

La Politehnica, studentii au umplut amfiteatrul in care s-a tinut ceremonia de deschidere a noului an universitar, multi stand in picioare pe margine, dar si holul mare de alaturi, unde sunt proiectati, pe un ecran, vorbitorii de la prezidiu, printre care ministrul Mihnea Costoiu, senatorii Ecaterina Andronescu si Mircea Geoana si ambasadorul Frantei, Philippe Gustin. Majoritatea celor prezenti sunt "bobocii" din acest an ai Politehnicii. Pe hol, stau de vorba intre ei si mai prind si cate ceva din ce se spune la prezidiu: ca se afla intr-o universitate de elita si ca sunt mai mult decat "viitorii ingineri ai tarii", scrie Mediafax.

Ai tarii cel putin deocamdata, pentru ca, potrivit propriilor marturisiri, multi dintre ei ar pleca sa lucreze in strainatate. "Da, normal, cu prima ocazie plecam", spune Raluca, aflata intr-un grup de patru studenti in anul I, la Energetica. "Daca intervine o nevasta cu un copil, nu mai pleci nicaieri", este replica lui Andrei, din acelasi grup, la care Raluca ii raspunde razand "Parca invatai". Intrebati ce vor sa faca dupa facultate, cei patru prieteni raspund, in cor, "Master", precizand ca domeniul de studiu ales este ceea ce le place.

"Important e ca, dupa aceea, vom avea o slujba ca lumea si un salariu decent", mai spune Andrei, care s-a hotarat de pe-acum sa lucreze "la eoline".

Razvan, care a intrat la Ingineria transporturilor, crede ca aceasta e un domeniu "de viitor", care "ofera multe oportunitati". "Vom face practica la diferite firme, ceea ce mi se pare un avantaj foarte mare. Am prieteni la alte facultati unde se pune mai mult accent pe teorie si lor le e destul de greu. Aici vin foarte multi angajatori care aleg studenti", spune el, increzator.

"Am zis ca decat sa fac o facultate care sa nu fie buna, mai bine fac una grea si sa stiu ca e buna", spune Anisoara, tot in anul I, la Energetica. Domeniul nu o pasioneaza neaparat, dar e dispusa sa invete. De altfel, a mai intrat, tot acum, si la Constructii, dar a ales Politehnica pentru ca aici are mai multi prieteni. Chiar prietenul ei este in anul III la Facultatea de Antreprenoriat, Ingineria si Managementul Afacerilor (FAIMA). "Am zis ca ne asociem, deschidem ceva, pe energie", mai spune ea.

O alta studenta la Energetica in anul I viseaza sa se angajeze la Enel. Dar nu-si va cauta de lucru pana la master, pentru ca nu crede ca-i va permite timpul.

Nici Maximilian, care a optat pentru Calculatoare, n-are de gand sa munceasca in facultate. "Ma intereseaza mai mult cunostintele decat diploma", spune el, hotarat.

Pentru Radu, student in anul I la Automatica si Calculatoare, important este sa faca ceea ce-i place la terminarea studiilor, si anume programare, pe care nici nu o vede ca pe o munca. "As vrea sa creez eu programele mele", spune el.

Tot la Politehnica Bucuresti au ajuns si doi romani din Canada, verisori. "E criza si-acolo, familie avem aici, deci am zis: 'Hai in Romania!'", explica ei, intr-o romana cu accent.

"Sper ca salariul unui rezident sa creasca"

Amfiteatrul e neincapator, marti, si la festivitatea de la Universitatea de Medicina si Farmacie.
"Este printre putinele facultati unde mai ai deschidere dupa ce o termini, desi eu nu vreau sa plec din tara. Vreau sa termin cardiologie, ortopedie, ceva de genul. Am ajuns greu aici, am tras, dar nu-mi pare rau", spune Andrei, venit tocmai de la Piatra Neamt.

El spera ca, pana la finalizarea studiilor, salariul unui rezident sa devina, "totusi, de 24 de milioane, cum incearca acum sindicatele", pentru ca, altfel, "e nasol, mai ales ca din 12 milioane, chiria este opt sau noua deja si nu prea poti sa traiesti, apoi sa mai si studiezi...".

Pentru prietena lui, Alina, medicina "este o cariera foarte frumoasa, desi necesita multa munca, mult efort, atat financiar, cat si psihic". "Daca imi ajuta Dumnezeu, eu as vrea sa fiu chirurg, dar sa vedem", mai spune fata.
"Eu, unul, o sa-i ajut cu tot ce pot sa-si atinga visul. Financiar, moral, cu tot ce pot, ca tare au muncit si-au tras copiii astia", completeaza tatal lui Andrei, aflat alaturi de copii.

Pe scarile amfiteatrului, pe holuri, in curtea facultatii, bobocii se deosebesc de ceilalti studenti prin drumurile fara o directie precisa intre avizier si decanat. Studentii din anii mai mari patruleaza mai degajat intre tarabele improvizate pe holurile facultatii, unde se vand cursuri sau se fac inscrieri pentru activitati de voluntariat la organizatiile de profil.
"Bai, sa nu uitam sa ne reinscriem la voluntariat. Legitimatiile sunt atat de dragute si plus ca ne dau si halate", ii incurajeaza o tanara pe cei din cercul ei. "Halate nu ne mai dau acum. Au dat si nu mai au. Acum dau daca te duci si dai sange. Dar oricum merita, ca-ti apare in CV", ii informeaza un tanar pe ceilalti.

Jurnalism sportiv si criminalistica, printre planurile celor de la Universitate

Pe holurile Universitatii, mai sunt unii studenti care zabovesc dupa festivitati. Intrebata de ce a ales Chimia, o studenta in anul I spune ca este o specializare care "se cauta" si, totusi, "nu vor multi sa o abordeze, pentru ca este o facultate grea". Insa nu crede ca se plateste bine si ar pleca sa munceasca "afara", daca ar avea ocazia. "As vrea ceva pe cercetare, dar si profesor, de ce nu?", spune ea. O colega ar dori, in schimb, sa lucreze intr-un laborator de spital sau de criminalistica.

Maria, in anul I la Psihopedagogie, spune ca ii plac copiii si a urmat o traditie din familie, chiar daca stia de la bun inceput ca va fi platita foarte prost. Pentru colega ei, Dariana, ideal ar fi sa studieze si in strainatate si sa introduca o metoda noua de predare.

Studentii la Jurnalism au, si ei, visurile lor. Ana-Maria din Vaslui vrea sa faca jurnalism sportiv fara sa "abereze", cum fac altii, in opinia ei. "Eu am crescut pe stadion si vad cand se exagereaza. Scoala mea era fix langa stadion, am si chiulit", isi aminteste ea, cu regret ca nu va mai ajunge asa des la meciurile echipei "de suflet" si cu dorinta de a nu se abate de la realitate cand va profesa.

Nici alti studenti de la Jurnalism nu sunt incantati de cum se face presa azi in Romania. "Tot ce se aude se si scrie, subiectele trebuie sa atraga fara sa fie si reale", spune Irina, pentru care, independent de asta, jurnalismul e ceva ce-si dorea de mica.

Corina, in anul II la Jurnalism, viseaza si ea de mica sa lucreze in televiziune, dar i-ar placea si sa realizeze propria revista culturala, cand ar strange destui bani. Intrebata ce parere are despre ce vede in prezent in presa, ea spune ca "e foarte greu sa fii asa cum trebuie in Romania". "Dar mai sunt si unii care-si fac treaba bine, dau ceva oamenilor. Trebuie sa facem cumva sa capteze ei atentia", adauga ea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri