5 Noiembrie 2013

INFOGRAFIC Ghid practic in caz de cutremur. Cum sa iti maximizezi sansele de supravietuire



Directorul onorific al Institutului National de Fizica Pamantului, profesorul Gheorghe Marmureanu combate recomandarea din ghidul de protectie in caz de cutremur adresat elevilor, potrivit careia, in caz de seism, acestia trebuie sa se adaposteasca sub bancile din clase. „Daca esti elev si cade planseul cand esti sub banca, planseul distruge banca si o duce pana la pamant si capul omului il face...“, a explicat Marmureanu.

Profesorul a explicat insa ca romanii isi pot da seama ca urmeaza un seism puternic cand miscarea pamantului se face mai intai pe verticala. „Unda seismica se propaga mai repede pe verticala decat pe orizontala, ceea ce reprezinta un indiciu privind iminenta unui cutremur mare.

Cand stim ca seismul este puternic

Miscarea pe orizontala transporta cam 70% din energia seismica. In momentul cand lumea simte miscarea pe verticala, trebuie sa stie ca in maximum 10-15 secunde urmeaza miscare pe orizontala, deci e cutremur puternic. E o informatie foarte importanta constatata de noi“, a declarat profesorul Marmureanu, care a adaugat ca in curand va avea loc un cutremur adanc, care va fi simtit puternic in Focsani, Bacau, Iasi si mai putin in Bucuresti.

Citeste articolul integral pe Adevarul.



Citeste si