8 Octombrie 2013

Salariul mediu net este in scadere: care sunt cele mai afectate domenii



Castigul salarial mediu nominal net a ajuns, in august, la 1.604 lei, dupa o scadere de 1,9%, adica 31 de lei, fata de iulie, scrie Mediafax.

Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.219 lei in august, cu 1,8% mai mic decat in iulie. Cele mai mari valori au fost inregistrate in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, de 3.948 lei, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante, de 884 lei.

De ce a scazut castigul salarial mediu net

Castigul salarial mediu net a fost mai mic in august pentru ca in iulie au fost acordate premii ocazionale, inclusiv prime de vacanta, sume din profitul net si alte fonduri, tichete de masa si tichete cadou. Totodata, aceste scaderi au fost cauzate si de productie mica sau incasari mai mici.

"Indicele castigului salarial real pentru luna august 2013 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 98,3%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 120,9%, cu 2 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna iulie 2013", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Cele mai afectacte domenii

Cele mai semnificative scaderi au fost in sectorul bugetar, in invatamant (-1,3%), unde au fost reduse sumele pentru plata cu ora si au fost incheiate contractele pe perioada determinata, dar si in telecomunicatii, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor (intre 8% si 9% ) si in fabricarea produselor textile, cercetare-dezvoltare, transporturi pe apa, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, colectarea si epurarea apelor uzate, alte activitati industriale (intre 6% si 7,5%).

In acelasi timp, au fost inregistrate si cresteri ale salariilor nete. Acestea s-au resimtit in extractia carbunelui superior si inferior, alte activitati extractive (intre 8,5% si 13%) si in extractia minereurilor metalifere, tranzactii imobiliare (intre 4% si 5,5%), dar si in administratia publica si sanatate si asistenta sociala, unde castigul a crescut usor in august fata de iulie, cu 0,4%, respectiv 0,6%



Citeste si