Vicepremierul Liviu Dragnea a precizat, vineri, ca suma aprobata de Guvern, prin Hotarare, de 3,5 milioane de lei, pentru sprijin de a putea trece de sezonul rece, vizeaza doar municipiul Brad, el aratand ca va solicita in fiecare saptamana ca Executivul sa aprobe astfel de ajutoare.

"Suma pe care am cerut-o de la minister a fost mult mai mare. Suma care a fost aprobata in Guvern, tinand cont de posibilitatile financiare ale momentului, a fost de 3 milioane jumate, discutie purtata in Guvern transparent. A fost aprobata aceasta suma punctual pentru municipiul Brad, unde este o situatie disperata. Doar acolo", a spus Dragnea, citat de Mediafax.

El a precizat ca are la minister foarte multe solicitari de sprijin din partea multor primarii care cer sustinere pentru a putea trece de sezonul rece, in conditiile in care nu au bani suficienti.

"Saptamana viitoare voi solicita din nou. In fiecare saptamana voi solicita in Guvern sume pentru acest tip de ajutoare. Si, in functie de nivelul de incasari, in functie de disponibilul financiar care va putea fi pus la dispozitie de Ministerul de Finante, vom aloca sume in consecinta", a mai spus Dragnea.

Bugetul pe acest an al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a fost suplimentat de Guvern, din Fondul de rezerva bugetara, cu 3,5 milioane lei, bani care vor fi transferati autoritatilor locale pentru finantarea cheltuielilor urgente specifice sezonului rece.

Transferul de fonduri a fost aprobat in sedinta de miercuri a Guvernului, prin hotarare, fara ca Executivul sa anunte aprobarea actului, la finalul sedintei.

Banii vor fi impartiti pe unitati administrativ-teritoriale prin ordin al ministrului de resort, vicepremierul Liviu Dragnea, pe baza solicitarilor fundamentate ale unitatilor, se arata in actul normativ.

"Decontarea sumelor se face pe baza documentelor justificative transmise de unitatile administrativ-teritoriale. Ordonatorii principali de credite ai bugetului local raspund de modul de utilizare a sumelor repartizate", se arata in hotarare.

Reprezentantii Biroului de Presa al Guvernului sustin insa ca sunt alocati bani pentru orasul Brad, pentru incalzire, unde este "o situatie speciala".
Legea finantelor publice locale stabileste ca bani din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului sunt repartizati unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat si ai bugetelor locale, pe baza de hotarari ale Guvernului, doar pentru finantarea unor cheltuieli urgente sau neprevazute aparute in timpul exercitiului bugetar.

Initial, argumentul invocat de Ministerul Finantelor pentru transferul de bani catre primarii, prin derogare de la lege, era ca, "potrivit prognozei meteorologice", va exista un proces de transfer al maselor de "aer arctic" in Europa, rezultand "geruri anormale" pentru perioada urmatoare, ceea ce va determina cresterea consumului prognozat de energie electrica si termica pe perioada sezonului rece.

Ulterior, Ministerul Finantelor a schimbat argumentul prin care primarii vor incasa, pe final de an, de la Guvern, bani din Fondul de rezerva bugetara, prin derogare de la lege, renuntand la explicatia cu "gerul arctic" si motivand de aceasta data ca este nevoie de bani pentru agent termic in sezonul de iarna.

Astfel, argumentul prezentat acum de Finante, dupa modificarea notei de fundamentare aferente ordonantei de urgenta pregatita in acest sens, este ca in perioada sezonului rece va creste consumul de energie electrica si termica, astfel ca pentru autoritatile locale se impune finantarea unor cheltuieli urgente pentru asigurarea agentului termic pentru populatie, "pentru perioada friguroasa".

In caz contrar, sustin Finantele, exista riscul ca autoritatile locale sa nu poata asigura stocurile necesare furnizarii in conditii optime a agentului termic pentru populatie pentru perioada friguroasa in anul 2013.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri