Propunerea legislativa care prevede majorarea de la 42 la 200 de lei a alocatiei pentru copiii cu varste cuprinse intre 2 si 18 ani a fost respinsa de Senat, dupa mai multe schimburi de replici intre putere si opozitie. Proiectul, care are caracter organic, a intrunit 41 de voturi "pentru", 51 de voturi "impotriva" si 9 "abtineri", insuficiente pentru a fi adoptat, scrie Mediafax.

Initiativa primise raport comun de respingere din partea Comisiilor pentru buget-finante si munca ale Senatului.
Proiectul de lege a fost initiat de parlamentari apartinand tuturor grupurilor, printre care si presedintele Comisiei pentru munca, Liviu Pop (PSD).

Actul prevede modificari in Legea 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii. In expunerea de motive, initiatorii precizeaza ca un copil roman primeste o alocatie in valoare de aproximativ 7 euro, adica "de 35 de ori mai mica decat alocatia unui copil din statele UE, care beneficiaza in medie de 210 euro".

"In timp ce, in Romania, cuantumul indemnizatiei lunare este acelasi pentru toti copiii, in tarile dezvoltate, alocatia reprezinta intre 8 si 15 la suta din salariul mediu lunar al unui parinte", mai arata initiatorii propunerii de lege.

In timpul dezbaterilor de miercuri, senatorul PSD Serban Nicolae a anuntat ca social-democratii vor vota impotriva initiativei de majorare a alocatiei pentru copii.

"Poate ca e momentul ca un Guvern al Romaniei sa rezolve problema, in fapt nerezolvata fata de stat, pentru copii. Cinstit vorbind, o buna parte din aceste sume de bani nu ajung la copiii care sunt teoretic titularii dreptului acordat de stat. (…) Problema principala este modalitatea prin care putem verifica faptul ca aceste sume de bani sunt folosite asa cum este intentia onorabila initiala", a spus el.

In replica, senatorul PDL Dumitru Oprea a spus ca nimeni cu poate veni in Parlament cu astfel de "argumente puerile".

Potrivit acestuia, Romania se afla pe locul 168 in lume, "in coada Africii", in ceea ce priveste raportul dintre alocatia anuala primita de copii si Produsul Intern Brut.

El a mentionat ca daca aceasta initiativa legislativa ar fi adoptata, Romania ar urca pe locul 89 in aceasta ierarhie.

Liderul senatorilor PSD a remarcat ca sala se anima de fiecare data cand in Senat se discuta proiect care are impact electoral si ca, in loc sa vina cu propuneri concrete, opozitia face simple declaratii politice si a cerut sistarea dezbaterilor.

Senatul a respins acest proiect ca prima Camera sesizata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri