Fie ca aleg serviciile publice sau prefera clinicile private de sanatate, romanii nu prea fac rand la consultatii. In ultimul an, 33% din romani au vizitat medicul doar o data pe an, 48 % din ei au mers la medic de 2-3 ori pe an, iar 20 % au facut vizite medicale de 4 ori pe an sau mai des, arata un studiu realizat de Exact Cercetare si Consultanta, in colaborare cu Link Resource, la cererea Institutului Aspen Romania.

Studiul, realizat pentru prima data in februarie 2013 si a doua oara in septembrie in acest an, a vizat calitatea serviciilor medicale din sistemul public si cel privat, a personalului si a comportamentului clientilor in relatia pacient-medic.

Ei sunt romanii care merg cel mai putin la medic

Romanii din regiunea Moldova deschid cel mai rar usa unui cabinet medical. Doar 13% dintre moldoveni consulta un medic de 4 ori pe an sau mai des, fata de 20% la nivel urban in general. Bucurestenii isi viziteaza mai des specialistii, adica 25% din ei fac un control anual, 54% reusesc sa mearga la medic de 2-3 pe an si 21% de 4 ori sau mai mult pe an.

Medicii sunt vizitati cel mai putin de persoanele intre 40 si 49 de ani, adica in proportie de 10%, iar cel mai mult de cei cu varsta peste 60 de ani, in proportie de 45%. Acestia din urma merg la medic de cel putin 4 ori intr-un an, comparativ cu tinerii intre 18 si 29 de ani, care ajung intr-un cabinet medical in proportie de 17%.

Increderea la romani: Internetul, al doilea medic de familie

Daca cel mai de incredere pentru romani este medicul de familie, la care apeleaza 74% din ei, pe locul doi apare Internetul pe care il consulta 53% dintre ei pentru nelamuriri medicale. Si membrii familiei sunt o sursa sigura de informare, in care au incredere 36% din romanii care cauta sfaturi medicale.

Farmacistii sunt, de asemenea, consultati de 28% din persoanele cu probleme medicale, iar 20% din romani cer sfaturi medicilor din spitale sau clinici publice sau private. Romanii cauta raspunsuri si in presa, dar doar in proportie de 4% in cea televizata si 3% la presa scrisa.

Internetul este o sursa pentru 63% din tinerii intre 18 si 29 de ani, iar 48% din ei apeleaza la membrii familiei atunci cand vor raspunsuri pentru probleme medicale.

Cei mai in varsta, intre 50 si 59 de ani, prefera in primul rand sfaturile medicului de familie (peste 80%) , in al doilea rand consulta Internetul (43%) si in ultimul rand au incredere in sfaturile primite de la cei din familie (27%).

Locuitorii din Dogrobea si cei din regiunea Crisana-Maramures au cea mai apropiata relatie cu medicul de familie, adica 88% in primul caz si 83% in al doilea apeleaza la acesta pentru sfaturi medicale.

La acest studiu au raspuns 1.154 de persoane cu varste intre 18 si 70 de ani, din mediul urban, in perioada 20-23 septembrie 2013. Cercetarea va avea loc in fiecare trimestru pentru a oferi o perspectiva a intregului sistem medical si farmaceutic.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri