4 Noiembrie 2013

Arafat: Vom analiza daca un anunt prin sms de tip "Vine cutremurul!" nu panicheaza mai mult



Secretarul de stat Raed Arafat a declarat ca trebuie analizat daca un mesaj de alertare in masa privind producerea unui cutremur nu produce o panica mult mai mare decat daca populatia nu primeste un astfel de sms, conform Mediafax.

"Ce trebuie foarte bine analizat este daca, la nivelul de educatie in acest sens, daca un cell broadcasting, daca trimiti un mesaj in masa si voi spune oamenilor «Vine cutremurul!», daca nu cumva voi produce o panica mult mai mare. E posibil ca, dupa o perioada de educatie si cand prin studii afli ca populatia e pregatita, sa dai mesaje. Daca acum intri si dai mesaje si populatia, in mare parte, nu stie cum sa reactioneze, s-ar putea sa ma trezesc cu ei in casa scarii", a spus Arafat.

Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii a subliniat, in acelasi context, necesitatea de a educa mai intai populatia cu privire la modul de reactie in caz de seism.

"Trebuie analizat foarte serios ce impact poate sa aiba o alertare in masa pe o populatie care inca nu este adecvat educata. Daca educi populatia corect si stii ca mesajul a intrat, cum se spune, in oase, atunci poti sa ajungi sa incepi sa instruesti ca o sa va alertez, dar vedeti asa sa reactionati si asa sa faceti", a explicat dr. Raed Arafat.

Referitor la acelasi subiect, directorul onorific al Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP), prof. Gheorghe Marmureanu, a spus ca nu vede posibila transmiterea unui sms, simultan, la toti utilizatorii de telefoane mobile din Romania.

"Sunt peste 14 milioane de telefoane (mobile - n.r.) in tara asta. Dati-mi mie un operator din lumea asta care sa transmita 14 milioane de semnale nu secvential, ci instantaneu", a spus Gheorghe Marmureanu.

Pe de alta parte, profesorul Marmureanu a explicat ca unda seismica se propaga mai repede pe verticala decat pe orizontala, ceea ce reprezinta un indiciu privind iminenta unui cutremur mare.

"Miscarea pe orizontala transporta cam 70 la suta din energia seismica. (...) In momentul cand lumea simte miscarea pe verticala, trebuie sa stie ca in maximum 10-15 secunde urmeaza miscare pe orizontala, deci e cutremur puternic. E o informatie foarte importanta constatata de noi", a spus directorul onorific al INFP.



Citeste si