Situatia economica dificila favorizeaza femomene sociale si politice extreme. Acesta a fost mesajul presedintelui Traian Basescu cu ocazia Zilei de Comemorare a Victimelor Holocaustului din Romania, care crede ca Romania va avea puterea sa faca din asumarea trecutului un punct de pornire care sa evite repetarea acelor episoade negre in istoria mondiala, potrivit Mediafax.

"Ziua dedicata memoriei victimelor Holocaustului din Romania este, pentru poporul roman, o datorie de onoare si un apel la responsabilitate fata de adevarul istoric. Este o zi cu o simbolistica aparte, o expresia a faptului ca statul roman s-a angajat sa garanteze libertatea si drepturile fundamentale ale tuturor cetatenilor sai, in spiritul respectului fata de alteritate si al principiilor statului de drept", sustine presedintele in mesaj.

Basescu considera cutremuratoare evocarea suferintei si a persecutiilor justificate ideologic, la care au fost supuse comunitatile evreiesti si rome.

"Participam astazi, prin compasiunea si respectul nostru, la evocarea acestei tragedii umane care a marcat istoria secolului XX si ale carei reverberatii vor continua sa fie simtite de generatiile care vor veni. In acelasi timp, este important ca aceasta mostenire a suferintei care a marcat destinul poporului evreu sa lase loc sperantei si reconcilierii in numele valorilor care ne definesc si prin care ne pastram umanitatea si demnitatea", arata Basescu.

El a mentionat si ca amintirea crimelor Holocaustului, care au clatinat civilizatia, trebuie sa generez, prin generatia de astazi, „un nou spirit pentru o Europa unita in care, din nefericire, continua sa existe curentele extremiste si xenofobe".

"Cu siguranta, climatul economic dificil favorizeaza aceste fenomene sociale si politice extreme, dar trebuie sa realizam ca, in esenta, acestea sunt animate de vointa si alegerile pe care le facem. Excluziunea, intoleranta, antisemitismul, dispretul fata de ceea ce nu cunoastem sunt, in egala masura, efecte ale capacitatii noastre limitate de a raspunde provocarilor pe care ni le lanseaza zilnic lumea in care traim, o lume sfasiata de tensiuni economice si sociale, de razboaie civile, de acte de cruzime fara precedent impotriva oamenilor nevinovati", sustine Basescu.

Presedintele considera ca, odata cu aceasta zi in care este evocata suferinta unui popor, „avem prilejul de a reflecta cu maturitate si cu responsabilitate la semnificatia unei civilizatii a pacii".

Traian Basescu este convins ca Romania respecta exigentele statului de drept si va avea o viziune nationala care sa nu duca la repetarea trecutului. El se bazeaza, astfel, pe tinerele generatii care vor avea grija sa cladeasca o lume pe dialog, curaj, respect pentru pluralism si solidaritate, care sa garanteze identitate si prosperitate.

9 octombrie a fost aleasa Ziua Nationala a Comemorarii Victimelor Holocaustului, in Romania. In aceasta zi, in 1941, a inceput deportarea evreilor din Bucovina in Transnistria. In acea perioada, Bucovina revenise sub administratia Romaniei, unde conducator era maresalul Ion Antonescu.

Holocaust a fost un program de exterminare a aproximativ sase milioane de evrei din intreaga Europa, in cel de-Al Doilea Razboi Mondial, initiat de regimul nazist din Germania la dorinta lui Adolf Hitler.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri